Jānis Lāčplēsis spēles vadītāja krēslā.
Jānis Lāčplēsis spēles vadītāja krēslā.
Foto – Ilze Kalve

Uz skolu – lai zagtu maizi 21

Jānis Lāčplēsis Anglijā ieradās pirms 12 gadiem 16 gadu vecumā. Tikko bija pabeigta Ilūkstes 1. vidusskolas 9. klase, atzīmes pārsvarā ap 4 desmit ballu sistēmā. Tolaik mamma pārsvarā viena pati rūpējās par trim dēliem.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
TV24
“Neaiciniet atpakaļ, ja jūs nezināt, vai šeit būs darbs!” Jaunietis pabeidzis augstskolu Anglijā, bet Latvijā nevar atrast darbu
Lasīt citas ziņas

“Nevarētu teikt, ka bērnība bija ļoti pozitīva. Tēvs alkoholiķis. Bieži redzēju mammu vienās asarās, jau tolaik sev nosolījos, ka tas nebūs visu laiku tā, es noteikti to izmainīšu. Gāju uz skolu ne tikai tāpēc, lai mācītos, bet arī lai zagtu maizi. Kad no rīta pamosties un tev nav ko ēst, tad jāsāk domāt! Tēvs parasti visu naudu mums no mājām savāca un nodzēra.

Gadījās, ka uz skolu aizgāju bez zeķēm. Atceros, kā skolotāja no Ilūkstes 1. vidusskolas manam brālim bija pateikusi – tu, Arni Lāčplēsi, nekad nekas nebūsi dzīvē, jo tu esi tāds un tāds, un nabags, un tava ģimene ir tāda. Un es šos vārdus atceros! Tēvs vienreiz vai divreiz sēdēja cietumā, un visi skolotāji nāca pie manis kā lielākā brāļa un teica sliktus vārdus par manu ģimeni. Bija gan arī pāris skolotāju, kuri ļoti labi izturējās pret mums. Tēvs, kad nedzēra, bija superīgs cilvēks! Kopā gājām makšķerēt.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tēvs sēdēja cietumā par zādzībām veikalos. Tika arī aplaupīts cilvēks, pie kura strādāja mana mamma. Mammu izdzina un vēl viņai pieprasīja visu atmaksāt, ko tēvs ar draugiem tur bija salauzuši.

Skolā mani nevarēja apsaukāt, jo es uzreiz situ. Ļoti daudz kāvos! Ja kāds kaut ko pateica par manu mammu, par mūsu ģimeni, tad man kā vienīgajam vīrietim ģimenē – nu, kāds tur vīrietis, tobrīd tikai bērns! – vajadzēja ģimenes godu aizstāvēt. Skolā man bija tikai viens draugs, arī viņam nebija labi ar naudu ģimenē, viņš vienīgais saprata.

Klasesbiedriem deva latu dienā, toreiz tā bija liela nauda. Kad mamma mums 10 – 20 santīmus nedēļā iedeva, mēs bijām laimīgi. Tagad skatos uz tiem cilvēkiem, kuriem to latu deva, viņi strādā noliktavās Anglijā. Un dzīvē viņiem neko vairāk nevajag. Tolaik mamma un mēs, trīs puikas, dzīvojām ar 16 latiem mēnesī. Mums bija govis, kartupeļi, bietes. 20 ha zemes, daudz ko paši audzējām. Bija sava gaļa, kad nu bija. Tēvs pelnīja naudu kompleksā, bet turpat visu nodzēra, reizi divos trijos mēnešos nāca mājās, zināja, kad pabalsta nauda ienākas. Skandāli, saplēsti trauki… Mammu sita, mūs dažreiz arī. Mamma ļoti no viņa baidījās, baidījās par mums.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.