Salāti ar jaunajiem kartupeļiem.
Salāti ar jaunajiem kartupeļiem.
Foto: Shutterstock

Jūlija līderis – jaunais kartupelītis: 5 visgaršīgākie ēdieni 3

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

FOTO. Mairis Briedis: “Pēc vēlēšanu rezultātiem redzēsim, vai es palikšu Latvijā. Es neesmu mazohists” 119
Kurš no “Jaunās vienotības” visvairāk svītrots, bet kurš saņēma “plusiņus”?
Iezīmējas potenciālais 14.Saeimas sastāvs: kāda varētu izskatīties mūsu jaunā valdība?
Lasīt citas ziņas

Kad jaunie kartupeļi no Marokas jau nobaudīti, nāk kārta mūsējiem. To garša nav salīdzināma!

Turklāt jo kartupelīši ir mazāki, jo labāki. Ne tiem vajag nazi mizošanai, pietiek ar asāku cimdiņu (speciāls dārzeņu skrubis) mazgājot norīvēt plāno miziņu, pēc vārīšanas susinot, iebērt sasmalcinātu diļļu sauju, un voila! – delikatese gatava. Protams, var vēl pasapņot tālāk – mazsālīts gurķītis un gailenīšu mērce. Bet kartupelis nav nekāda piedeva – tas ir galvenais!

CITI ŠOBRĪD LASA

Salāti ar tomātiem, sīpoliem un kartupeļiem

Sastāvdaļas:

• 1 kg mazu jauno kartupelīšu

• 200 g tomātu

• 2 sīpoli

• 150 ml bezpie­devu jogurta

• 2 olu dzeltenumi

• 250 ml eļļas

• 2 ēdamkarotes baltvīna etiķa

• 1 tējkarote ķimeņu

• 1 tējkarote sinepju

• 1 tējkarote cukura

• 1 lauru lapa

• malti melnie pipari, sāls

Pagatavošana:

Kartupelīšus ar visu mizu novāra sālsūdenī, kam pievienotas ķimenes un lauru lapa. Notīra.

Mikserī samaisa olu dzeltenumus, sinepes un šķipsniņu sāls. Maisot lēni pievieno eļļu. Pievieno etiķi, cukuru un piparus.

Kartupeļus sagriež šķēlītēs. Mērcē iemaisa jogurtu, to pārlej kartupeļiem un uz trim stundām ieliek ledusskapī, lai ievelkas.

Tad uz kartupeļiem liek sagrieztus tomātus, uzber sīpolu ripiņas. Iecilā.

Salātus dekorē ar zaļumiem: sagrieztām dillēm, maurlociņiem.

Kartupeļu salāti ar rukolu

Foto: Timolina/Shutterstock

Sastāvdaļas:

• 1 kg jauno kartupelīšu

• 4 mazsālīti gurķi

• 2 selerijas kāti

• sarkanais sīpols

• 3 olas

Mērcei:

• 100 g skābā krējuma

• 3 ēdamkarotes majonēzes

• 1 ēdamkarote maigu sinepju

• sāls, malti melnie pipari

• saišķis rukolas

Pagatavošana:

Novāra kartupeļus un olas. Smalki sagriež sīpolu, gurķīšus un selerijas kātus. Kartupeļus un vārītās olas sagriež četrās daļās. Pievieno sasmalcināto sīpolu, gurķus un seleriju, rukolu.

Samaisa mērces sastāvdaļas, pārlej dārzeņiem (ja gribas salātus slapjākus, pievieno gurķu marinādi/sālījumu).

Sātīgumam var pievienot tunci un olīvas.

Piena zupa ar jaunajiem dārzeņiem

Foto: Masliza05/Shutterstock

Sastāvdaļas:

• 3 burkāni

• 3 kartupeļi

• ceturtdaļa svaiga kāposta

• cukurzirņi

• sāls

• piens

Pagatavošana:

Kartupeļus, burkānus, kāpostu smalki sagriež un liek katlā. Pieber zirņus. Pārlej ar ūdeni, lai nosedz dārzeņus, un vāra, līdz tie mīksti.

Tad pielej pienu un uzvāra līdz pirmajam burbulim. Pieber sāli pēc garšas.

Var izmantot arī konservētos zirnīšus, ko pievieno vārīšanas beigās.

Kartupeļu salāti burciņā

Foto: Elena Shashkina/Shutterstock

Sastāvdaļas:

• 3 vārīti kartupeļi

• 2 selerijas kāti

• 3 pētersīļa zariņi

• 2–3 mednieku desiņas (vai 100 g šķiņķa)

• malti melnie pipari

Mērcei:

• 2 ēdamkarotes majonēzes

• 1 tējkarote mārrutku

Pagatavošana:

Kartupeļus sagriež kubiņos, seleriju un desiņas mazos gabaliņos, pētersīļus sasmalcina.

Salātiem pārlej mērci, pēc garšas pievieno sāli un piparus.

Ja šie salāti paredzēti pusdienām līdzņemšanai, dārzeņus un mērci liek atsevišķās burciņās. Sajauc īsi pirms maltītes.

Dārzeņu sacepums

Foto: Pavel Aleks/Shutterstock

Sastāvdaļas:

• 300 g maltās gaļas

• 6 kartupeļi

• 3 tomāti

• 1 kabacis

• 1 burkāns

• 1 sīpols

• 1 ķiploka daiviņa

• 1–2 ēdamkarotes tomātu pastas

• 1 ēdamkarote majonēzes

• 1 ola

• malti melnie pipari, sāls

• olīveļļa

Pagatavošana:

Sīpolu smalki sagriež, burkānu un ķiploku sarīvē. Vispirms uz pannas olīveļļā apcep sagrieztos sīpolus, tad pievieno burkānu un ķiploku, mazliet pasautē. Maltajā gaļā iemaisa tomātu pastu, pieber sāli un piparus. Samaisa ar apcepto dārzeņu masu un cep uz lēnas uguns 5 minūtes.

Notīra kartupeļus un sagriež ripiņās. Tāpat sagriež kabaci un tomātus. Pārkaisa sāli un piparus.

Ar mikseri majonēzi saputo ar olu.

SAISTĪTIE RAKSTI

Cepamo formu iesmērē ar eļļu. Vispirms liek kartupeļu kārtu, tad maltās gaļas kārtu, pēc tam kabačus, uz tiem – tomātus un atkal kartupeļus, tomātus, atkārto nākamās kārtas. Pārlej majonēzes un olas masu. Pa virsu pamīšus kārto tomātus un kabačus, uzkaisa sāli un piparus. Liek cepeškrāsnī un cep 180 °C, gatavību pārbaudot pēc kartupeļiem, orientējoši – 45 minūtes.

Sākumā cepamajai formai pārklāj foliju, ko pēc tam (15 minūtes pirms cepšanas beigām) noņem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Tējas sēnes dzēriens – kombuča. Kā to pagatavot un uzglabāt?
Irbenes – skābas, rūgtas, bet – vērtīgas! Kā tās izmantot tautas medicīnā?
Taupām elektrību! Kas izdevīgāk – LED vai halogēnās spuldzes?
Sēnes, kas vajadzīgas labai koku augšanai: kas tās tādas un kā pie tādām tikt?
FOTO. Mairis Briedis: “Pēc vēlēšanu rezultātiem redzēsim, vai es palikšu Latvijā. Es neesmu mazohists” 119
Kurš no “Jaunās vienotības” visvairāk svītrots, bet kurš saņēma “plusiņus”?
Iezīmējas potenciālais 14.Saeimas sastāvs: kāda varētu izskatīties mūsu jaunā valdība?
VIDEO. Piedzēries mobilizētais uzkritis uz automašīnas stūres, izraisot nopietnu satiksmes negadījumu 32
VIDEO. Lembergs: “Nesteidzieties! Es pats izlemšu, kad iešu uz politisko kapu kalniņu” 11
Lasīt citas ziņas
Vecāsmātes Hertas recepte – citrona kēkss
Rudens jau klāt! Kā pareizi “ieziemot” dārza mēbeles, lai tās nebojātos mitrumā un salā?
Kabaču un tomātu groziņpīrāgs
Stādaudzētāja: “Rudenī nederēs pavasarī neizlietotais mēslojums!” Kā šobrīd spēcināt augus? 1
Kāpēc elektrisko sildītāju drīkst pievienot tikai atsevišķai sienas kontaktligzdai, nevis “pagarinātājā”? 17
Šefpavāra recepte: ķirbju – kokosriekstu biezzupa ar čili un timiānu
FOTO. Danči līdz rītam, smiekli un šampanietis! Cik lustīga bijusi vēlēšanu nakts? 9
VIDEO. “Ne jau es zaudēju, bet Latvija zaudēja nākotni!” Gobzems paziņo par “aiziešanu” 19
Kurš no “Jaunās vienotības” visvairāk svītrots, bet kurš saņēma “plusiņus”?
Iezīmējas potenciālais 14.Saeimas sastāvs: kāda varētu izskatīties mūsu jaunā valdība?
FOTO. Mairis Briedis: “Pēc vēlēšanu rezultātiem redzēsim, vai es palikšu Latvijā. Es neesmu mazohists” 119
Zemgalē Saeimas vēlēšanās labākie rezultāti ZZS un JV. Kas līderi pārējos novados?
“Patīkams pārsteigums!” Soctīklotāju pirmās sajūtas par “Saskaņas” sakāvi
Irbenes – skābas, rūgtas, bet – vērtīgas! Kā tās izmantot tautas medicīnā?
VIDEO. Aleksandrs Lukašenko pie sevis ciemos uzaicinājis gubernatorus: viesi spiesti vakariņot pie galda, uz kura atrodas… suns
Darbu plānošana pēc Austrumu horoskopa no 21. līdz 26.jūnijam
Emīls, Egita un Monvīds – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Megana Mārkla pēc viesošanās Londonā gaužām neapmierināta ar 96 gadus vecās karalienes Elizabetes II “uzvedību”
VIDEO, FOTO. “Tu esi mans varonis!”: Holivudas aktieris Bens Stillers devies uz Ukrainu, lai satiktu tur Zelenski
Mūsējie uzvar īpašā auto rallijā Dānijā
Tukuma pusē teju par 40% varētu pieaugt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs
No Kariņa Ministru kabineta locekļiem pusei, visticamāk, nebūs izdevies iekļūt nākamajā Saeimā
11:24
VIDEO. “Ne jau es zaudēju, bet Latvija zaudēja nākotni!” Gobzems paziņo par “aiziešanu” 19
11:12
Urbanovičs: “Saskaņa” nepadosies un turpinās strādāt
10:30