Pēdējā laikā Latvijas mūziķi arvien vairāk domā par ilgtermiņa darbošanos – Linda Leen (attēlā), Intars Busulis, “Prāta vētra”, Dons ir spilgtākie piemēri.
Pēdējā laikā Latvijas mūziķi arvien vairāk domā par ilgtermiņa darbošanos – Linda Leen (attēlā), Intars Busulis, “Prāta vētra”, Dons ir spilgtākie piemēri.
“Supernova” publicitātes foto

Tendence – producēta mūzika 5


Pavisam citādi – ar starptautisku atpazīstamību – strauju karjeru sākusi dziedātāja un dziesmu autore Aminata. Dažu gadu laikā viņa guvusi Latvijas mērogam galvu reibinošus starptautiskus panākumus – 6. vietu Eirovīzijas finālā. Gadu vēlāk nacionālajā atlasē uzvaru guva viņas sacerētā un Justa izpildītā dziesma.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
VIEGLAIS TESTS. Ja nevari atbildēt 100% pareizi uz šiem jautājumiem, tad tu neesi pārāk gudrs
Lasīt citas ziņas

Panākumi pievelk panākumus – šis sauklis mūzikas industrijā darbojas tāpat kā jebkurā citā biznesā. “Pēc divām veiksmīgām reizēm Eirovīzijā cilvēki paši sāka nākt klāt un prasīt, lai rakstu viņiem dziesmas,” atklāj dziedātāja. Arī šogad Aminatas komponētā dziesma ir izturējusi pirmo kārtu Eirovīzijas atlasē, tiesa, kaimiņos – Lietuvā. Nav vienas receptes, kā mūsdienās gūt panākumus populārās mūzikas jomā, norāda Aminata, atzīstot, ka viņas veiksmes formula esot tāds teksts un melodija, “kuru pašai patīkami klausīties”.

Tomēr viss nav tik vienkārši – tieši Aminata ir viena no dziedātājām, kura darbojas līdzīgi, kā to mūsdienās dara daudzas pasaules mūzikas zvaigznes – dziesmas noslīpēšanu līdz raidstaciju “formātam” veic jomas profesionāļi jeb mūzikas producenti – viens no viņiem, ir piemēram, Eirovīzijas dziesmu producents Kaspars Ansons. Tiesa, atšķirībā no daudzām pasaules zvaigznēm, Aminata dziesmu pamatu rada pati. “Agrāk tādus mūzikas producentus sauca par aranžētājiem. Tieši viņu rokās ir tas, vai dziesma izklausīsies mūsdienīgi,” skaidro dziedātāja.

CITI ŠOBRĪD LASA
Nekur pasaulē nenotiek tā, ka jauno talantu vienkārši atrod un izceļ saulītē. “Ja pats neko nedari, vienkārši sēdi un gaidi – nekas nenotiks!” piekrīt Aminata. “Svarīgākais ir sākumā saprast, ko vispār vēlies un vari darīt. Ja gribi būt mūziķis, tad primārais ir laba mūzika, ja dziedātājs – attīsti savu balsi, un muzikālā izglītība būs bonuss. Latvijā gandrīz visi mākslinieki, arī es, tiek galā bez tā dēvētajiem lielajiem producentiem, kuri pasaulē nodarbojas ar visu mūziķa karjeru, sākot no ierakstiem līdz promocijai. Šādā ampluā darbojas vienīgi Guntars Račs. Manuprāt, Latvijas mērogā bez tā var iztikt.”
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.