Foto – Timurs Subhankulovs

Ar staigāšanu un stāvēšanu nepietiek 7

Pēc nelaimes bijušais darba devējs piedāvājis strādāt uzņēmuma birojā, bet Edmunds nedomādams atteicies: “Katru dienu sēdēt četrās sienās, rakstot papīrus, – es laikam dumjš paliktu. Man vajag zemi, vajag kustību.”

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Saimniekošanā gūto peļņu zemnieks izvēlas ieguldīt saimniecības attīstībā, ik gadu iegādājas kādu agregātu vai tehnikas vienību. Pērn nopirkts jauns traktors, ko pats pielāgojis un uzkonstruējis savām vajadzībām, aprīkojot ar pnei­matisko sajūgu – elektroniski vadāmu ar roku. Ideju šādam risinājumam zemkopis smēlies no sava paziņas, entuziasma pilnā autobraucēja Jāņa Tomsona, kurš dzīvo ar vienu kāju.

Edmundam ir abu kāju protēzes, taču viņš ikdienā izmanto tikai vienu un arī tikai brīžos, kad jāpieceļas, jāiekāpj un jāizkāpj no auto vai kombaina un tie jāvada, jo darboties daudz veiklāk un ērtāk esot riteņkrēslā: “Jā, ar divām protēzēm es varētu kaut kā aiziet no punkta A uz punktu B, bet reāli strādāt man tās traucē, jo darbs ir dinamisks, tajā neiztikt ar staigāšanu vai stāvēšanu vien.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Edmunds gan neliekuļo un atzīst, ka viegli neesot – darbs saimniecībā ir fiziski smags, un reizēm dienas beigās arī sāpes liek par sevi manīt. Neizpaliekot arī brīži, kad šķiet – jāatmet visam ar roku. Tā mēdz notikt, ja sāk plīst tehnika, ir slikta raža, pagurums vai grūti paša spēkiem kaut ko paveikt. “Bet, kad atnāk pavasaris un sajūtu zemes smaržu, kad redzu, kā aug labība, tas dod spēku darboties un rada patiesu prieku,” sajūtās dalās Edmunds.

Brīvbrīžos viņš lasa, tiesa, arī literatūru izvēlas saistībā ar savu nodarbošanos, jo grib būt lietas kursā par jaunākajām iespējam un attīstības tendencēm lauksaimniecībā. Mēdz ar auto izbraukt pa Latviju un Baltijas valstīm.

Citiem, kuri arī dzīvo ar invaliditāti, Edmunds iesaka atcerēties, ka viss ir pašu spēkos: “Ja neizdodas atrast darba vietu, mēģiniet izveidot ko savu! Turklāt ne vienmēr darbības jomai jābūt saistītai ar fizisku piepūli, vajag taču arī intelektuālā darba veicējus. Tagad ir tik daudz tehnisko iespēju strādāt no mājām.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.