Foto: Anda Krauze

Kad vairs nav ideju, ko pagatavot no sēnēm: 5 lieliskas sēņu ēdienu receptes 0

Aiva Kalve, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Sēņu ķīmiskais sastāvs ir atšķirīgs, bet visās ir ekstraktvielas, kas rosina gremošanas sulu izdalīšanos. Sēnes satur fosforu, kāliju, cinku, varu, magniju un jodu. Tajās ir B, PP, D un E vitamīns. Sevišķi daudz D provitamīna ir gailenēs un rudmiesēs, kas satur arī A vitamīnu un karotīnu.

Sēņu ēdieni ir sātīgi, bet to enerģētiskā vērtība nav augsta, turklāt sēnes ir grūti sagremojamas. Lai izsargātos no saindēšanās, grozā nav jāliek nepazīstamas sēnes. Nedrīkst uzturā lietot vecas sēnes un salasītās sēnes ilgi uzglabāt istabas temperatūrā.

Kad vaicāju Latvijas Dabas muzeja mikoloģei Diānai Meierei, kuras sēnes pirms ēdiena gatavošanas noteikti jānovāra, speciāliste atbild – sīvās bērzlapes. “Bērzlapju sugu ir ļoti daudz – starp tām gan tādas, kas nav sīvas, tāpēc var likt uz pannas un cept, iepriekš nenovārot, gan ļoti sīvas, kam nelīdzēs vairākkārtēja novārīšana, un ir mazliet sīvas – tām vārīšana noņem sīvumu. Pietiek, ka novāra vienreiz kādas 15 minūtes, jo bērz­lapēm ar to ir pietiekami.”

Līdzko sēnes sāk grimt ūdenī un tas kļūst dzidrāks, pietiek vārīt. Novārītās sēnes strauji atdzesē aukstā ūdenī.

Cūcenes, alksnenes, celmenes, krimildes, rudmieses jeb pienaines vāra 20–25 minūtes. Pēc novārīšanas vēl vairākas stundas mērcē aukstā ūdenī, pāris reižu to nomainot.

“Teju visas bekas var cept uzreiz, izņemot raganbeku, kas pirms cepšanas jānovāra,” skaidro mikoloģe un piebilst, ka savas ģimenes patēriņam no meža mājās nesot tikai tās sēnes, kuras nav jāvāra, lai var gatavot uzreiz. “Starp citu, gailenes var ēst arī svaigas, bet nelielu daudzumu. Ja uz mežu paņemta līdzi desmaizīte vai siermaizīte, to var papildināt ar gaileņu strēmelītēm.”

Gatavojot gaileņu mērci, mikoloģe neiesaka sēnes pārāk ilgi cept, bet labāk apraut uz straujas uguns. “Sēnes ļoti ātri bojājas – tāpat kā jēla gaļa, ja to atstāj istabas temperatūrā. Tās kļūst mīkstas, maina krāsu, sāk mazliet ost. Ja sēnes pārtur, ar tām var saindēties, tāpēc, pārnākot no meža, uzreiz jānotīra. Gailenes šajā ziņā ir visizturīgākās – var ielikt ledusskapī un notīrīt nākamajā dienā.”

Tiem, kas vēlas tuvāk iepazīt vietējās sēnes, grāmatnīcās var meklēt Diānas Meieres un Initas Danieles sarakstīto grāmatu Lielā Latvijas sēņu grāmata.

Sēņu zupa franču gaumē

• 175 g jauktu sēņu

• 2 burkāni

• 1 puravs

• 1–2 pētersīļa saknes

• 1 ēdamkarote sviesta

• 1 ēdamkarote kviešu miltu

• 800 g gaļas buljona (var izmantot kubiņu)

• 1 olas dzeltenums

• 100 ml saldā krējuma

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Sēnes sasmalcina, liek zupas katliņā un apcep, līdz iztvaikojis liekais šķidrums.

Notīra burkānus un pētersīļa saknes, noskalo puravus. Dārzeņus sagriež kubiņos, pievieno sēnēm un visu apbrūnina sviestā. Pēc tam pārkaisa miltus un samaisa. Pielej gaļas buljonu un vāra 10–15 minūtes.

Saldo krējumu saputo ar olas dzeltenumu. Noceļ katliņu no plīts un iejauc olas–saldā krējuma maisījumu. Tas zupu iebiezina – virums kļūst samtains. Pievieno sāli un piparus.

Kad zupa ir iebiezināta, to vairs nedrīkst vārīt.

Spageti ar sēnēm un bekonu

Foto: FreePik


• 400 g gaileņu vai baraviku

• 400 g spageti

• 150 g brokastu bekona

• 200 ml saldā krējuma

• 50 g sarīvēta siera

• 1 sīpols

• 1 tējkarote kviešu miltu

• pusglāze dārzeņu buljona

• olīveļļa

• pētersīļi

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Sīpolu sasmalcina, sēnes un bekona šķēlītes sagriež gabaliņos. Sakarsētā eļļā vispirms apcep sasmalcināto sīpolu un bekonu, tad pievieno sēnes, cep dažas minūtes. Iemaisa miltus, maisot pielej saldo krējumu un buljonu, uzvāra un vāra vēl 3–4 minūtes. Pieber sāli un piparus, iemaisa daļu siera,

Sālsūdenī izvāra spageti, nokāš, iemaisa sēņu mērcē, pievieno sīki sakapātus pētersīļus. Šķīvjos pārkaisa pārējo sieru un pētersīļus.

Siltie gaileņu salāti

• 400 g gaileņu

• 400 g pākšu pupiņu

• 2 sarkanās paprikas

• 2 ēdamkarotes eļļas

Mērcei:

• 3 ēdamkarotes eļļas (ieteicams olīveļļas)

• 1–2 ēdamkarotes baltvīna etiķa

• 1 ķiploka daiviņa

• pusēdamkarote paprikas pulvera

• 1/4 ēdamkarotes melno piparu

• 1 tējkarote sāls

Pagatavošana:

Paprikas noskalo, izņem sēklotnes, mīkstumu sagriež tievās sloksnītēs. Pupiņu pākstīm apgriež galus un sagriež mazos gabaliņos. Gailenes notīra. Lielākās sēnes sagriež.

Pannā uzkarsē eļļu. Sēnes apcep, līdz iztvaikojis liekais šķidrums. Pievieno pupiņas un papriku un turpina cept.

Gatavo mērci no eļļas, vīna etiķa, sasmalcināta ķiploka, paprikas pulvera, sāls un pipariem.

Pannu noceļ no plīts. Salātus pārlej ar mērci, liek dziļā traukā. Kā piedeva der svaiga maize.

Svaigas pupiņas var aizstāt ar konservētām. Gailenes var aizvietot ar baravikām, apšubekām vai šampinjoniem.

Baraviku un kartupeļu sacepums

Foto: FreePik


• 300 g baraviku

• 1 kg kartupeļu

• 2 tomāti

• 1 sīpols

• 1 ķiploka daiviņa

• 50 g kūpinātas cūkas krūtiņas

• 2 olas

• pusglāze saldā krējuma

• pusglāze piena

• 50 g siera

• sviests

• sāls, pipari

• zaļumi

Pagatavošana:

Kartupeļus izvāra un sastampā biezenī, pievieno olu dzeltenumus, karstu pienu un krējumu, sāli pēc garšas. Iecilā saputotus olu baltumus.

Sviestā apcep sasmalcinātu sīpolu, pievieno gabaliņos sagrieztu cūkas krūtiņu, apcep, liek klāt sagrieztas baravikas un sautē, līdz sula novārās. Nedaudz apcep, pievieno sagrieztus tomātus, saberztu ķiploku un daļu sakapātu zaļumu un vēl mazliet pacep. Ietaukotā veidnē liek pusi kartupeļu biezeņa, virs tā – baraviku sacepumu, tad otru kartupeļu biezeņa pusi.

Pārkaisa ar rīvētu sieru un pārliek ar sviesta piciņām. Cep 200 °C aptuveni pusstundu. Izceptu pārkaisa ar zaļumiem.

Baraviku vietā var izvēlēties citas sēnes.

Gatavojot kartupeļu biezeni, nevajadzētu lietot blenderi – biezenis kļūs līmīgs.

Baraviku un gaileņu zupa

Foto: FreePik


• 150 g baraviku

• 70 g gaileņu

• 5 g kaltētu baraviku vai baraviku pulvera

• 2 palieli sīpoli

• 3 ķiploka daiviņas

• 200 g selerijas saknes

• 2 vidēji kartupeļi

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• 1 ēdamkarote sviesta

• 1,5 l sēņu vai dārzeņu buljona

• 2 smaržīgie pipari

• 3 melnie pipari

• 1 lauru lapa

• timiāna zariņš

• 2 ēdamkarotes kviešu miltu

• 1/4 citrona sula un miziņa

• sāls

Pagatavošana:

Kartupeļus sagriež kubiņos, liek buljonā vārīties. Seleriju griež vēl mazākos kubiņos. Sīpolu un ķiploku sakapā. Kaltētās sēnes aplej ar karstu buljonu un ļauj uzbriest.

Uz pannas uzkarsē eļļu ar sviestu, iemet lauru lapu, piparus un timiānu. Uzber sīpolus un maisot cep zeltaini brūnus. Pievieno sakapāto ķiploku, pēc pusminūtes – seleriju un svaigās meža sēnes. Apmaisa, apcep vēl kādu minūti. Pēc tam visu pannas saturu like katlā, kur jau vārās kartupeļi. Kad kartupeļi mīksti, pievieno miltus, rīvētu citrona miziņu, mazliet citrona sulas. Katlu noņem no uguns un ļauj zupai 5 minūtes ievilkties.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
AO
Andris Ozoliņš
Praktiski
Padomjlaika skapis par modernu mēbeli: 3 padomi, kā to izdarīt pašam
8 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Siļķe – zivs ar raksturu: 3 ēdienu receptes, ko no tās pagatavot
8 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Begonijas ledusskapī? Jā, līdz pavasarim!
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
6 iemesli, kāpēc jāēd auzu pārslas: plus brokastu recepte – mājās gatavots auzu pārslu kraukšķīgs muslis 1
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
3 vērtīgi padomi: kā velosipēdu uzglabāt ziemā?
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
ieziemot puķupodu?
2 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Sātīgs ēdiens nesteidzīgām ēdienreizēm: putra ar burkānu krēmu
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. Izaicinājums: kā 4 kvadrātmetros radīt pilnvērtīgu virtuvi?
2 dienas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Stāda kokus un krūmus, novāc vēlos sakņaugus. Kas darāms dārzā no 19. līdz 25.oktobrim
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
“Šos suņus audzinot, mēs tiem melojam – viņiem ir jātic, ka visi cilvēki ir draugi!”. Kā Latvijā apmāca suņus – terapeitus? 1
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
7 soļi: kā pareizi uzlikt un valkāt vienreizlietojamu sejas masku 5
Nedēļa
LA
Laukos.lv
Laukos
Kur jūs bijāt, kad es biju mazs un man bija jāravē garās biešu vagas? Latvijā radīts pirmais robots, kas izravē nezāles 6
4 dienas
LA
LA.LV
Veselam
“Šis nav melnais mēris, no kā cilvēki masveidā mirst,” Kreituse atgādina, ka Covid-19 ēnā paliek hronisku slimību pacienti 7
1 stunda
KD
Krista Draveniece
Stāsti
“Dzīvokli it kā pārzinu, bet tāpat gadās ieskriet kādā stūrī,” Kā Vilnis zaudēja redzi un mācās dzīvot no jauna
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
KNAB rosina vēlreiz apsūdzēt deputātu Kaimiņu, viņš pats par to neko nezina
37 minūtes
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Cilvēki izpirka, izplatītāji stāvēja rindās. Kādēļ zemnieki atsakās no griķiem? 1
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Iespējams pērkons un krusa. Laika prognoze piektdienai
3 stundas
IK
Ilze Kuzmina
Ziņas
Atkal tiks mainītas prasības skolām. Vidusskolas var palikt bez valsts naudas 10
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
Plānoja nolaupīt un nogalināt cilvēkus: Teikā aiztur sevišķi bīstamu noziedznieku 6
9 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Ārsti stāvokli vērtē kā smagu: slimnīcā nogādāts ar zālēm saindējies bērns
6 stundas
SK
Skaties.lv
Stāsti
Covid-19: Tēvs un meita nomira ar pāris dienu starpību. Tuviniekiem bažas par ārstu darbu 44
21 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Pārsteigums! Dziedātājs Markus Riva satuvinājies ar Samantu Tīnu 18
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
“Mēs taču nedzīvojam kapos!” Keris par Covid-19 pārspīlējumu un mūsu veselības patiesajiem datiem 48
1 diena
RE
Reklāmraksts
Reklāmraksti
Zinātniski apstiprināts D3 vitamīna līderis Latvijā 4
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieces – Īrisa un Irīda
8 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Aktrise Dita Lūriņa par stabilajām attiecībām ar vīru: “Iespējams, tas ir slinkums kaut ko mainīt…” 2
1 diena
SK
Skaties.lv
Stāsti
VIDEO. Kautiņš “Rīgas satiksmes” autobusā! Pasažieris ar suni uzbrūk šoferim 1
1 diena
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Mākslinieki pliki kā baznīcas žurkas, tagad nebūs naudas opioīdiem un alkoholam!” Egila Līcīša feļetons 23
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
“Sauca par trakiem suņiem, sita pa ugunsgrēka trauksmes pogu un pretojās,” “Depo” stāsta par agresīvo pircēju 32
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Šis ir mans laiks: dziedātājai Aminatai jauna dziesma
8 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Tava iekšējā intuīcija šodien darbosies nevainojami! Horoskopi 23.oktobrim
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Muižniece rīkojas, lai Gobzems par “aicinājumu nelietot” maskas saņem sodu
18:17
TA
Tatjana
Ziņas
Atklāj, cik daudz Covid-19 gadījumu aizvadītajā diennaktī reģistrēti Rīgā
18:06
LE
LETA
Veselam
Vienam no mākslas centra “Zuzeum” darbiniekiem apstiprināta infekcija ar Covid-19
18:03