Kas tāds pārdodas Centrāltirgū decembrī? Rīdzinieki pārsteigti par redzēto 2

Kalendārā paskatoties, it kā rāda, ka drīz Otrā advente, bet latvieši soctīklos rāda, ka dodas mežā sēņot, kā arī to, ka sēnes un dzērvenes vienuviet pārdodas šobrīd Centrāltirgū.

“Viņa bija tik pārgurusi, ka, iespējams…” Savu versiju par traģēdiju Daugavā izteikusi Ilonas kolēģe Marina 1
Mitrums un sāls tās neietekmē teju necik: 7 automašīnu modeļi, kuri daudz mazāk cieš no rūsas veidošanās
“Lai pierakstītos uz valsts apmaksātu pakalpojumu, jāveic 53 eiro priekšapmaksa…” Slimnīca skaidro situāciju
Lasīt citas ziņas

“Godīgi sakot, neatceros, kad vēl būtu redzējis, ka gailenes un dzērvenes pārdodas vienlaicīgi.” Mārtiņš raksta, un pilnīgi noteikti viņš vienīgais nav pārsteigts!

CITI ŠOBRĪD LASA

“Kādi divi kilogrami salasīti!” priecājas Artūrs video. Sēņu sezona turpinās.

LA.LV Aptauja

Vai tu esi decembrī bijis sēņot?

Gaileņu uznācies decembrī nav pārsteidzošākais šogad, vasaras vidū daudzus šokēja sēņu cena.

24. jūlijā vēstījām, ka kāda sieviete platformā “X” dalījusies ar pārsteidzošu novērojumu: Bulduru tirgū pirmās gailenes tiek tirgotas par iespaidīgu cenu – 50 eiro kilogramā.

Šis atklājums daudziem raisīja izbrīnu un lika vaicāt, vai kāds tās vispār var atļauties, un vai patiešām kāds par tādu cenu tās arī pērk?

Tomēr komentāros valda ne tikai sašutums, bet arī labs noskaņojums – cilvēki ar smaidu atceras savus iepriekšējo gadu krājumus un aprēķina to vērtību naudas izteiksmē. “Šito jau mēs redzējām sestdien Bulduru tirgū – 40 eiro litrā. Nopriecājāmies: mums ledusskapī 80 eiro!” kāds ieraksta. Cits piebilst: “Mums vēl pilna saldētava! 49,99 eiro un bezmaksas piegāde ar Omniva.”

Vēl kāds lietotājs norāda, ka gailenes kļuvušas dārgākas par kafiju, bet kāda cita komentētāja mēģina izskaidrot cenu augstumu ar ironisku piebildi: “Lāču ģimenes satikšanas risks jau iekļauts pārdošanas cenā.”

Starp citu, re trīs garšīgas gaileņu receptes.

Gaileņu krēmzupa ar kausēto sieru

Sastāvdaļas (2 porcijām) – 20 g kausētā siera, 200 g gaileņu, 80 g balto sīpolu, 100 g burkānu, 200 g puķkāpostu, 200 g saldā krējuma, 20 g sviesta, 1 l dārzeņu buljona.

Pagatavošana.

Notīrītus, sagrieztus sīpolus, jaunos burkānus, gailenes un puķkāpostu viegli apcep sviestā, pielej buljonu un uzvāra. Nedaudz gaileņu un burkānu noliek atsevišķi, tie noderēs rotāšanai. Kad dārzeņi un sēnes gatavas, pievieno saldo krējumu un atkal uzvāra. Tad virumu sablendē. Pirms pasniegšanas pievieno kausēto sieru. Rotā ar zirņu kresēm, apceptām gailenēm un jaunajiem burkāniņiem.

Gailenes saldskābā aromātiskā marinādē

Var šķist, ka šīs sēnes vairāk būs piemērotas Ziemassvētku laikam, jo, atverot burku, izdalīsies garšvielu garainis – saldens un vilinošs.

Sēnes, līdzīgi kā ogas, dārzeņus un garšaugus, ziemas krājumiem var gan saldēt, gan kaltēt. Taču lielisks veids, kā tās uzglabāt, ir arī marinēšana un sālīšana. Vērts pamēģināt arī sēņu skābēšanu.

Sēnes nav ieteicams mazgāt ūdenī, jo tās uzsūc lieku šķidrumu. Ja vien iespējams, tās labāk tīrīt, pakasot ar nazi vai norīvējot ar kokvilnas audumu.

Marinēšanai labāk izvēlēties vienas sugas sēnes – beciņas, gailenes, baravikas, cūcenes u. c.

Lielākām bekām jāatdala stobriņu slānis – švammīte zem cepurītēm, tad sēnes nebūs glumas.

Ja marinē rūgtās sēnes – alksnenes, cūcenes, vilnīšus –, tad pēc novārīšanas tās ieteicams diennakti izturēt aukstā ūdenī, to nomainot vismaz divas reizes.

Beciņām var marinēt tikai to cepurītes, savukārt kātiņus var izkaltēt un saberzt pulverī.

Sālot un marinējot sēnes, var izvēlēties dažādas garšvielas – lauru lapas, dažādus piparu graudus, pat čili asumam, diļļu vai ķimeņu sēklas, koriandru, tomātus, sīpolus un ķiplokus.

Sālītās un marinētās sēnes ieteicams uzglabāt vēsā un tumšā vietā. Vēlamā temperatūra: no 0 līdz +10 °C.

Sālīšanai paredzētas vārītas sēnes var sajaukt ar sāli un garšvielām, likt traukā un noslogot.

Sālīt var arī, liekot sēnes kārtām, pa vidu saberot sāli un garšvielas.

Sālot sēnēm jābūt pārklātām ar šķidrumu. Ja tā nav, tad jāpielej sāls šķīdums.

Gailenes saldskābā aromātiskā marinādē
Sastāvdaļas

1 kg iepriekš novārītu gaileņu

Marinādei

2 glāzes baltvīna etiķa
1 glāze ūdens
1 ēdamkarote sāls
3 ēdamkarotes cukura
8 smaržīgie piparu graudi
1 kanēļa standziņa
4 krustnagliņas
1 lauru lapa

Pagatavošana
Sēnes notīra, vāra lielā ūdens daudzumā 20 minūtes. Ja veidojas putas, tās nosmeļ. Gatavās gailenes nokāš. Marinādei katlā lej baltvīna etiķi un ūdeni, pievieno visas garšvielas un karsē, līdz marināde uzvārās. Verdošajai marinādei pievieno gailenes un karsē 25 minūtes. Vārīšanās beigās pagaršo marinādi. Ja pietrūkst asuma, tad pievieno vēl etiķi; ja vēlas saldāku, tad pievieno cukuru. Vēl karstas gailenes pilda sterilās burkās un aizvāko. Pirms aizvākošanas marinādes virsu var pārliet ar nedaudz augu eļļas.

Spageti ar gailenēm, pētersīļiem, parmezāna sieru un ķiplociņu asumiņam

Gaileņu mērce ar vārītiem kartupelīšiem, protams, ir klasika un brīnumgards ēdiens, taču ir arī citi ļoti baudāmi pamatēdieni, kuru sastāvā ir gailenītes. Piemēram, šis!

Spageti – 100 grami
Sviests – 30 grami
Gailenes – 70 grami
Ķiploks – 2 daiviņas
Vistas buljons – 150 ml
Olīveļļa – 10 ml
Parmezāna siers – 10 grami
Pētersīļi – 15 grami
Malti melnie pipari – pēc garšas
Sāls – pēc garšas

Pagatavošana:

1. Lielā katlā uzkarsē ūdeni un spageti novāra pēc instrukcijas uz iepakojuma.

2. Gailenes nomazgā notīra un liek cepties dziļā pannā, sviestā. Cep aptuveni 10 līdz 15 minūtes. Raugās, lai nepiedeg!

3. Pa to laiku atsevišķā katliņā uzvāra vistas buljonu (pēc instrukcijas).

4. Kad buljons gatavs, to pievieno gailenēm pannā, pēc tam arī sasmalcinātu ķiploku un sasmalcinātus pētersīļus. Pievieno sāli un piparus. Vāra uz lēnas uguns, kamēr šķidrums iegūst viendabīgu masu.

3. Mērci pievieno iepriekš izvārītajiem spageti un kārtīgi samaisa.

4. Liek uz škīvja, pirms pasniegšanas uzrīvē sieru un var pārbērt vēl ar sasmalcinātiem zaļumiem.

Labu apetīti!

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.