Domā par īpašuma nodokļa progresivitāti 7


Finanšu ministrija ir piedāvājusi lielāku progresivitāti arī nekustamā īpašuma nodoklim, par ko valdība varētu lemt novembra beigās. “Nē, par vienīgo mājokli tomēr būs jāmaksā, jo mēģinot noteikt minimālo platību, par kuru nemaksāt nodokli, mēs vienā katlā liktu daudzbērnu ģimeni Jaunjelgavā un Šlesera kunga daudzbērnu ģimeni. Bet nodokļu likme būtu samērā maza. Pašlaik tiek veikti aprēķini, tāpēc pāragri nosaukt likmes lielumu. Kopā ar pašvaldībām cenšamies noteikt to īpašuma vērtību, par kuru būtu jāmaksā lielāks nodoklis,” spriež ministre.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo! 13
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās
TV24
STOPkadri: Kā drīkstēs apsildīt mājokli? Saeimā pieklusināti top izmaiņas likumā, kas ietekmēs jaunu un renovētu privātmāju īpašniekus 83
Lasīt citas ziņas

No zāles: “Mums te ir absurda kārtība. Nevienā ES valstī nav tā, ka maza pussagruvusi māja Valsts zemes dienesta novērtējumā kļūst piecreiz vērtīgāka nekā iepriekš. Mājas kalpošanas laiks ir vidēji 80 gadi. Ja šodien uzbūvē māju par 400 tūkstošiem, tad turpmākos gadus tās vērtībai vajadzētu samazināties. Pie mums ir otrādi – ar katru gadu mājas vērtība aug!”

Guntis Libeks atgādināja, ka novadā gandrīz 15% iedzīvotāji dzīvo vieni paši un lielai daļai no viņiem pašvaldība izmaksā pabalstus. Aprēķinot nodokļus, jārēķinās arī ar viņu iespējām, pieteica pašvaldības vadītājs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jā, kadastrālās vērtības strauji aug, jo tās tuvina tirgus vērtībai, atzīst ministre. Tāpēc veca māja Jūrmalā kļūst arvien vērtīgāka. Kas ir izdarīts? “Pieaugums nākamgad ir iesaldēts. Valsts Zemes dienests izķer daudzās kļūdas ar nepareiziem kadastrāliem apzīmējumiem, piemēram, villa ar skaistu sievietes vārdu ir sociālā māja vai apbūves gabals ir lauksaimniecībā izmantojamā zeme. Piedāvājam nodokļu aprēķināšanai ēkai ar zemi piemērot zemāku vērtību (ar koeficientu), bet pārdošanas brīdī uz to attiecināt īsto vērtību.”

“Nu re, princips kāds – ja šmaucas ar mikrouzņēmumiem, tad tie jāaizliedz, nevis jācīnās ar blēžiem. Ja ieved kontrabandas degvielu, tad nodoklis jāmaksā visiem vienāds, nevis cīnās ar kontrabandistiem,” diskusijas beigās atskanēja Aivara Dronkas secinājums.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.