Aija Austruma (no labās) finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai: “Esam maksājuši nodokļus, lai iznāk alga darba grupai, kura nav spējusi kvalitatīvi un laikus izstrādāt priekšlikumus par mikrouzņēmuma nodokļa aizvietošanu!”
Aija Austruma (no labās) finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai: “Esam maksājuši nodokļus, lai iznāk alga darba grupai, kura nav spējusi kvalitatīvi un laikus izstrādāt priekšlikumus par mikrouzņēmuma nodokļa aizvietošanu!”
Foto – Ivars Bušmanis

Par ko maksājam algu darba grupai? 7

“Uzņēmējiem un pašvaldībām jārēķinās ar to, ka nākamgad par katru strādājošo būs jāmaksā minimālās sociālās iemaksas 75% no minimālās algas neatkarīgi no nostrādātās slodzes. Pēc gada šīs iemaksas jāveic 100% apmērā. Kāpēc tas tika darīts? Tāds modelis ir mūsu kaimiņvalstī Igaunijā, no kuras reti gribam kaut ko mācīties. Pēdējā laikā strauji pieaudzis mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju skaits – ir 49 tūkstoši šādu uzņēmumu ar darbinieku skaitu līdz 100 tūkstošiem. Sākumā tas tika radīts kā ērts nodokļa nomaksas veids mazajiem uzņēmumiem, bet pēdējos gados režīms ir ļoti sabojāts, jo virkne lielu uzņēmumu sadala mazākos, ietaupot sociālās iemaksas par darbiniekiem. Uzņēmumu vadītājiem jābūt atbildīgiem arī par sociālo iemaksu veikšanu. Ko mēs redzam – Latgalē trešā daļa nodarbināto strādā par minimālo vai zemāku algu! Katram Latvijas iedzīvotājam ir jābūt sociāli nodrošinātam,” stāsta finanšu ministre.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
TESTS: atbildi uz 10 vienkāršiem jautājumiem un mēs pateiksim, cik izglītots tu esi!
TV24
Banka darba samaksu pārskaita tiesu izpildītājam, neskatoties, ka parādnieka apgādībā ir trīs nepilngadīgi bērni. Advokāts skaidro, vai tā var
Lasīt citas ziņas

No zāles: “Es strādāju un pati sev maksāju algu. Brīžiem man ir ienākumi, brīžiem – nav. Bet nodoklis man būs jāmaksā katru mēnesi. Iedomājieties, kā es to varēšu īstenot, ja man ienākumu nav?”

“Tie ir tie sarežģītākie gadījumi, kuri nav atrisināti. Mēs runājam par blēžu ķeršanu. Lai risinātu tādus gadījumus kā jūsējais, valdība ir uzdevusi Ekonomikas ministrijai nākamā gada pirmajā pusgadā izstrādāt priekšlikumus, kā aizstāt esošo mikrouzņēmuma nodokļu režīmu. Visticamāk, risinājums varētu būt kāds samērīgs apgrozījuma nodoklis, kuru varētu maksāt vai nu katru mēnesi, vai par gadu. Bet tad šis mikrouzņēmums pakalpojumus nedrīkstēs sniegt juridiskajām personām. Šādi varētu izvairīties no fiktīvu mikrouzņēmumu izveidošanas,” šādu risinājumu redz Dana Reizniece-Ozola.

CITI ŠOBRĪD LASA

Taču pateicības vārdu vietā ministre saņēma uzņēmējas izmisumu: “Pa šo pusgadu, kamēr to izdomās, es jau būšu valstij parādā 1710 eiro! Iznāk, ka esam maksājuši nodokļus, lai iznāk alga darba grupai, kura nav spējusi kvalitatīvi un laikus izstrādāt priekšlikumus!”

No zāles: “Es savukārt esmu pašnodarbinātais, kurš maksā šo nodokli. Kā man būs? Arī tāpat jāmaksā?” Uz pašnodarbinātajiem šī norma neattiecas, nomierināja finanšu ministre. Taču vakar, kad precizēju šo atbildi, saņēmu viennozīmīgu atbildi no VID: šāds nodoklis jāmaksā visiem, kuri izvēlējušies mikrouzņēmuma nodokļa maksāšanas režīmu. To var paspēt mainīt līdz 15.decembrim.

“Līdz nākamā gada aprīlim jāizveido jauna nodokļu stratēģija, lai veicinātu uzņēmējdarbību un mazinātu nevienlīdzību,” vēstīja ministre. “Nodokļu sistēmai jākļūst taisnīgākai – turīgākajiem ir jāmaksā vairāk. Sadalījumam jābūt citādam, un to sauc par progresīvo nodokļu sistēmu. Diskusijas būs karstas un nežēlīgas, pretī stāsies cita filozofija, kas uzņēmējdarbības veicināšanas vārdā iestāsies par visiem vienādām nodokļu likmēm. Taču, manuprāt, Latvijā nodokļu sistēmai ir jākļūst progresīvākai. Bet jādod burkāns arī uzņēmējiem – darbaspēku nodokļu slogam jāmazinās, jānosaka uzņēmuma ienākuma nodokļa 0% likme reinvestētajai peļņai. Jāpalielina kapitāla nodoklis, nu, teiksim, līdz 15%, ko rekomendē arī Pasaules Banka.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.