Foto – Shutterstock

Ko iesākt ar kokosriekstu: no dzērieniem līdz pat kotletēm! 0

Veikalos tagad lēti nopērkami kokosrieksti. Svaigā veidā daudz neapēdīsi, bet ko garšīgu no tiem var pagatavot? DAIGA B. RĪGĀ

Reklāma
Reklāma
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 27
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 5
TV24
“Jāklausās, ka esam šmaukušies.” Par netaisnību un piemaksām tiem pensionāriem, kuri strādājuši padomju laikā 189
Lasīt citas ziņas

Kokosrieksti ir kokosa palmas milzīgās sēklas. Baltajā mīkstumā atrodami vitamīni, noderīgi mikroelementi, piemēram, magnijs, nātrijs un kālijs, kā arī daudz vērtīgas eļļas. Uzturā vislabāk lietot svaigu kokosriekstu, nevis rūpnieciski izkaltētas skaidiņas.

Pašlaik, kamēr ir sezona un Latvijā ievests daudz kokosriekstu, ir mazāks risks nopirkt sabojājušos. Svaigs auglis ir smags, brūnās šķiedras ir mazliet mitras un grūti noņemamas, pakratot var labi dzirdēt klunkšķus. Ja rieksts ir viegls, šķiedras sakal­tušas un šķidrums neklunkšķ, tas iekšpusē droši vien ir sabojājies. Atvērts auglis jau pēc divām dienām kļūst nebaudāms, tāpēc jāizlieto uzreiz vai īsu brīdi var glabāt ledusskapī.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai riekstu atvērtu, ar nazi izkasa divus caurumiņus un iztecina glāzē šķidrumu. Tad vienā rokā ņem kokosriekstu, bet otrā ar āmuru dauza pa augļa vidusdaļu, līdz tas pāršķeļas. Pēc tam ar nazi izņem balto ēdamo daļu, ko sagriež ļoti plānās šķēlītēs, lai var labi izbaudīt garšas nianses.

Gabaliņos sagrieztu mīkstumu sablendējot ar litru ūdens un iztecināto kokosa šķidrumu, iegūst pienu. Izkāšot caur vairākās kārtās salocītu marlīti, no tā var pagatavot gardus kokteiļus. Piemēram, 300 ml kokosa piena pievieno sauju saldētu aveņu, gatavu banānu, 2 ēdamkarotes citrona sulas un tikpat daudz brūnā cukura un visu sablendē.

No svaiga kokosrieksta var gatavot gardu mērci, kuru pasniedz kopā ar fritētiem dārzeņiem, gaļas un dārzeņu kotletēm. Piemēram, pannā uzkarsē pāris ēdamkarošu eļļas, sarīvē 6 ēdamkarotes kokosrieksta un 30 sekundes to apcep kopā ar tējkaroti rīvēta ingvera, tikpat daudz ķimenēm un trešdaļu tējkarotes malta koriandra. Tad pievieno 100 ml tomātu mērces un 400 ml skābā krējuma (15%). Pieliek pustējkaroti sāls, sakapātu ķiploka daiviņu un pustējkaroti maltu melno piparu. Uzkarsē, bet neuzvāra.

No kokosrieksta iznāk arī gards čatnijs. Smalki sarīvē vai sablendē daļu augļa mīkstuma. Pannā uzkarsē nedaudz eļļas, tajā apcep tējkaroti melno sinepju sēklu un pievieno kokosrieksta masai. Pieliek ēdamkaroti citrona sulas, tikpat daudz brūnā cukura, pustējkaroti sāls un 200 ml skābā krējuma vai grieķu jogurta. Samaisa. Pasniedz kopā ar rīsiem, fritētiem dārzeņiem vai dārzeņu kotletēm.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.