Foto – Shutterstock

Nenokavēt veidošanu 0


Dzīvžoga veidošana jāsāk jau pirmajā gadā pēc iestādīšanas, nevis tad, kad tas sasniedzis vēlamo augstumu. Šī ir visbiežāk pieļautā kļūda dzīvžogu veidošanā, kad stādījums izaug skrajš un tā apakšējā daļā ir tikai kaili stumbri bez skujām vai lapām. Pareizi būtu izvēlēties kokaudzētavās kompaktus, veselīgus stādus ar vairākiem dzinumiem, kam pēc stādīšanas saīsina jauno dzinumu galus, lai veicinātu krūma zarošanos un blīva dzīvžoga veidošanos jau no apakšas (tos apgriež katru gadu).

Reklāma
Reklāma

Piemērotākie augi

Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Lasīt citas ziņas

SIA “JLD” vadītājs Jānis Lasis atzīmē, ka Eiropas valstīs dzīvžogu labirintiem visbiežāk izmantotais ir parastais skābardis. Tas veido diezgan necaurredzamu, augstu zaļo sienu, ir ļoti pateicīgs cirpšanai. Izturīgs pret dūmgāzēm un kaitēkļiem, tomēr ar vidēju ziemcietību, tādēļ dzīvžogiem ieteicams tikai Latvijas centrālajos un rietumu rajonos. Jāņem vērā, ka parastais skābardis necieš augsnes pārpurvošanos.

Vislētāko dzīvžogu pie mums var iegūt no parastā ligustra un Alpu jāņogas – šos krūmus formējot, var iegūt pietiekami šauru rindu. Tomēr vasarzaļie kokaugi ziemā nomet lapas, tā palielinot žoga caurskatāmību.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mūžzaļie dzīvžogi ziemā saglabā savu zaļo krāsu. Kokaudzētavas “Baltezers” vadītājs Varis Kazaks labirintiem iesaka izmantot Rietumu tūjas ‘Holmstrup’, ‘Smaragd’, ‘Aurea’ (skujas zeltaini dzeltenas), ‘Brabant’ (šķirne ļoti plaši izplatīta Rietumeiropā, aug kupli un ātri). Dzīvžogiem var izmantot arī parasto egli un sudrabegli, bet ne vilkābeles ar asiem ērkšķiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.