Foto – Valdis Semjonovs

– Kādus politiskos tiltus grasāties celt? Uz latviešu līdzdarbošanos Ušakova partijā skatās ar zināmām aizdomām.
 52


– Saskaņieši uztaisīja jaunu kreisas ievirzes programmu pirms vairākiem gadiem, un ap to laiku pie viņiem pārnāca daļa bijušo LSDSP biedru kā Jirgensons un citi, arī es iestājos. Mana doma bija – labi, daudz kas ap “SC” var nepatikt. Bija kļūdas un lielākā – balsošana par otru valsts valodu. Tomēr es neredzēju ne mazāko iespēju, ka tuvākajā laikā kāds spētu dibināt citu sociāldemokrātisku spēku. Mēģināja taču restaurēt “veco” LSDSP. Juris Bojārs, liels runātājs, gudrs profesors, mācēja cilvēkiem iepatikties. Taču pēc tam viss sagāja grīstē, un domāju, ka ne gluži bez toreizējo vadošo labējo politiķu ziņas, kuri baidījās no pirmskara ulmaņlaiku kreiso panākumiem un līdz ar to veicināja sociāldemokrātu šķelšanos. Es gribētu teikt, ka Latvijā ir pēdējais laiks rasties īstai sociāldemokrātijai, kurai nav tautības un kuru nevarētu dēvēt tikai par latviešu vai krievu sociāldemokrātiju. Jūs zināt, ka arī Ulmanis nemīlēja sociāldemokrātus, šad tad viņus spaidīja, un, lai arī ar sievu mājās pastrīdamies, tomēr viņa tagad ar zināmu humoru pieņem manu atziņu, ka Ulmanis bija “stingrās demokrātijas tēvs” – pēc Saeimas padzīšanas.

Reklāma
Reklāma

– Ļoti laba atziņa.


7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Lasīt citas ziņas

– Un no vēstures – pirms 1934. gada viena ideja, kas man šķiet pārņemama – samazināt Saeimas deputātu skaitu līdz 50. Tā nav īstenota, bet pašlaik ar 100 deputātiem Saeimas gada budžets ir 22 miljoni eiro. Iznāk, ka viens deputāts nodokļu maksātājiem izmaksā 220 tūkstošus gadā. Kad es vēl sēdēju parlamentā, bija lielais nams un frakciju ēka. Tagad viena māja uz stūra Jēkabielā klāt un ņems vēl bijušo bibliotēkas ēku! Tur būs nez cik miljoni remontam, taisīs lepnas pieņemšanu zāles, savukārt deputāti apauguši ar palīgiem, sekretārēm – tas cilvēkus kaitina. Bet nu Eiropa mums atsūta jau izstrādātu likumdošanu, regulas – pašiem taču nemaz daudz likumu vairs nav jāraksta. Noštempelēt ES piegādātos – tur 100 deputātus un lielu greznību nevajag. Es atbalstu, ka Latvijai pietiek ar 50 – 60 deputātiem. Turpretī pašvaldības gan jānostiprina. Tā es domāju kā sociāldemokrāts sirdī.

– Jūsu izvēlētai partijai pārmet turēšanos pie sadarbības līguma ar Putina partiju.


CITI ŠOBRĪD LASA
– Tas saistīts ar pašu galveno jautājumu šobrīd – ar histērijas uzkurināšanu Krievijas un Latvijas attiecībās. Es nevienu brīdi nebaidos, ka rīt te nāks iekšā krievs. Kāpēc lai viņš to darītu? Te ir Eiropas priekšpozīcija, esam NATO sastāvā un 5. panta aizsardzībā, esam ES locekļi. Kāpēc Latvijas iedzīvotājos jākurina bailes no Krievijas? Es redzu, ka histērijai var būt sliktas sekas. “Saskaņas” un “Vienotās Krievijas” līgumu noslēdza tad, kad Krievijas attiecības ar Eiropu un ASV nebija saasinātas. Tagad Latvija pirmā skrien Krieviju kritizēt, bet Krievijas attiecības, piemēram, ar Vāciju, neizskatās, ka īpaši pasliktinās. Putins ar Merkeli tīri draudzīgi parunājas. Tāpēc nedomāju, ka šobrīd aktuālākais ir līguma laušana ar Putina partiju.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.