Māra Ančupāne kopā ar vīru Aināru līvu linos.
Māra Ančupāne kopā ar vīru Aināru līvu linos.
Foto – Andris Ozoliņš

Krekli godiem 5

“Iemesls, kādēļ sāku šūt lina kreklus vīriešiem, ir gaužām triviāls – neatradu Latvijā tādus kreklus, kas man tiešām patiktu. Zināju, ka gribu linu, kaut ko gaumīgu, ērtu un vienlaikus mazliet latvisku. Citiem lina apģērbu ražotājiem ir savs stils, gaume, krāsas. Mana iekšējā sajūta prasīja ko drusku citu. Ceļš līdz rezultātam ir garš un neparedzams process, kurā arvien kaut ko laboju, pieslīpēju detaļas, līdz darbs ir tāds, kādam jābūt. Tāpat man ir ar krekliem, pamats ir noslīpēts, tomēr joprojām mainu detaļas, nianses (krādziņa, iekšējās aizdares, piedurknes, spuras, audums utt.), lai nekļūst garlaicīgi.

Reklāma
Reklāma
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
Lasīt citas ziņas

Prieks vērot, kā mainās cilvēku uztvere. Pirms dažiem gadiem vīrieši Latvijā bija gatavi tikai tradicionāliem krekliem, ko pērk konkrētos vīriešu veikalos. Šobrīd aizvien vairāk vīriešu meklē ko interesantu, gaumīgu un citādu. Strādājot pie lina krekliem, man liels atbalsts ir bijis vīrs Ainārs, kura gaumei uzticos, jautāju viedokli, lieku visu, ko uzšujam, vilkt mugurā, testēt, kritizēt. Daudz esmu centusies pārliecināt mūsu vīriešus, ka var staigāt arī saburzītā kreklā. Lina krekls pieprasa iekšējo brīvību, pārliecību, tam ir savs īpašs šarms, un šis šarms nav izgludināts un ielikts uztveres rāmītī. Aizvien vairāk vīriešu un arī sievietes uzķer to sajūtu. Arī to, ka krekls nebūs jāgludina, uztver ar prieku. Piedevām, tumši zilais lina audums ar laiku pabalē, rodas tāds kā pabalējuša džinsa efekts. Lins ir dzīvs materiāls, jo vairāk valkā, jo smalkāks un mīkstāks.”

Nākotne

“Man ir doma ļaut dažus kreklus dizainēt vīriešiem pašiem, ar savām prasībām, vārdu un sajūtu, ko gribas tajā ielikt. Domāju, tas varētu būt ļoti interesanti. Paralēli dizaina darbiem pirms nepilna gada ar Zemgales apvienotā biznesa inkubatora atbalstu radījām gultasveļas un citu mājas lietu paraugus, kurus tagad laižam tirgū, kā arī beidzot izveidojām savu mājaslapu www.liiv.lv, kas iecerēta arī kā interneta veikals. Ja godīgi, esmu lina gultasveļas fane. Manā uztverē lina gultasveļa ir dabas, lauku sajūta, kas ienāk tavās mājās. Jau atkal gribas minimālismu, askētisku pieeju, bez cikucakām, volāniem un mežģīnēm arī guļamistabā. Vēl man ir plānā projekts ar lina–ādas aksesuāriem, kuru gribu redzēt “izejam dzīvē”. Šobrīd vasaras sezonā vairāk strādājam ar vīriešu lina krekliem, kas komplektējas ar sieviešu kleitām. Līvu (un ne tikai) vīri un sievas uz godiem varēs doties saskanīgi tērpti. Aizvien vairāk jauno pāru izvēlas latviskās kāzas, un ik pa laikam kāds pie mums pasūta kāzām garo lina kleitu un vīriešu kreklu kā alternatīvu tradicionālajam kāzu apģērbam. Nesen šuvām kādai meitenei baltu garo kleitu ar izšūtām aizsargzīmēm. Kad viņa uzlaikoja, sajūta visiem bija īpaša, sievišķīga, latviska un ļoti stipra, to grūti aprakstīt vai izskaidrot. Krekli tiek iepriekš speciāli apstrādāti, līdzīgi kā tas notiek ar džinsiem, lai jau nonāktu pie pircēja ar visu laika patinu,” stāsta Māra Ančupāne.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.