Foto – Valdis Semjonovs

Vīnogas un vīteņi visiem dārziem 0

Izturīgas, skaistas, ar gardām ogām – šādas aktinīdijas iesaka Jana Drēviņa (zemnieku saimniecība “Skāduļi”). Mandžūrijas aktinīdijas var audzēt arī daļēji noēnotā vietā un pie ēku sienām. Ir gan divmāju (sievišķās, vīrišķās), gan pašauglīgās aktinīdijas. Tām un vīrišķajiem augiem skaisti iekrāsojas lapas. Stādi maksā 5–7 eiro.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
TESTS. Izpildi testu un pārliecinies, vai zini latviešu valodas gramatiku tikpat labi, cik devītklasnieks
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
Lasīt citas ziņas

Labi ieaug arī citronliāna, kas tāpat piemērota sienu, lapeņu apaudzēšanai. Auga lapām un oranžajām ogām piemīt spēcīga organismu stimulējoša iedarbība.

Saulainākā dārza vieta, ēkas siena jāatstāj vīnogām. Katrai dārza vietai un vajadzībai var atrast piemērotu šķirni. Pirms pērk, jāizdomā, vai vajag vīnam, sulai, ēšanai, lapenes apaudzēšanai, un saimniece palīdzēs izvēlēties īsto. Piemēram, šķirnes ‘Krasavec’ ogas var glabāt līdz pat Jaungadam.

Gardi pīlādži, izturīgas aprikozes

CITI ŠOBRĪD LASA

Guntis Kormis (bijušais saimniecības “Vilgāle” dārznieks) iesaka dārza pīlādžus ‘Titan’, ‘Granatnaja’, kas ir neliela auguma koki ar tumši sarkanām, lielām ogām. Tām ir pīlādžu garša, bet nav raksturīgā rūgtuma, der sulām, ievārījumiem, saldēšanai. Stāds maksā aptuveni 5 eiro.

Vējainā, saulainā vietā var stādīt persikus. Par izturīgāko dārznieks uzskata šķirni ‘Maira’, kas ražo jūlija otrajā pusē, bet ziemā nav jāpiesedz. Maksā aptuveni 8 eiro.

Izturīgi ir aprikožu sēklaudži un uz tiem potētās šķirnes, kas paildzina koka mūžu. Stāds maksā aptuveni 5 eiro.

Katru gadu ražos plūmes ‘Kometa’ (agra, stipri jāīsina dzinumi) un ‘Viktorija’ (vēla).

Skaistumam izcila ir krūmveida plūme ‘Lama’ ar lielām, sarkanām lapām un augļiem, kam ir sarkanīgs mīkstums.

Bioloģiski audzētais – visvērtīgākais

Ar bioloģiskajām metodēm stādus audzē Māris Kaminskis (zemnieku saimniecība “Dzērves”), tāpēc izvēlētas veselīgas, izturīgas šķirnes, lai nebūtu jālieto ķīmija. Stādi ziemojuši uz lauka un piemēroti mazdārziņiem un bioloģiskajām zemnieku saimniecībām, kas veido augļu dārzus. Saimnieki šķirņu izvēlē un kopšanā sniedz arī konsultācijas. Piemēram, ābele ‘Liberty’ ir imūna pret kraupi, ‘Belorusskoje Maļinovoje’ – sevišķi izturīga šķirne ar skaistiem, sarkaniem āboliem. Savuārt ‘Konfetnoje’ un ‘Kovaļenkovskoje’ augļi ir ļoti saldi.

Gardi ir, protams, persiki un aprikozes, bet tie audzējami tikai labās dārza vietās.

Dārzkopja lepnums būs valrieksti. Par šiem retumiem saimnieks saka: to vecākaugiem bijusi bagāta raža, koki ir ne pārāk liela auguma. Piecgadīgi konteinerstādi maksā 9–10 eiro.

Reklāma
Reklāma

Stādaudzētavu karte

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.