Foto – Valdis Semjonovs

Izturīgas plūmes un ķirši 0

Labi stādi ir izturīgi, tāpēc vistālāk Latvijas ziemeļos aklimatizētus, tikai paša saimniecībā audzētus stādus piedāvā Ivars Tīcs (stādaudzētava “Sprogas”). Ir gan ābeles, gan plūmes u.c. augļu koku sortiments, kas piemērots komercdārziem un mazdārziņiem. Pieprasīts jaunums ir Dobelē tapusī izcili ziemcietīgā plūmju šķirne ‘Ance’, kam ir dzelteni augļi (garšas un izskata ziņā līdzīgi Latvijas dzeltenajai olplūmei), kā arī šķirnes ‘Sonora’ un ‘Adele’. Izturīgas un ziemcietīgas ir igauņu izcelsmes plūmes ‘Emma Lepermann’, ‘Ave’, ‘Vilmitar’ un citas. Stādi maksā 5–10 eiro.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Stādaudzētava piedāvā arī izturīgākās saldo ķiršu šķirnes un sevišķi ražīgu un sala izturīgu skābo ķiršu ‘Latvijas Zemais’ klonu.

Ceriņi skaistumam un augļi patriotiem

Stādu sortimenta pārzinātāja Baiba Skrebele (Latvijas Valsts augļkopības institūts Dobelē) aicina vispirms domāt par skaistumu, tāpēc šogad tiek piedāvātas 25 ceriņu šķirnes, no kurām īpaši jāizceļ selekcionāra Pētera Upīša izveidotās ar baltiem ziediem. Ir gan mazi stādiņi, gan tādi, kas jau gatavi ziedēšanai.

CITI ŠOBRĪD LASA

Var izvēlēties kādu no 20 saldo ķiršu šķirnēm, piemēram, Dobelē tapušo jaunumu ‘Paula’ ar gardām, dzeltenām ogām (to putni mazāk pamanīs). Netrūkst arī skābo ķiršu stādu, no kuriem sevišķi ieteicama ‘Haritonov­skaja’ ar gardām, lielām ogām.

Vēl dobelnieki iesaka stādīt plūmi ‘Sonora’, kam nav vajadzīgs apputeksnētājs, un vasaras bumbieri ‘Līva’, kam ir lieli, kraukšķīgi augļi.

Stādi un konsultācijas komercdārziem

Gan stādus, gan konsultācijas dārzu ierīkošanā, kopšanā un finansējuma piesaistīšanā stādu pircējiem piedāvā Ligita Rezgale (zemnieku saimniecība “Mucenieki”).

Audzētava specializējusies komercdārzu sortimentā. No ābeļu šķirnēm, kas sevi vislabāk pierādījušas, te atrodams ‘Auksis’, ‘Antej’, ‘Aļesja’. No ogulājiem patlaban vairumā nopērkami ērkšķogu stādi. Ir arī smiltsērkšķi, bet rudenī būs upenes un jāņogas. Mazdārziņu saimniekiem sevišķi tīkamas ir bezērkšķu ērkšķogas ‘Rita’ ar tumši sarkanām ogām, jo tās var viegli nolasīt.

Gardas jāņogas un bezērkšķu cidonijas

Uldis Gross (Grosa kokaudzētava) par perspektīvu jaunumu uzskata Dobelē izveidoto ābeļu šķirni ‘Gita’. Viena no labākajām īpašībām – imūna pret kraupi, mazāk slimo, ražīga, tai ienākas sarkani, skaisti āboli. Pirmajos ražošanas gados visi augļi ir lieli, bet vēlāk tie jānormē. Vidēja auguma koks veido platus zaru atzarošanās leņķus. Divgadīgi stādi maksā 8–9 eiro.

Neparastāks piedāvājums ir ģimenes kociņi, kuros vasaras, rudens un ziemas āboli vienuviet – trīs dažādas šķirnes, potēti uz puspundura.

Reklāma
Reklāma

No 10 jāņogu šķirnēm saimniekiem tīkamākā šķiet ‘Bajana’ ar baltām, saldām ogām, kas sakārtotas līdz 15 cm garos ķekaros. Nenobirst līdz rudenim, tikai kļūst vēl gardākas. Stāds maksā aptuveni 4 eiro.

Katram dārzam vērtīga ir bezērkšķu cidonija (atlasīta no ‘Alfa’) ar lieliem, dzelteniem augļiem, mazu sēklotni un biezu mīkstumu. Kailsakņu stādi nopērkami par 2–3 eiro.

Zemi ķirši un bumbiere, āboli našķiem

Saldos ķiršus, kas potēti uz maza auguma potcelma, audzē Aigars Avotiņš (zemnieku saimniecība “Rāvijas”). Pircējiem piedāvā aptuveni 12 šķirņu. Tās parasti strauji izpērk, tāpēc pieejami tikai kailsakņi par aptuveni 10 eiro.

No skābajiem ķiršiem te pie­ejams ‘Latvijas Zemais’ un ‘Šokoladņica’, kam ir saldākas, tumšākas ogas.

No bumbierēm visos dārzos rekomendē audzēt ‘Pepi’. Tā ir ļoti ražīga, maza auguma, pašauglīga šķirne, kas ražo katru gadu. Laikus novāktie bumbieri labi glabājas līdz decembrim. Stāds maksā aptuveni 8 eiro.

Saldo ābolu mīļotājiem patiks vasaras āboli ‘Konfetnoje’ un vecais labais ‘Cukuriņš’, bet no rudens ābelēm – ‘Kovaļenkov­skoje’.

Plūmes un citi kauleņi ir pieprasīti

Pavasaris ir īstais kauleņkoku stādīšanas laiks, atgādina Zaiga Apse (stādaudzētava “Liepas”) un šopavasar piedāvā 40 šķirņu plūmju stādus. Gan mājas plūmes ‘Edinburgas Hercogs’, ‘Perdrigon’, Dobelē izveidoto šķirni ‘Minjona’ u.c., gan diploīdās plūmes, kas sāk ražot jau 2.–3. gadā pēc stādīšanas, – ‘Kometa’, ‘Skoroplodnaja’. Interesanta ir šķirne ‘Kolonnovidnaja’ ar izteikti kompaktu vainagu, zaļām, spīdīgām lapām un koši sarkaniem augļiem.

Piedāvājumā ir arī 30 šķirņu saldie un zemie ķirši, persiki, aprikozes. Braucot pēc kauleņkokiem, vēl varēs nolūkot ābeles, bumbieres, ogulājus, vīnogas, ģimenes ābeles un bumbieres.

Pārbaudītas vērtības visiem dārziem

Lai dārzu saimniekiem nebūtu vilšanās, Edmunds Grīnbergs (SIA “Pūres dārzi”) iesaka izvēlēties pārbaudītas šķirnes. Stādaudzētavā ir ābeles, bumbieres, kauleņkoki, ogulāji gan mazdārziņiem, gan komercdārziem.

Piemērotākas ir ābeļu šķirnes ar vieglāk kopjamu vainagu, piemēram, rudens šķirnes ‘Auksis’, ‘Saltanata’, ‘Alwa’, vasaras šķirne ‘Agra’.

Laba dāvana un jaunums dārziņā būs arī kāda no sešu šķirņu kolonnveida ābelēm vai četru šķirņu dekoratīvajām ābelēm – skaistumam. Sortimentā ir sešu šķirņu vasaras un rudens aveņu stādi. Izturīgi, ar kvalitatīvām, gardām ogām.

Pūrē atlasīts arī labs klons skābo ķiršu šķirnei ‘Latvijas Zemais’ – tas ir neliela auguma, ražīgs.

Vērtīgas un ienesīgas upenes

Visiem dārzā jāaudzē upenes, ir pārliecināta Diāna Krogzeme (stādaudzētava “Krogzeme”). Saimniece piedāvā gan stādus, gan padomus upeņu audzēšanā un aicina pievērsties tai arī biznesa līmenī, jo kopā varētu izveidot nopietnāku ražotni, varbūt pat domāt par eksportu, kam patlaban apjomu nepietiek. Viņa uzskata, ka vienas no gardākajām ogām ienākas šķirnēm ‘Čornij Žemčug’ (lielas, saldas ogas; piemērota lielākoties mazdārziņiem), ‘Vologda’, ‘Belorusskaja Sladkaja’. Stādi maksā vidēji 3,50 eiro.

Vērtīgi ir smiltsērkšķi. Vienmēr pieprasītas ir šķirnes ‘Botaničeskaja Ļubiteļskaja’, ‘Podarok Sadu’, ‘Tatjana’. Pērkot svarīgi izvēlēties gan smiltsērkšķu mātes, gan tēvus. Podā iestādīts augs maksā 4 eiro.

Pērkot ogulājus, dārzkope mudina iegādāties arī dekoratīvos krūmus un ziemcietes. Piemēram, sevišķi izturīgās, kompaktās, līdz 80 cm augstās tūjiņas ‘Hoseri’, kas iecienītas kapu apstādījumiem, maksā aptuveni 5 eiro.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.