Foto: Shutterstock

Lai dzīvo kartupelis! Kurš garšīgāks, kā gardāk pagatavot? + 3 interesantas receptes 0

Kartupelis Eiropas virtuvēs valda gandrīz 400 gadu, Latvijā – vairāk nekā 200, celts galdā pilīs un būdiņās, glābis pat veselas tautas no bada. Mūsu zemē gan kronis nedaudz apsūbējis, jo statistika rāda, ka to mazāk audzē un patērē, tāpēc vien der atgādināt, cik vērtīgs un garšīgs ir tupenis. Dodamies ciemos uz Baldones novada zemnieku saimniecību “Pakalni” pie pieredzējušiem un videi draudzīgiem kartupeļu audzētājiem Inas Neretas un Aivara Zilgalvja.

EL
Egils Līcītis
Ziņas
Sēdes laikā ministri zvaigāja par akadēmiķiem, cēla pie deniņiem pirkstus un grozīja, uzvedās kā skolasbērni! Egila Līcīša feļetons 59
1 diena
LE
LETA
Ziņas
“Nevakcinētie šobrīd berzē rokas un priecājas!”, “Kāpēc vakcinētie nedrīkst pastaigāties?” Soctīklotāji par lokdauna ierobežojumiem 204
15 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Piedodiet, bet pasaulē nekur nav tik mazdūšīgi zaķpastalas kā mūsu Saeimā.” Egila Līcīša feļetons 19
5 stundas
Lasīt citas ziņas

Kad Aivaram kā bijušajam Černobiļas AES avārijas seku likvidētājam nācās nomainīt autovadītāja darbu pret ko veselīgāku, abi ar sievu nosprieda mesties lauksaimniecībā. Māju skaistā vietā Baldones pagastā bija uzbūvējuši, apkārt lauki, kur izvērsties, turklāt Inu vairāk par apavu veikala vadītājas amatu, kurā viņa tolaik strādāja, vilka zemes darbi. Abiem pieredzes maz, tik vien kā ģimenes dārzā un Aivara melioratora diploms no Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma. 2007. gadā reģistrēja zemnieku saimniecību, jau nākamajā gadā pieteicās bioloģiskajos lauksaimniekos un uz “zaļās” takas turas vēl šobaltdien.

Kuri kartupeļi garšīgāki?

Baldones novada zemnieku saimniecības “Pakalni” pieredzējušie un videi draudzīgie kartupeļu audzētāji Ina Nereta un Aivars Zilgalvis.
Foto: Ilze Pētersone
CITI ŠOBRĪD LASA


Lai kā mainījušies kultūraugi Pakalnu saimniecībā, kartupeļus šeit audzē pastāvīgi. Nav vienkārši – nosaka Aivars, taču lielākās grūtības nerada, kā varētu padomāt, kukaiņi un slimības, ar kurām ekosaimniecībā jātiek galā bez indēm, bet gan meža dzīvnieki. Pats būdams mednieks, sēžot uz vakts gan lauka tuvumā, gan sargājot stādījumus no pirts terases “komandtiltiņa”, tik un tā katru gadu mežacūkas norok krietnu gabalu. “Cūka zina, kas labs,” abi nosmej, taču jokā ir liela daļa patiesības – izrādās, ka meža kustoņi ļoti labi spēj atšķirt iepriekš kodinātus tupeņus no bioloģiski audzētiem un izvēlas – pēdējos. Tas pats notiek ar pelēm pagrabā – ja blakus noglabāti bioloģiski audzētie un konvencionālie, pēdējiem tās met līkumu. Rūpēs par savu veselību līdzīgi būtu jārīkojas arī cilvēkam, turklāt bioloģiski audzēti noteikti ir arī garšīgāki, jo tupenim garšu ietekmē gan šķirne, gan augšanas apstākļi un veids.

Nepilnu hektāru lielais kartupeļu lauks ražu dos jūlija beigās – “Pakalnu” zemē agros tupeņus nevarot izaudzēt, jo purvainajā augsnē ilgi turas mitrums un stādīšana sanāk pavēla. Jau vairākus gadus audzējot tikai vienu šķirni ‘Gala’, kas viņu zemei izrādījusies vispiemērotākā, arī garšas ziņā bumbuļi ir slavējami. Jaunos kartupeļus pašu lietošanai dažas vadziņas iestādījuši tuvāk mājai, taču saimnieki atzīstas, ka arī tagad maltītei labāk izvēlas pērnos tupeņus. Pagrabā vēl saglabājies grozs ar pagājušā gadā vāktiem kartupeļiem, jānotrauc tik asni un bumbulis labu labais. Lielajā glabātavā, kur visu gadu temperatūra turas ap plus sešiem grādiem, rudenī ieved ap 20 līdz 25 tonnas tupeņu, turpat plauktos stāv Inas konservi savai lietošanai, kā arī pēdējo gadu jaunums pārdošanai – bērzu sulas.

No saimniekošanas pirmsākumiem Pakalnos esot savs īpašais klients no Mārupes, kuram alerģijas dēļ uzturā jālieto tikai bioloģiski audzēti produkti. Kad ārsts mazajam puišelim izrakstījis šādu “recepti”, vecāki meklējuši saimniecību un sākusies viņu sadarbība, kas turpinoties arī tagad. Tīra manta palīdz dzīvot bez alerģijas uzliesmojumiem, ja nu vienīgi pa laikamparādās no kāda “falša” bioprodukta, kā, piemēram, šopavasar no ārzemēs audzētiem puķukāpostiem. “Puika tagad ir kā indikators – ja lieto pārtikā kaut ko, kas uzdots par bio, taču zīmei īsti neatbilst, viņam tūlīt sametas pumpas,” par sava klienta pieredzi ar negodīgiem bioloģiskās produkcijas piegādātājiem stāsta Aivars.

Nepārdotu pat par miljonu

Savu kārtu gaida kartupeļu lasāmais kombains, kuru traktoram kārs astē ap jūlija beigām.
Foto: Ilze Pētersone


Tiem, kas izvēlas konvencionāli audzētos, vajadzētu pievērst uzmanību izskatam pēc novārīšanas – ja tupeņi kļūst zilgani, audzētājs par daudz lietojis slāpekļa mēslojumu, spriež Pakalnu saimnieki. Daudzi to pārdozējot, jo neņem vērā, ka kartupeļi paši uzņem slāpekli no augsnes. Citi grēkojot ar kūtsmēsliem – liek par daudz un par daudz svaigus. Arī ūdeņaini kartupeļi norāda, ka audzēšanas procesā kaut kas nogājis greizi.

Pakalnu saimniekiem parasti jautājot, ar ko viņi mēslo augus. “Ļoti vienkārši – visu pļauto zāli un nezāles liekam vienā kaudzē un pa vidu, iepriekš to salaistot, ja nav bijis lietus, pakaisām bioefekta biokompostētāju, kurš pāris gados zaļo masu pārvērš lieliskā mēslojumā. Kartupeļiem stādīšanas laikā paberam sauso biomiksu,” stāsta Ina un padalās arī ar nātru vircas recepti – slāpekļa un dzelzs mēslojumu, kas der visiem augiem. “Mucu pielādēju ar svaigām nātrēm, apleju ar ūdeni un ik pa laikam apmaisu, lai tiek klāt skābeklis. Kad sāk smirdēt kā virca, ir gatavs. Pirms lietošanas jāatšķaida – uz 10 litriem jāņem viens litrs mēslojuma, jālieto pēc lietus vai dārza laistīšanas, jo, uz sausas zemes lejot, var apdedzināt augus.”

Līdzās kartupeļu laukam aug auzas un zālāji – kultūras izvēlētas ar gudru ziņu, lai ar darbiem var tikt galā paši, ņemot talkā atbilstošu agregātu. Mežmalītē jau savu kārtu gaida kartupeļu kombains, to pēc nepilna mēneša kārs astē “Belarus” traktoram, un Pakalnos ies vaļā tupeņu vākšanas laiks.

Reiz abi viesojušies pie meitas Anglijā, Ekseterā un iegriezušies arī bioloģiskajā saimniecībā, lai apskatītu, kā veicas angļu kolēģiem. “Nekāda vaina, ja par vienu hektāru atbalsta maksājums ir desmit reižu lielāks nekā Latvijā. Mēs par 15 hektāriem gadā saņemam trīs tūkstošus, viņi – 30 tūkstošus, ir taču starpība,” nosaka Aivars. Skaidrs, ka latviešu zemniekus sarūgtina nevienlīdzīgie maksājumi, taču nekāds lielais atbalsts un izpratne neesot jūtama arī no pašmāju institūcijām. “Par daudz prasību, noteikumu un atskaišu. Esam maza saimniecība, bet visa dokumentācija jākārto tāpat kā lielajiem,” nosaka Ina. Kad nogurdinājusi pārliekā birokrātija, glābiņš esot dārzs un daba. “Izej ārā un priecājies, kur viss pašu rokām iekopts, arī ciemiņi saka – šeit esot kā paradīzē,” nosaka saimniece. Gadījies, ka kāds piedāvājis nopirkt viņu saimniecību. Aivars smej, ka par atbilstošu cenu varētu sarunāt, bet Inai atbilde stingra – nepārdotu pat par miljonu.

Uzziņa

Kā vēl latvieši sauc kartupeļus?

Latvijā zināmi vairāk nekā 160 kartupeļu nosaukumi. Vairāk lietotie vai dzirdētie: tupenis, rācenis, pampālis, guļba, karpelis, pimpulis, tupelis, kartups, kartpelis, topulis, buļba, bullis, ķēpulis, rācīns.

Avots: Latviešu valodas dialektu atlants

Mazāk kaloriju nekā rīsiem un griķiem

Salīdzinām uzturvērtību!

* Kartupeļi ir labs šķiedrvielu avots, satur B un C grupas vitamīnus.

* 300 g kartupeļu satur gandrīz 30 miligramus C vitamīna. Dienas norma cilvēkam – no 75 līdz 100 mg.

* 300 g kartupeļu satur 7 g šķiedrvielu. Dienas norma – ap 28 g.

Produkts 100 g ogļhidrāti cukurs kalorijas (kcal)

Kartupeļi 17 0,8 80

Rīsi 76,6 0,1 354

Griķi 71,5 0 366

Glikēmisko indeksu (GI) kartupeļos var samazināt četras reizes, ja tos vārīsiet ar visu mizu – iesaka uztura speciālisti. GI parāda, cik ātri un kādā daudzumā katrs produkts izraisa cukura paaugstināšanos asinīs un insulīna reakciju aizkuņģa dziedzerī.

Avots: Uztura speciālistes Lolitas Neimanes ieteikumi.

Uzziņa

Izcilie kartupeļu čipsi

Slavenā šefpavāra Hestona Blūmentāla recepte

Kadrs no Lielbritānijas televīzijas “Channel 4” seriāla “Gatavot kā Hestonam”.

Pasaulslavenais britu šefpavārs Hestons Blūmentāls, kura vecvectēvs, starp citu, esot bijis latvietis, savā daiļradē pievērsies arī kartupeļiem. Par kulinārijas ģēniju un molekulāro gastronomu dēvētais pavārs, izpētot tupeņus, atradis pašu labāko paņēmienu, kā pagatavot izcilus čipsus jeb latviski – eļļā vārītus kartupeļu salmiņus. Franči šo ēdienu sauc par “pommes frites”. Kartupeļu čipsi britu kulinārijā ir svarīga sastāvdaļa viņu iecienītajā maltītē “Fish&chips” – zivs kraukšķīgā mīklā ar eļļā vārītiem kartupeļiem. Arī Latvijā čipsi ir populāra ēdmaņa.

Kadrs no Lielbritānijas televīzijas “Channel 4” seriāla “Gatavot kā Hestonam”.


Sagriež kartupeļus vienāda izmēra salmiņos.

Noskalo tos aukstā ūdenī.

Liek katlā ar aukstu ūdeni un 20 minūtes vāra uz lēnas uguns.

Novieto uz restītēm un ievieto uz stundu saldētavā – veids, kā “nožāvēt” čipsus.

Kadrs no Lielbritānijas televīzijas “Channel 4” seriāla “Gatavot kā Hestonam”.

Čipsus otrreiz vāra 110 °C karstā eļļā 5 minūtes.

Kadrs no Lielbritānijas televīzijas “Channel 4” seriāla “Gatavot kā Hestonam”.

Čipsus trešo reizi vāra 180 °C karstā eļļā, kamēr tie kļūst skaisti brūngani. Lieko eļļu nosusina uz salvetes.

Sāls un garšvielas – pēc pašu gaumes.

Avots: UK, “Channel 4” televīzijas seriāla “How to cook like Heston” 6. sērija “Potato”.

 

Inas receptes

Jauno kartupeļu salāti ar olu un gurķi

Foto: Ilze Pētersone


Gatavo salātus Izvāra puskilogramu jauno kartupeļu, nomizo un sagriež nedaudz lielākos gabaliņos nekā rasolam. Izvāra četras olas, atdala dzeltenumus no baltuma, tos sagriež mazākos gabaliņos un pievieno kartupeļiem. Sagriež gabaliņos marinētus gurķus un pievieno salātiem. Var izmantot arī gaļu, vēlams – šķiņķi.

Gatavo mērci Olas dzeltenumus sajauc ar majonēzi, nedaudz sinepēm, eļļu, paštaisītu etiķi, dillēm un pārlej salātiem. Pirms pasniegšanas uzkaisa sagrieztus lociņus.

 

Rīvētu kartupeļu sacepums ar saldo krējumu

Foto: Ilze Pētersone


Uz rupjās rīves sarīvē vienu kilogramu kartupeļu (šai receptei nederēs jaunie kartupeļi) un liek uz sakarsētas pannas.

Foto: Ilze Pētersone


Pielej eļļu un cep uz lielas uguns, ik pa laikam apmaisot, kamēr kartupeļi apbrūnējuši.

Foto: Ilze Pētersone


Pielej saldo krējumu, var pierīvēt arī sieru.

Pēc savas gaumes pieber garšvielas un sāli, pacep un noņem no uguns.°

Foto: Ilze Pētersone

Pirms pasniegšanas apkaisa ar dillēm. Var ēst vienus, ar salātiem vai kā piedevu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
10 padomi mārtiņrožu ieziemošanai
10 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Gardēžu sapnis: cepti banāni mundierī
10 stundas
LA
LA.LV
Praktiski
VIDEO. Kā iztīrīt cepeškrāsni, neizmantojot spēcīgas ķimikālijas? Padoms no profesionālas mājkalpotājas
10 stundas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 18. līdz 25. oktobrim: stāda narcises, tulpes, lilijas, izvāc siltumnīcas, apgriež hostas
1 diena
EL
Egils Līcītis
Ziņas
Sēdes laikā ministri zvaigāja par akadēmiķiem, cēla pie deniņiem pirkstus un grozīja, uzvedās kā skolasbērni! Egila Līcīša feļetons 59
1 diena
LE
LETA
Ziņas
“Nevakcinētie šobrīd berzē rokas un priecājas!”, “Kāpēc vakcinētie nedrīkst pastaigāties?” Soctīklotāji par lokdauna ierobežojumiem 204
15 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Piedodiet, bet pasaulē nekur nav tik mazdūšīgi zaķpastalas kā mūsu Saeimā.” Egila Līcīša feļetons 19
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kariņš rosina noteikt visiem 50 gadus sasniegušiem cilvēkiem obligātu vakcināciju pret Covid-19 468
11 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kas notiks pret Covid-19 nevakcinēto darbinieku atlaišanas gadījumā? 76
8 stundas
Lasīt citas ziņas
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Pašiem savs “citplanētietis”: trausls, bet plēsējs – ūdens iemītnieks aksolotls 5
2 dienas
AT
Andris Tiļļa
Praktiski
Mantotais nams Bieriņos: pilna māja mākslas mūzu 8
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ziemassvētku zvaigzne – puansetija: kā to kopt pareizi, lai tā uzziedētu atkal? 1
5 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Saimnieces recepte: kā pareizi skābēt kāpostus, lai tie vienmēr izdotos izcili 6
5 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Kā nospodrināt sudarbu: visefektīvākās “tautas” metodes 5
5 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Ir īstais brīdis tikt pie labiem gladiolu bumbuļsīpoliem: 10 padomi, kā to izdarīt
6 dienas
LE
LETA
Ziņas
Kariņš rosina noteikt visiem 50 gadus sasniegušiem cilvēkiem obligātu vakcināciju pret Covid-19 468
11 stundas
LE
LETA
Ziņas
Lielbritānijā atklāta jauna Covid-19 “delta” paveida apakšmutācija. Vai tā jau ir Latvijā? 53
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kas notiks pret Covid-19 nevakcinēto darbinieku atlaišanas gadījumā? 76
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
Levits: Pēc mājsēdes beigām jāsaglabā stingri ierobežojumi pret Covid-19 nevakcinētajiem 89
9 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Piedodiet, bet pasaulē nekur nav tik mazdūšīgi zaķpastalas kā mūsu Saeimā.” Egila Līcīša feļetons 19
5 stundas
AG
Andris Grīnbergs
Ziņas
Aptauja: Cik lielam vajadzētu būt minimālajam iztikas grozam jeb ienākumu līmenim mēnesī? 15
7 stundas
LB
Laura Blumberga
Kokteilis
Žurnālistiem draud! Ansis Bogustovs un Aivis Ceriņš atklāj: viņi un viņu ģimenes regulāri saņem draudus no vakcīnu noliedzējiem 63
11 stundas
IS
Ilmārs Stūriška
Ziņas
Otrdien sāksies jaunā NBA sezona. Vai Porziņģis būs labāks nekā jebkad? 1
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Žagars: Man kauns par Latvijas sabiedrību 277
18 stundas
LA
LA
Ziņas
“Ir piemērots brīdis balstīt informētu sabiedrību!” Mediju vēstule valdībai un parlamentam 37
20 stundas
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
Brāļi nelikumīgi nomedī aļņus un tagad izcieš cietumsodu, lai gan notikuma vietā pieķerti netika 31
19 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Stilistes Žannas Dubskas neparastais mājdzīvnieks: viņa beidzot ar to iepazīstina 10
12 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Karalienes Elizabetes II ekskluzīvākais transportlīdzeklis pasaulē. Taču viņai nepatīkot tajā braukt! 3
16 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Nevakcinētie šobrīd berzē rokas un priecājas!”, “Kāpēc vakcinētie nedrīkst pastaigāties?” Soctīklotāji par lokdauna ierobežojumiem 204
15 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Elīna, Drosma un Drosmis 1
15 stundas
LE
LETA
Ziņas
Mācības lokdaunā: pagarināts brīvlaiks, daži klātienē, daži attālināti 10
1 diena
EL
Egils Līcītis
Ziņas
Sēdes laikā ministri zvaigāja par akadēmiķiem, cēla pie deniņiem pirkstus un grozīja, uzvedās kā skolasbērni! Egila Līcīša feļetons 59
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Igaunijā negatīvs testa rezultāts vairs netiks pielīdzināts Covid-19 sertifikātam 8
22:50
LE
LETA
Ziņas
Rīgas “Dinamo” “bullīšos” zaudē līgas līderei un pārtrauc trīs uzvaru sēriju
22:20
AJ
Atis Jansons
Ziņas
Uz valsts autoceļiem jau sākusies ceļu uzturēšanas ziemas sezona. Ko tas nozīmē?
21:59