Zālājus nedrīkst smalcināt 1

Bioloģiskās lauksaimniecības atbalsta saņemšanu ietekmē platību maksājumu prasības. Piemēram, ilggadīgos zālājus un pļavas vairs nevar smalcināt un atstāt uz lauka – zāle jānopļauj un jānovāc (jāsatin rituļos ar plēvi vai bez tās, jāsakrauj siena gubās). Ja zāle tiks smalcināta un atstāta uz lauka vai nopļauta un atstāta vālos nenovākta, par šīm platībām lauksaimnieks nesaņems ne tikai platību maksājumu (VPM), bet arī bioloģiskās lauksaimniecības atbalstu (BLA). Ja šādas platības pārsniegs 20% no kopējās saimniecības platības, tiks piemērotas sankcijas, bet 50% pārsnieguma gadījumā – trīs gadu sankcijas.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Sliktākie ēdieni un dzērieni, kas nodara vislielāko kaitējumu zobiem – zobārsts norāda, ka pirmajā vietā nav saldumi
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 28
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 83
Lasīt citas ziņas

– Ja zāle nopļauta pēc Jāņiem un uznāk ilgstošs lietus, neļaujot savākt sienu, zāle tik un tā jāizved no lauka un jāizmanto kaut vai kompostam. Atstāt uz lauka nedrīkst! Ja pļavās tiek ganītas govis, neapēstās zāles pudurus atļauts nopļaut un sasmalcināt, taču tas neattiecas uz gadījumiem, kad 10 hektāros ielaista viena govs. Tā nav platības noganīšana! – uzsver Gunta Bāra un stāsta, ka inspektori spēj novērtēt, kuras platības ir apsaimniekotas un kuras – nē.

Visiem lauksaimniekiem, kuri piesakās tiešajiem maksājumiem, pļavas jānopļauj līdz 15. augustam, bet platības, kurās tiek vākti savvaļas ārstniecības augi vai kuras tiek izmantotas biškopībā nektāra ražošanai, jānopļauj līdz 15. septembrim.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jāņem vērā, ka saimniecības, kuras ilggadīgo zālāju platību izmanto tikai savvaļas ārstniecības augu ievākšanai, BLA atbalstu saņem, ja ievāktie ārstniecības augi saimniecībā tiek pārstrādāti, piemēram, tiek ražotas tējas vai garšvielas. Turklāt saimniecībā jābūt izveidotai ražotnei ārstniecības augu pirmapstrādei un tālākai pārstrādei, kā arī iepakošanai. Savvaļas ārstniecības augu ievākšanas platībā augsni nedrīkst ielabot, mēslojot ar kūtsmēsliem, kā arī nav atļauts ganīt mājlopus. Ilggadīgā zālāja zelmenī jābūt savvaļas ārstniecības augiem.


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.