Glens Hovards
Glens Hovards
Foto – Ģirts Vikmanis

– Kādai būtu jāizskatās tehniskajai robežapsardzībai – vai mums ir nepieciešams kaut kas līdzīgs leģendārajai somu “Mannerheima līnijai” ar Krieviju? 11


– Reizēm rodas sajūta, ka Krievijai ir kāds veto, ko Latvija drīkst un nedrīkst būvēt uz savas robežas. Satiku jūsu ārlietu ministru, taču viņš nevarēja man sniegt skaidru atbildi par austrumu robežu. “Mannerheima līnija” jums nav nepieciešama, bet gan vajadzīga pastāvīga jūsu spēku klātbūtne pierobežā. Robežsargi, tad zemessardze, kura var tikt mobilizēta – robežas aizsardzība jāveido slāņveidīgi. Tā ir tā saucamā eža taktika – nevis uzbrukums, bet stipra aizsardzība. Tomēr Krievija parasti mēģina apiet ar līkumu vietas, kurās ir koncentrēti pretinieka spēki. Vēl ir variants, ka Krievija mēģina ieņemt no Baltkrievijas puses Viļņu. Ir jāanalizē visi varianti.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā”
Zinātnieki apstiprinājuši! Alkohols mērenās devās ir labvēlīgs vecākiem cilvēkiem 45
Kokteilis
Zviedrijas policija atklāj, par ko tiks izvirzītas apsūdzības no Eirovīzijas diskvalificētajam Nīderlandes māksliniekam 33
Lasīt citas ziņas

– Latvijā viesojās gan senators Makeins, gan Vācijas kanclere Angela Merkele – abu vēstījums bija tas pats – pastāvīgas NATO bāzes Latvijā nebūs. Kas jums sakāms?

– Pašlaik Latvijā ir neliels skaits ASV un citu NATO sabiedroto kontingents. Tas darbojas kā neliels šķērslis, bet nekas vairāk. Krievijai aiz robežas ir trīs lielas brigādes, bet tas, kas šeit ir NATO sabiedrotajiem, ir “riekstiņi”, un tas man šķiet nepietiekami. Būtu labi, ja aiz šīm mazajām vienībām būtu spēcīgāki un apjomīgāki vietējie bruņotie spēki. Jūs prasāt no ASV palīdzību, taču jums pašiem jābūt saviem spēkiem, kas spētu aizsargāt valsti. Kāpēc amerikāņiem būtu jāmirst par Baltijas valstīm, ja divas no tām netērē pat 2 procentus no IKP aizsardzībai? Latvijā pietrūkst politiskās gribas, ja tās šeit nebūs, var atkal pienākt jauns 1940. gads. Jums arī jāgatavojas situācijai, ka Donalds Tramps var kļūt par ASV prezidentu. Viņš var paziņot: “Vairāk nekādu NATO saistību.” Viņam vēlēšanu cīņā iet labi, un viņš var uzvarēt nominācijā uz Republikāņu partijas kandidātu prezidenta amatam. Neviens nevar pateikt, kas notiks ASV aizsardzības politikā, ja viņš nāks pie varas. Tramps ir fokusēts uz ekonomiku. 1955. gadā ASV nenāktu aizstāvēt Vācijas Federatīvo Republiku. Tiklīdz vācieši ieviesa iesaukumu un veidoja savus nacionālos bruņotos spēkus, ASV ieradās palīgā sargāt Eiropu no PSRS. Vāciešiem bija politiskā griba. Latvijā politiķiem trūkst politiskās gribas. Tiešī šī griba ir jūsu “Mannerheima līnija”.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.