Foto: Viktorija Kožemakina

Mājās gatavoti pelmeņi gardai maltītei vai saldēšanai: Klasiskie un veģetārie 0

Pavasara vakari, kas kļūst arvien gaišāki, mudina doties ārpus mājas un biežāk ķerties pie ātrām uzkodām, jo kuram gan patīk šādā laikā pavadīt laiku virtuvē.

Kalvītis: Nevaru iedomāties, ka es kā valdības vadītājs varētu vienu sabiedrības daļu izslēgt no sabiedrības, tāpēc ka viņi negrib mani klausīt 81
APTAUJA: Latvijā 48% iedzīvotāju nav informēti par iespēju izņemt skaidru naudu veikalu kasē
VIDEO. “Man likās, ka viņš ir apsēsts ar dēmoniem”: pēc dažu dienu padzīvošanas kopā ar aktieri Imantu Stradu saka Amuna Davis 22
Lasīt citas ziņas

Taču kamēr saules stari vēl nelutina tik stipri, kā gribētos, nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā izmantot laiku lietderīgi un sagatavot garšīgus mājas pelmeņus, ko var ēst gan uzreiz, gan sasaldēt, lai dienās, kad gatavot nemaz negribēsies, ātri tiktu pie gardām vakariņām.

Veģetārie pelmeņi ar kartupeļu, siera un saulē kaltētu tomātu pildījumu

Foto: Viktorija Kožemakina


Gatavošanas laiks 60 min

Sastāvdaļas

Mīklai

6 olu dzeltenumi

300 g augstākā labuma Pūru kviešu miltu

80 g speltas kviešu miltu vai pilngraudu kviešu miltu

sāls

nedaudz auksta ūdens

Pildījumam

5 vidējā lieluma kartupeļi

80 g saulē kaltētu tomātu

100 g cieta siera

1 tējk. sakapātu rozmarīna zariņu

pipari, sāls pēc garšas

2 ēdamk. pirmā spieduma olīveļļas (Extra Virgin)

Mikrozaļumi un 40 g fetas siera pasniegšanai.

Pagatavošana

CITI ŠOBRĪD LASA

1) Pagatavo mīklu – sajauc abu veidu miltus ar sāli, pievieno olas dzeltenumus un pavisam nedaudz auksta ūdens, lai mīkla turas kopā – tā būs ļoti stingra. Ietin mīklu pārtikas plēvē un atstāj istabas temperatūrā uz 30 minūtēm.

2) Pagatavo pildījumu – izvāra kartupeļus un sastampā tos biezenī, pievieno olīveļļu, rīvētu cieto sieru, sāli, piparus, smalki sagrieztus tomātus un sakapātu rozmarīnu.

3) Ja pelmeņus veido ar rokām, tad ar glāzi izspiež mīklā apļus, uz katra mīklas gabaliņa liek aptuveni 1 tējk. pildījuma un aizloka malas, pilnībā nosedzot pildījumu. Ja pelmeņu gatavošanai izmanto speciālo formu, pelmeņus gatavo atbilstoši formas lietošanas instrukcijai.

4) Uzvāra katliņā ūdeni, pievieno sāli. Liek iekšā pelmeņus (pa vienam, lai nesalīp kopā) un vāra aptuveni 4-5 minūtes. Pēc vārīšanas pelmeņus var nedaudz apcept.

5) Pasniedz karstus, rotājot ar mikrozaļumiem un drupinātu fetas sieru vai citām piedevām.

Nevārītus pelmeņus var sasaldēt un uzglabāt saldētavā vēlākai lietošanai.

Klasiskie mājas pelmeņi ar gaļu

Foto: Viktorija Kožemakina


Gatavošanas laiks 60 min.

Sastāvdaļas

Mīklai

500 g miltu

1 ola

200 ml silta ūdens

5 ēdamk. rapšu eļļas

Pildījumam

200 g sīpolu

600 g maltas cūkgaļas (piemēram, šķiņķa)

200 g maltas liellopu gaļas

Sāls un melnie pipari

150 ml ūdens

Lauru lapas, krāsainie pipari pelmeņu vārīšanai

Dilles, lociņi, turku jogurts vai skābais krējums pasniegšanai

Pagatavošana

1) Pagatavo pelmeņu mīklu – sajauc kopā visas sastāvdaļas un kārtīgi samīca. Ja mīkla ir ļoti lipīga, tai var pievienot nedaudz vairāk miltu, taču ar miltiem nevajadzētu pārspīlēt, lai mīkla nesanāk cieta.

Pēc mīcīšanas mīklu ietin pārtikas plēvē un ļauj tai nedaudz pastāvēt istabas temperatūrā ~30 min.

2) Sagatavo pelmeņu pildījumu – smalki sagriež sīpolus, sajauc tos kopā ar abu veidu gaļu, sāli, pipariem, un pievieno masai ūdeni. Visu kārtīgi samaisa.

3) Veido pelmeņus. Mīklu sadala mazākās porcijās un izveltnē plānā kārtā.

4) Ja pelmeņus veido ar rokām, tad ar glāzi izspiež mīklā apļus, uz katra mīklas gabaliņa liek aptuveni 1 tējk. pildījuma un aizloka malas, pilnībā nosedzot pildījumu.

SAISTĪTIE RAKSTI

Ja pelmeņu gatavošanai izmanto speciālo formu, pelmeņus gatavo atbilstoši formas lietošanas instrukcijai.

5) Ja pelmeņus vēlas pagatavot uzreiz, uzvāra katliņā ūdeni, pievieno tam sāli, piparu graudiņus un lauru lapas. Liek iekšā pelmeņus (pa vienam, lai nesalīp kopā) un vāra aptuveni 5-6 minūtes.

6) Pasniedz karstus ar sakapātiem zaļumiem un turku jogurtu vai skābo krējumu.

Nevārītus pelmeņus var sasaldēt un uzglabāt saldētavā vēlākai lietošanai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
“Truši var būt visai bezbailīgi un pašapzinīgi dzīvnieki”: kas noteikti jāzina par trusi kā mājdzīvnieku?
Ziemas miegs? Tikai ne centīgam dārzniekam!
Izcili gardas kotletītes rīvmaizē: bez gaļas!
Sēklas un stādi kļūs dārgāki: kam gaidāms straujākais cenas kāpums? 12
Kalvītis: Nevaru iedomāties, ka es kā valdības vadītājs varētu vienu sabiedrības daļu izslēgt no sabiedrības, tāpēc ka viņi negrib mani klausīt 81
APTAUJA: Latvijā 48% iedzīvotāju nav informēti par iespēju izņemt skaidru naudu veikalu kasē
VIDEO. “Man likās, ka viņš ir apsēsts ar dēmoniem”: pēc dažu dienu padzīvošanas kopā ar aktieri Imantu Stradu saka Amuna Davis 22
Ak vai, cik zemu kritis buldozers, ka tam jāvelkas uz veikalu bez sertifikāta un jātirda apsargs, lai ielaiž šopingā. Egila Līcīša feļetons
“Pastāv risks, ka daudzi skolēni “izkritīs” no mācībām un nepabeigs skolu!” Plāno četrkāršot centralizētā eksāmena nokārtošanai nepieciešamo vērtējumu 168
Lasīt citas ziņas
Ļoti, ļoti garšīgi! “Slinkā” kūka”Napoleons”
Omīšu gudrības: kā pagatavot paštaisītu tīrīšanas līdzekli? 1
Debešķīgi gards kartupeļu sacepums uz “ātro”
Kur uzglabāt, cik ilgi “drošas”: kā pareizi rīkoties ar medicīniskajām sejas maskām un respiratoriem? 32
Pārklāj podiņu, kur iesētas sēkliņas – mini siltumnīca gatava! Plus vēl 8 lieliski veidi, kā izmantot pārtikas plēvi 1
Ķiršu tomātu zupa ar saldo krējumu un tīģergarnelēm
Kazahstānā vairāk nekā 460 cilvēkiem izvirzītas apsūdzības terorismā un nemieru rīkošanā
Otro dienu pēc kārtas jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits Latvijā tuvu 6000 33
Aparjods izcīna 2. vietu EČ kamaniņu sportā un pirmoreiz valsts vīriešu sporta veida vēsturē 3. vietu PK kopvērtējumā 1
Kalvītis: Nevaru iedomāties, ka es kā valdības vadītājs varētu vienu sabiedrības daļu izslēgt no sabiedrības, tāpēc ka viņi negrib mani klausīt 81
“Man tas ir labs azarts, bet galvenais, ka prieks maniem abiem bērniem.” Rūjienietis pilnveido tautas bobsleju, gūstot ievērību visā pasaulē
Naktī uz svētdienu gaisa temperatūra vietām noslīdēs zem -10 grādiem
APTAUJA: Latvijā 48% iedzīvotāju nav informēti par iespēju izņemt skaidru naudu veikalu kasē
Pēteris Apinis: Cilvēka mikrobioms un rezistence pret mikrobiem, vīrusiem un vakcīnām
“Pastāv risks, ka daudzi skolēni “izkritīs” no mācībām un nepabeigs skolu!” Plāno četrkāršot centralizētā eksāmena nokārtošanai nepieciešamo vērtējumu 168
VIDEO. “Es tā īsti nevienu no viņām neatceros…”: rokmūziķis Ainars Virga atklāti par vienas nakts romāniem slavas “ziedu laikos” 1
“Morāli kropļi.” Ķirsis skarbi par protestu Gunāra Astras pieminekļa atklāšanas pasākumā 576
Ošlejs: Latvija ir starp trim valstīm pasaulē, kur prasa būt vakcinētam, lai strādātu. Esam ne tajā labākajā kompānijā… 379
“Truši var būt visai bezbailīgi un pašapzinīgi dzīvnieki”: kas noteikti jāzina par trusi kā mājdzīvnieku?
VIDEO. Kauguros spēcīgais vējš norāvis dzīvojamās mājas jumtu 7
Izcili gardas kotletītes rīvmaizē: bez gaļas!
VIDEO. Ar mammu labāk tā nejokot! Dēls par nešpetnu joku saņem slapju slotu sejā 5
VIDEO. “Man likās, ka viņš ir apsēsts ar dēmoniem”: pēc dažu dienu padzīvošanas kopā ar aktieri Imantu Stradu saka Amuna Davis 22
Kazahstānā vairāk nekā 460 cilvēkiem izvirzītas apsūdzības terorismā un nemieru rīkošanā
22:30
Kuram no ministriem pērn bijušas lielākās izmaksas? 4
21:40
Vai cilvēkam vispār ir iespējams saprast, kas ir bezgalība?
21:04