Foto – Karīna Miezāja

Mākslīgais kuņģis testēs burkānu alu. Jelgavā rada un pārbauda jaunus pārtikas produktus 3

Jaunajā Latvijas Lauksaimniecības Universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes Studiju un zinātnes centrā, ko vakar atklāja Jelgavā, paveras plašas iespējas ne tikai studentu apmācīšanā, bet arī inovatīvu produktu izstrādē. Uzņēmēji te saskata sev svarīgas lietas, piemēram, iepakojums, kas ļauj maksimāli pagarināt pārtikas derīguma termiņu. Tāpat te ātri var noteikt atsevišķu produktu sastāvdaļas.

LL
LETA, LA.lv
Ziņas
Izplata sarkano – augstākā līmeņa brīdinājumu par ekstremālu karstumu Latvijā 12
7 stundas
JL
Jānis Lūsis
Ziņas
Lasītājs: Viņi ir kā bumba ar laika degli! Apsveicama to cilvēku rīcība, kas paziņojuši, ka mājā nevakcinētos nelaidīs 350
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Ventspils rajonā vilks pusdienās notiesā veselu suni: pāri paliek tikai ķepas un galva 92
1 diena
Lasīt citas ziņas

Jaunā ēka aiz Valdekas pils tapusi kādreizējo veco noliktavu vietā, un tās kopējā platība ir vairāk nekā 3000 kvadrātmetru. Tajā atrodas studiju un zinātnisko laboratoriju bāze pārtikas zinātnei, nelielas pilot­ražotnes, kurās studentiem apgūt izpratni par ražošanas procesu norisi, bet pārtikas uzņēmēji, noslēdzot sadarbības līgumus, fakultātes zinātnieku vadībā var izmēģināt jaunu produktu ražošanu, kas grūti realizējama lielās ražotnēs. Tā augļu un dārzeņu eksperimentālajā telpā ierīkota miniatūra alus darītava, kur eksperimentālā kārtā var saražot dažādu garšu miestiņu. 20 l alus dienā – šāda ir ražotnes jauda, un studentiem ar to īpaši patīk darboties, atzīst fakultātes mācībspēki. Eksperimentālā kārtā šajā ražotnē no Latvijā audzētiem āboliem jau tapis trīs veidu sidrs. Citās pilotražotnēs var gatavot sieru, gaļas izstrādājumus, saldējumu, skābpiena produktus un citus, stāsta profesore Daina Kārkliņa.

LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses centra vadītāja Sandra Muižniece-Brasava iepazīstina ar pārtiku, kas top Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām. “Jau sešus gadus bruņotie spēki ēd mūsu pārtiku, bet tagad ir izsludināts jauns konkurss, kurā ejam un piedalāmies,” viņa stāsta, demonstrējot pārtiku mīkstā laminētā iepakojumā, kas var uzglabāties vairākus gadus. Tieši viņas vadītais centrs nodarbojas ar jaunu produktu izstrādi no idejas līdz gatavam produktam. Atklāšanas laikā bija redzami vairāki pēdējos gados tapušie produkti, kas jau nokļuvuši veikalu plauktos, un šobrīd to ražotāji ne tikai lūkojas eksporta virzienā, bet jau eksportē – graud­augu pārslas “Milzu!”, “Rūdolfa biezeņi”, “Nissi”, “Garden Snack” un citi. Muižniece-Brasava priecājas par jaunajām telpām un iekārtām, kur zinātniekiem būs plašākas iespējas strādāt pie inovācijām. “Jaunums ir autoklāvs, kur varam pārtikas produktiem dabūt garākus termiņus – pat vairāku gadu garumā. Tāpat ir iespējas izmantot dažādus iepakojumus – aizsarggāzē, vakuumā,” klāsta speciāliste. Viņa ir priecīga, ka pēdējā laikā arvien vairāk uzņēmēju vēršas Tehnoloģiju un zināšanu pārneses centrā, lai sadarbībā ar zinātniekiem radītu jaunus produktus, ko ieviest ražošanā. Uz ciešāku abu pušu sadarbību cer maizniekmeistars Nor­munds­­­ Skauģis, kas atklāšanā uzsvēra – zinātnieku loma pārtikas ražošanā kļūst arvien lielāka.

CITI ŠOBRĪD LASA

Fakultātes vadība lepojas ar moderno laboratoriju aprīkojumu, tostarp gāzu hromatogrāfu–olfaktometru, esošo gāzu un šķidruma hromatogrāfu aprīkojumu ar automātiskām paraugu ievadīšanas ierīcēm daudzveidīgu pārtikas izejvielās un produktos esošo bioloģiski aktīvo vielu noteikšanai, farinogrāfu un amilogrāfu miltu kvalitātes īpašību izzināšanai, nitrītu un nitrātu satura noteikšanas iekārtu u.c. iekārtām. Vienā no telpām redzam “mākslīgo kuņģi” – iekārtu, kur simulācijā redzams, kā pārtika tiek sagremota.

Pēc iepazīšanās ar jaunajām iespējām Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure dalās novērojumos: “Šeit redzu lietas, kas ir ļoti svarīgas uzņēmējiem. Piemēram, iepakojums, kas ļautu eksportā maksimāli pagarināt derīguma termiņu. Tas ir svarīgs armijai, un mēs tad varētu pretendēt uz NATO iepirkumiem, kā arī eksportam. Tāpat būtu svarīgi ātri noteikt atsevišķu produktu sastāvdaļu esamību vai neesamību. Ļoti ceram arī uz sadarbību ar zinātniekiem jaunu produktu izveidē,” tā Ināra Šure.

Sandra Muižniece-Brasava, LLU Pārtikas tehnoloģijas katedras profesore un vadošā pētniece.
Foto – Karīna Miezāja

Kā svinīgajā Studiju un zinātnes centra atklāšanā uzsvēra LLU rektore Irina Pilvere, Pārtikas tehnoloģijas fakultāte ir viena no galvenajām fakultātēm un ļoti vajadzīga, īpaši apstākļos, kad cilvēku skaits pasaulē pieaug, līdz ar to pārtikas tehnologiem darbs nākotnē būs nodrošināts. “Šī profesija būs pieprasīta vienmēr. Arī fakultātes zinātnieku rezultāti ir izcili – jau vairākus gadus fakultātes zinātnieki iegūst godalgotas balvas Latvijas līmenī,” ir gandarīta LLU rektore.

Jaunās fakultātes ēkas būvniecības darbi notika ERAF līdzfinansētā projekta “LLU mācību infrastruktūras modernizācija” ietvaros, kura kopējās izmaksas bija 18 miljoni eiro. Līgumsumma par ēkas būvniecību bija 2,3 miljoni eiro bez PVN.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LL
LETA, LA.lv
Ziņas
Izplata sarkano – augstākā līmeņa brīdinājumu par ekstremālu karstumu Latvijā 12
7 stundas
JL
Jānis Lūsis
Ziņas
Lasītājs: Viņi ir kā bumba ar laika degli! Apsveicama to cilvēku rīcība, kas paziņojuši, ka mājā nevakcinētos nelaidīs 350
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Ventspils rajonā vilks pusdienās notiesā veselu suni: pāri paliek tikai ķepas un galva 92
1 diena
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Olafs Zvejnieks: Divas trešdaļas sabiedrības no 10% nākotnes pensijas var atvadīties jau tagad 68
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
Slimnīcas vadītājs par to, vai slimnīcā nokļūst arī vakcinēti Covid-19 pacienti 81
11 stundas
Lasīt citas ziņas
LA
LA.LV
Ziņas
Šajā situācijā nedrīkst šķirot cilvēkus. Advokāts atgādina par vakcinācijas bardaku 23
1 stunda
LL
LETA, LA.lv
Ziņas
Izplata sarkano – augstākā līmeņa brīdinājumu par ekstremālu karstumu Latvijā 12
7 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Šodien aizsaulē devies izcilais ķirurgs Viktors Kalnbērzs 9
3 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Slimnīcas vadītājs par to, vai slimnīcā nokļūst arī vakcinēti Covid-19 pacienti 81
11 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO. Zāļu dienu un Jāņu ielīgošana Brīvdabas muzejā
21:58
LA
LA.LV
Kokteilis
Vari atslābināties – šodien tevi apskaudīs par daudz ko! Horoskopi 20.junijam
21:11
LE
LETA
Ziņas
Vācijas izlase piespiež portugāļus daudz aizsargāties un izcīna pirmo uzvaru Eiropas čempionātā
21:04
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO. Zāļu dienu un Jāņu ielīgošana Brīvdabas muzejā
12 minūtes
LA
LA.LV
Ziņas
“Mani kaitina, ka to sauc par lielāko cilvēktiesību notikumu.” Politiķe par praida rīkošanu Rīgā 153
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
Vācijas izlase piespiež portugāļus daudz aizsargāties un izcīna pirmo uzvaru Eiropas čempionātā
1 stunda
JL
Juris Lorencs
Ziņas
Juris Lorencs: Rekordliels nelegālo migrantu skaits Lietuvā, ir aizdomas, ka to organizē Lukašenko režīms
7 stundas
LE
LETA
Veselam
Atklāti 84 jauni Covid-19 gadījumi. Kāds šobrīd ir saslimstības kumulatīvais rādītājs? 16
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
Rīgā no Covid-19 miris krievu valodā rakstošais rakstnieks Slava Se 4
8 stundas
AK
Aija Kaukule
Ziņas
“Ja nebūtu teātra, es simts procenti dzīvē būtu aizgājis pa pieskari!” Saruna ar aktieri Lauri Dzelzīti 17
13 stundas
LE
LETA
Ziņas
Rīgā sāks laistīt pilsētas centra ielas 4
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
IeVP skaidro, vai Ādamsons saņem veselības stāvoklim atbilstošu aprūpi 19
10 stundas
LE
LETA
Ziņas
Policija aptur autovadītāju, kurš steidzas uz Liepāju ar ātrumu 169 kilometri stundā 2
8 stundas
"V
"Mājas Viesis"
Kokteilis
“Reiz es biju grāvējfilmu zvaigzne, bet tagad bērni man iesaka uzmanīties uz batuta.” Andželīna Džolija gadus neskaita
5 stundas
IA
Ieva Alberte
Veselam
Pumpas var ārstēt attālināti! Pandēmijas laikā radīta lietotne, kas ārste pēc bildes 12
15 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Negaidīti novīta ķirsis. Vai labāk būtu ārstēt vai zāģēt nost?
9 stundas
RO
Regīna Olševska
Veselam
Par izvairīšanos no dzēlējiem un asinssūcējiem jādomā laikus. Kā mazināt niezi un tūsku pēc kukaiņu koduma?
12 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Ventspils rajonā vilks pusdienās notiesā veselu suni: pāri paliek tikai ķepas un galva 92
1 diena
JL
Jānis Lūsis
Ziņas
Lasītājs: Viņi ir kā bumba ar laika degli! Apsveicama to cilvēku rīcība, kas paziņojuši, ka mājā nevakcinētos nelaidīs 350
1 diena
ML
Māra Libeka
Veselam
“Pārslimoju kovidu, pēc vakcinēšanās zaudēju samaņu un slimnīcā ārstējos ar tādiem pašiem “bēdu brāļiem”!” Vainīgs vīruss vai pote? 260
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Viktors un Nils
10 stundas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
vislabāk apēst dārzeņus: izcili svaigu kabaču salāti tūlītējai ēšanai
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Princis Harijs radījis pamatīgas galvassāpes britu karaļnama darbiniekiem: kā “izlavierēt” starp oficiālām prasībām un izpildīt viņa vēlēšanos? 15
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Madara Kiviča pirmo reizi publiski iepazīstina ar savu jauno draugu 15
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Burkovskis: Ieraugot šādu virsrakstu, uzreiz to ir jādala ar divi 20
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izcila garša! Aukstā jogurta zupa ar gurķiem un zaļumiem 10
2 dienas
LK
Linda Krāģe
Kokteilis
Tiec skaidrībā ar sevi, neliec citiem minēt, ko patiesībā vēlies! Horoskopi no 21. līdz 27. jūnijam
10 stundas