Ekonomika
Bizness

Nūdeļu pavēlniece. Ciemos pie mājražotājas Ivikas Vasiļauskaites Liepājā0


Īvika Vasčļauskaite, saimniece. Pie mājražotājas Ivikas Vasčļauskaites, Liepāja.     25.05./2015 foto: Valdis Semjonovs/Latvijas Avīze/
Īvika Vasčļauskaite, saimniece. Pie mājražotājas Ivikas Vasčļauskaites, Liepāja. 25.05./2015 foto: Valdis Semjonovs/Latvijas Avīze/
Foto – Valdis Semjonovs

Liepājniecei IVIKAI VASIĻAUSKAITEI ir gadu ilga pieredze mājražošanā. Viņa no diviem produktiem gatavo trešo – nūdeles no olām un kviešu miltiem. Uz to pamudinājušas bērnības atmiņas par vecmāmiņas vārīto melleņu ķīseli, kurā peldējušas nevis klimpas, bet gan paštaisītas olu nūdeles.

No tūrisma līdz mājražošanai

Pirms kāda laika Ivika absolvēja Liepājas Universitāti, kur Vadības un sociālo zinātņu fakultātē apguva tūrisma vadības un rekreācijas studiju programmu. Izvēlētā specialitāte diemžēl nešķita saistoša, tāpēc meklēja citas dzīves jomas, kur varētu izpausties. Strādāja solārijā, kopā ar draugu atvēra apģērbu veikaliņu, tad tirgoja saldējumu, līdz nonāca līdz domai, ka varētu pievērsties mājražošanai. – Draugam garšo makaroni, tāpēc viņš nopirka ierīci, lai nūdeles varētu gatavot mājās. Pamēģināja viena vai otra veida mīklu un diezgan nopietni aizrāvās. Nodomājām – ja jau mums ir tāda interese par paštaisītām nūdelēm, noteikti vēl kāds tās labprāt iekļautu savā ēdienkartē, – viņa stāsta, atceroties notikumus, kas mudinājuši pievērsties mājražošanai.

Līdztekus pragmatiskiem apsvērumiem bijis arī viens emocionāls – joprojām atmiņā labi saglabājusies vecmāmiņas taisīto nūdeļu garša. Tās viņa pievienojusi melleņu ķīselim klimpu vietā. Kad olu nūdeļu recepte bija noslīpēta, savai un arī drauga vecmāmiņai par godu Ivika pašas gatavotajām devusi nosaukumu Vilma Anna.

Nelielajā ražotnē atrodas darbam nepieciešamais: galds, uz kura gatavo mīklu un nūdeles, divi palieli plaukti, kur tās žāvē, skapis, kur uzglabā izejvielas, garšvielas un nūdeļu iepakojumus, ledusskapis un izlietnes. Aizdevumu telpas ierīkošanai neņēma, remontēja un iekārtoja paši. Savukārt, organizējot darbu un meklējot noietu gatavajai produkcijai, liepājniecei lieti noderēja augstskolā iegūtās zināšanas uzņēmējdarbībā.



No Ķīnas līdz Latvijai

Olu nūdeļu izcelsmes valsts ir Ķīna. Tās gatavo no kviešu, rīsu, griķu, kukurūzas un arī pupiņu miltiem. Mīklas sastāvs var būt pavisam vienkāršs – kviešu milti un olas, bet var pievienot arī sāli, kukurūzas cieti un eļļu.

Ivika pārsteidz, atklājot, ka viņa nūdeles gatavo tikai no augstākā labuma kviešu miltiem un olām. Sāli neizmantojot, jo pati ēdienam to neliek klāt, bet eļļa un ūdens mīklu padara pārāk mīkstu, tāpēc ir grūtāk izlaist caur makaronu gatavošanas ierīci. Lai pagatavotu 400 g olu nūdeļu (ar šo daudzumu var pabarot četrus cilvēkus), ņem 500 g kviešu miltu un četras olas. Samaisa un mīca ar rokām, līdz mīkla kļūst vijīga.

Nūdeļu izskata un garšas dažādībai miltiem pieber garšvielas: kariju, kaltētas dilles, papriku, saulē kaltētus tomātus, baziliku, arī timiānu, raudeni, linsēklas un kanēli. Pircēji visvairāk pieprasot klasiskās nūdeles bez piedevām un tās, kam pievienoti kaltēti tomāti vai baziliks. – Minētajam mīklas daudzumam pieberu tikai 2–5 g garšvielu, citādi nūdelēm būs pārāk stipra to garša.

Gatavo mīklu ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī, lai sastingst. Tad ir vieglāk izrullēt caur makaronu mašīnu un griezt strēmelēs. Tradicionāli olu nūdeles taisa samērā garas, jo Ķīnā tas simbolizē ilgu mūžu un veiksmi.

Liek verdošā ūdenī (pirms tam var salauzt mazākos gabalos), kam pievienots sāls pēc garšas, un vāra. Svaigas olu nūdeles jāvāra 3–5 minūtes, bet žāvētas – aptuveni 15 minūtes. Kad gatavas, ūdeni nokāš, noskalo, lai nesaliptu, un pasniedz siltas vai atdzesētas pie salātiem.



Dažas receptes ierosmei

Olu nūdeles izmanto daudzveidīgi: pasniedz kā piedevu zivju, vistas gaļas, jūras velšu un dārzeņu ēdieniem, pievieno salātiem, zupām un vokpannā gatavotai maltītei. Ja nūdeles paredzētas salātiem, pēc vārīšanas tās iegremdē aukstā ūdenī, lai apturētu gatavošanās procesu, un apmaisa, lai nesaliptu. Tad apslaka ar eļļu, pikantu mērci un gatavo salātus. Piedāvājam dažu ēdienu receptes.

Ar tunci. Vajag olu nūdeles, savā sulā konservētu tunci, puravus, bazilika pesto, eļļu un dilles. Sakarsētā pannā eļļā apcep sagrieztus puravus. Pievieno tunci un pesto, uzkarsē, uzbārsta dilles, un mērce gatava. Pasniedz ar vārītām olu nūdelēm.

Ar vistas fileju un šampinjoniem. Nepieciešamas olu nūdeles ar kariju, vistas fileja, šampinjoni, eļļa, saldais krējums, dilles un pētersīļi. Eļļā apcep strēmelītēs sagrieztu vistas fileju un šampinjonus, uzber garšvielas pēc savas izvēles (Ivika uzturā neizmanto sāli, tāpēc daudzi veikalā nopērkamie garšvielu maisījumi viņai neder.). Pievieno saldo krējumu un visu pasautē. Pasniedz ar vārītām nūdelēm. Uzkaisa smalki sagrieztas dillītes un pētersīļus.

Saistītie raksti

Ar dārzeņiem. Sastāvdaļas: olu nūdeles, kabacis, zaļie zirnīši (saldēti vai svaigi, ja ir sezona), šampinjoni, sīpoli, ķiploki, sojas mērce, medus, garšvielas, augu un olīvu eļļa. Augu eļļā apcep sagrieztu kabaci, šampinjonus, zirnīšus, sīpolus un ķiplokus. Uzlej ūdeni, lai pannas saturs var pasutināties, bet lai šķidruma nebūtu par daudz. Pieliek olu nūdeles un pasautē. Tad pievieno maisījumu, kas pagatavots no 2 ēdamkarotēm medus, 4–5 ēdamkarotēm sojas mērces, 2 ēdamkarotēm olīveļļas, kam pievienoti dažādi garšaugi pēc izvēles. Pannai uzliek vāku un visu pasutina uz mazas liesmiņas. Kad dārzeņi mīksti, ēdiens ir gatavs.

Ar garnelēm. Ņem olu nūdeles, garneles, papriku, cukīni, Ķīnas kāpostu, burkānus, sīpolus, ingveru, sojas mērci, citronpiparus, melnos maltos piparus un sāli. Garneles ieliek marinādē, ko gatavo no sāls, melnajiem maltajiem pipariem, citronpipariem, sasmalcināta ingvera, sojas mērces un čili saldskābās mērces (sajauc čili un ingvera pulveri, ķiploku, olīveļļu, sojas un sezama eļļu, sezama sēklas un terijaki mērci). Ķīnas kāpostu, papriku, cukīni un burkānus sagriež strēmelītēs. Vokpannā uzkarsē olīveļļu, strauji apcep 1 daiviņu ķiploka un 3 ripiņas ingvera, tad pievieno sagrieztos dārzeņus, uzkaisa sāli un čili pulveri. Viegli apceptos dārzeņus pabīda uz vokpannas malām, lai viducī varētu cept garneles. Kad tas izdarīts, visam uzlej sojas un sezama eļļu un apmaisa. Pievieno vārītas olu nūdeles, uzkaisa sezama sēklas un uzslaka terijaki mērci.

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.

Lasītākie

JL
Juris Lorencs
Latvijā
Jaunā paaudze kopumā kļūst aizvien kreisāka. Publicists Vents Zvaigzne par sabiedrības izaicinājumiem Latvijā un Eiropā 2
Intervija 3 stundas
LL
LETA, LA.lv
Latvijā
Vecuma pensijas bāzi piedāvā celt līdz 163 eiro. “Esam rīkojušies proaktīvi,” uzsver Petraviča
2 stundas
LE
LETA/BNS
Pasaulē
Ierodoties Lietuvā ar lidmašīnu vai prāmi, visiem pasažieriem būs obligāti jāreģistrējas
52 minūtes
LE
LETA
Pasaulē
Glābšanas darbi Beirūtā: zem drupām meklē cietušos un bojāgājušos
2 stundas
LA
LA.LV
Dabā
“Vasara turpinās!” Toms Bricis videoblogā atvainojas par greizo laika prognozi
1 stunda