Īvika Vasčļauskaite, saimniece. Pie mājražotājas Ivikas Vasčļauskaites, Liepāja.     25.05./2015 foto: Valdis Semjonovs/Latvijas Avīze/
Īvika Vasčļauskaite, saimniece. Pie mājražotājas Ivikas Vasčļauskaites, Liepāja. 25.05./2015 foto: Valdis Semjonovs/Latvijas Avīze/
Foto – Valdis Semjonovs

No Ķīnas līdz Latvijai 0


Olu nūdeļu izcelsmes valsts ir Ķīna. Tās gatavo no kviešu, rīsu, griķu, kukurūzas un arī pupiņu miltiem. Mīklas sastāvs var būt pavisam vienkāršs – kviešu milti un olas, bet var pievienot arī sāli, kukurūzas cieti un eļļu.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Ivika pārsteidz, atklājot, ka viņa nūdeles gatavo tikai no augstākā labuma kviešu miltiem un olām. Sāli neizmantojot, jo pati ēdienam to neliek klāt, bet eļļa un ūdens mīklu padara pārāk mīkstu, tāpēc ir grūtāk izlaist caur makaronu gatavošanas ierīci. Lai pagatavotu 400 g olu nūdeļu (ar šo daudzumu var pabarot četrus cilvēkus), ņem 500 g kviešu miltu un četras olas. Samaisa un mīca ar rokām, līdz mīkla kļūst vijīga.

Nūdeļu izskata un garšas dažādībai miltiem pieber garšvielas: kariju, kaltētas dilles, papriku, saulē kaltētus tomātus, baziliku, arī timiānu, raudeni, linsēklas un kanēli. Pircēji visvairāk pieprasot klasiskās nūdeles bez piedevām un tās, kam pievienoti kaltēti tomāti vai baziliks. – Minētajam mīklas daudzumam pieberu tikai 2–5 g garšvielu, citādi nūdelēm būs pārāk stipra to garša.

CITI ŠOBRĪD LASA

Gatavo mīklu ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī, lai sastingst. Tad ir vieglāk izrullēt caur makaronu mašīnu un griezt strēmelēs. Tradicionāli olu nūdeles taisa samērā garas, jo Ķīnā tas simbolizē ilgu mūžu un veiksmi.

Liek verdošā ūdenī (pirms tam var salauzt mazākos gabalos), kam pievienots sāls pēc garšas, un vāra. Svaigas olu nūdeles jāvāra 3–5 minūtes, bet žāvētas – aptuveni 15 minūtes. Kad gatavas, ūdeni nokāš, noskalo, lai nesaliptu, un pasniedz siltas vai atdzesētas pie salātiem.


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.