Sējas kaņepju augļi no botāniskā viedokļa ir rieksti, tomēr parasti tos sauc par sēklām. Satur daudz olbaltumvielu un šķiedrvielu, var lietot veselas, diedzētas vai samaltas pulverī.
Sējas kaņepju augļi no botāniskā viedokļa ir rieksti, tomēr parasti tos sauc par sēklām. Satur daudz olbaltumvielu un šķiedrvielu, var lietot veselas, diedzētas vai samaltas pulverī.
Foto – Anda Krauze

Gan grūž, gan spiež 4

Sējas kaņepju sēklas izceļas ar izcilām garšas īpašībām un augstu eļļas saturu, tāpēc tās iespējams izmantot daudzveidīgi. “Pirms sākām gatavot latviešiem tik labi pazīstamo kaņepju sviestu, brālis izmēģināja vairākas šā produkta versijas, līdz nonāca līdz garšai, kāda mūsu bērnībā bija vecvecāku gatavotajam kaņepju sviestam,” atceras Ilze.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
Krimināls
Kiberuzbrukums Latvijas TV kabeļoperatoram – visos kanālos pārraida Kremļa propagandas saturu
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
Lasīt citas ziņas

Pēc novākšanas sēklas izkaltē, lai sasniegtu uzglabāšanai un tālākai apstrādei nepieciešamo mitruma līmeni. Tās nav obligāti jāberž, jāgrūž vai jāmaļ, apceptas uzturā var lietot kā uzkodu vai lielisku piedevu salātiem, mērcēm un citiem ēdieniem. Tikpat vērtīgs ir kaņepju staks (apceptas un maltas kaņepju sēklas), ko uzkaisa uz sviestmaizes, pievieno salātiem, putrām, sieriem, biezpienam vai pat saldējumam (šis esot lielisks salikums!). Ilze Vēvere zina teikt, ka staks uzturvērtības ziņā var aizstāt visu ikdienā lietoto pārtikas produktu kopumu – papildus cilvēkam nepieciešami vēl tikai zaļumi un ūdens.

No zemnieku saimniecībā “Virši” audzētām sējas ka­ņepju sēklām spiež arī eļļu. Šo darbu uztic uzņēmējam Gatim Poišam, kas pārstāv SIA “DUO AG”. Eļļu iegūst ar aukstās spiešanas metodi, tā ir nerafinēta, līdz ar to ir saglabāts kaņepju sēklu unikālais sastāvs un bioloģiskā vērtība. Pilda Latvijā ražotās māla pudelēs, kas eļļu aizsargā pret gaismas iedarbību. Slēgtā traukā vēsā, tumšā vietā, kur gaisa temperatūra nav augstāka par +15 °C, eļļu var uzglabāt līdz pat gadam. Pēc atvēršanas pudele jāliek ledusskapī.

CITI ŠOBRĪD LASA

Eļļas sastāvā esošais hlorofils produktam piešķir tumši zaļu krāsu. To var pievienot salātiem vai pīrāgu mīklai, likt uz maizītes vai lietot pa 1–2 ēdamkarotēm dienā (veģetāriešiem šis produkts tiek īpaši rekomendēts!). Cepšanai kaņepju eļļa gan nav piemērota, jo dūmo.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.