Sējas kaņepju augļi no botāniskā viedokļa ir rieksti, tomēr parasti tos sauc par sēklām. Satur daudz olbaltumvielu un šķiedrvielu, var lietot veselas, diedzētas vai samaltas pulverī.
Sējas kaņepju augļi no botāniskā viedokļa ir rieksti, tomēr parasti tos sauc par sēklām. Satur daudz olbaltumvielu un šķiedrvielu, var lietot veselas, diedzētas vai samaltas pulverī.
Foto – Anda Krauze

Kāpēc vērts ikdienas uzturā iekļaut kaņepju eļļu? 4

• Tā satur globulīnu, kas ir ļoti svarīgs imunitātes stiprināšanai, jo cilvēka organismā ražo antivielas, kas stājas pretim slimību ierosinātājiem.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Situācija mainās pa stundām!” Saņemti divi pilnīgi pretēji ziņojumi no frontes. Kurš melo?
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo! 13
VIDEO. Latviešu puisis Zigmunds kopā ar māti nolēmuši pārcelties uz Baltkrieviju un iegādāties tur īpašumu: “Meklēs labāku dzīvi” 294
Lasīt citas ziņas

• Eļļā ir arī neaizvietojamās taukskābes, kas nepieciešamas sirds un asinsvadu stiprināšanai, vielmaiņai un vēl citām svarīgām organisma funkcijām. Turklāt šīs vērtīgās taukskābes labvēlīgi ietekmē sievietes pašsajūtu menstruāciju un menopauzes laikā, kā arī gādā par sejas un ķermeņa ādas veselību.

Receptes

Ilze Vēvere iesaka

Kaņepju sviests

Iztīrītas kaņepju sēklas liek sausā, tīrā čuguna katliņā vai uz pannas un maisot karsē uz lēnas uguns, līdz kļūst pilnīgi sausas – izkaltušas. Pēc tam miezerī vai citā traukā sagrūž pulverī, izsijā caur sietiņu. Iegūtajam pulverim pieber mazliet sāls un ar koka vālīti grūž, kamēr masa kļūst mīksta un vijīga. Tai pievieno saldkrējuma sviestu un kārtīgi samaisa.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sviesta gatavošanai izkaltētas sēklas var arī 3–4 reizes izmalt caur gaļasmašīnu.

Kaņepju piens

Lielā bļodā liek sastampātas kaņepes vai staku, uzlej aukstu ūdeni un ar karoti berž, līdz ūdens kļūst balts kā piens. Ūdeni nolej, bļodā ber klāt jaunas kaņepes un atkal berž, līdz iegūst vēlamo šķidrumu. Kaņepju piens ir tumīgs un trekns, ar labu garšu. Var dzert tāpat vai liet pie putras govs piena vietā.

Omlete ar kaņepju sēklām

Uz pannas uzkarsētā eļļā pāris minūtes apcep 3 ēdamkarotes kaņepju sēklu un šķēlītēs sagrieztu sīpolu. Kad sēklas kļuvušas kraukšķīgas un sīpoli mīksti, pievieno tējkaroti ķimeņu. Apcep, atdzesē un pannas saturu liek piestā un berž, līdz veidojas viendabīga masa. Tajā iesit četras olas, pievieno sāli un piparus. Pannā uzkarsē ēdamkaroti eļļas un cep omleti. Kad tā pie maliņām kļūst stingra, paceļ omleti un pannu sagāž slīpi, lai apakšā var patecēt vēl neizceptā. Katru pusi cep 2–3 minūtes. Pasniedz ar miltos apviļātiem un apceptiem sīpolu riņķīšiem.

Kaņepes ar zirņiem

Kaņepju sviestu samaisa ar novārītiem, samaltiem zirņiem, pieliek skābu krējumu un smalki sakapātu sīpolu. Izveido apaļas pikas. Pasniedz ar kādu mērci, pienu vai rūgušpienu.

Uzziņa

• Kaņepju eļļa palīdz, ja ir augšējo elpošanas ceļu saslimšanas, moka hronisks bronhīts, žultspūšļa, nieru vai dzimumorgānu kaites.

• Tautas medicīnā ar sāli apceptas kaņepju sēklas iesaka dzimumaktiviātes paaugstināšanai.

• Mitras kaņepju sēklu kompreses izmanto kā mīkstinošu pretsāpju līdzekli mastīta, hroniska reimatisma, augoņu, apdegumu un noberzumu gadījumos.

Reklāma
Reklāma

• Kaņepju eļļa noder nobriedušas ādas kopšanai, jo tā gan baro, gan izgludina grumbiņas. Izmanto arī ekzēmas un psoriāzes ārstēšanā.

• Eļļu mēdz pievienot matu šampūniem un balzamiem, jo tā paaugstina matu elastību, mitrina tos un atvieglo ķemmēšanu.

• Nesen veikti pētījumi atklāj, ka eļļa aizsargā ādu no ultravioletajiem stariem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.