Foto: Anda Krauze

Mazsālīti gurķīši ar ozollapām. 7 neticami kraukšķīgu gurķīšu receptes 0

Vispirms apņem aromāts, pēc tam apbur izskats, un tad esam garšas varā. Tie ir mazsālītie gurķīši, bez kuriem nav iedomājama neviena vasara. Aptaujājām vairākas saimnieces un saimniekus, kādas ir viņu mazsālīto gurķīšu receptes.

Ar ozollapām un nātrēm

Aivara Varņecka recepte

Covid-19 sertifikāts zem ādas: Zviedrijā jau tūkstošiem cilvēku ievietojuši rokā mikroshēmu 223
Keitas Midltones dēļ pirmo reizi Lielbritānijā varētu tikt lauzta 366 gadus sena tradīcija
Rita Našeniece: Svilpšana okupācijas mocekļu piemiņas pasākumos notika ne tikai pie Astras pieminekļa Latvijā 32
Lasīt citas ziņas

• 1 kg nelielu gurķīšu
• 100 g diļļu
• 30–50 g ozollapu
• 30 g upeņu lapu
• 30 g nātru lapu
• 10 ķiploku daiviņas
• Cukurs
• Sāls

Gurķus nomazgā, nogriež abus galus (tad ātrāk uzsūcas marināde). Burkā vai citā traukā vispirms liek upeņu lapas, ozollapas un nātres – tās visas gurķus padara kraukšķīgākus, turklāt nātres satur organismam tik nepieciešamo dzelzi. Uzvāra ūdeni, pieber sāli un cukuru. Atdzisušu marinādi uzlej gurķiem, lai tie būtu nosegti. Ja nepieciešams, uzliek slogu. Pēc 8–10 stundām mazsālītie gurķīši ir gatavi.

Ar plūškoka ziediem

Šefpavāra Naura Hauka recepte

CITI ŠOBRĪD LASA

• 1 kg gurķu
• 3 mārrutku lapas
• 10 upeņu lapas
• 20 plūškoka ziedu
• 1 ķiploka galviņa
• 2,5 ēdam­karotes sāls
• ½ ēdamkarotes cukura
• 2 l ūdens

Uzvāra ūdeni un verdošā liek mārrutku un upeņu lapas, plūškoka ziedus, ķiplokus, sāli un cukuru, jo tad augi labāk atdos savu aromātu un garšu. Marinādi uzlej gurķiem un notur 2–3 dienas.

! Nauris gurķiem lej karstu marinādi, bet, ja vēlas, to var arī atdzesēt. Viņa padoms – ja no plūškoka ziediem gatavotu sīrupu pievieno alum, kāpēc lai to nedarītu mazsālīto gurķu marinādei.

Ar galda mārrutkiem

Šefpavāres Sandras Birģeles recepte

• 1 kg gurķu
• 1 l ūdens
• 2 ēdamkarotes sāls
• 1 ēdamkarote cukura
• 1 tējkarote galda mārrutku
• 6 ķiršu lapas
• 6 upeņu lapas
• 1 mārrutku lapa
• Dilles ar kātiem

Traukā liek gurķus, ķiršu, upeņu, mārrutku lapas un dilles. Litrā auksta ūdens izšķīdina sāli un cukuru, iemaisa galda mārrutkus un marinādi uzlej gurķiem un zaļumiem. Pēc pāris stundām mazsālītie gurķīši jau ir ēdami.

! Galda mārrutki kopā ar mārrutka lapu gurķiem piešķir pikantu asumiņu. Apēdot gabaliņu, rodas pēcgarša, kas liek domāt, ka mutē notikusi neliela mārrutku bumbas eksplozija.

Ar sinepju sēklām

Mājturības skolotājas Ainas Vēveres receptes

• 2 kg gurķu
• 5 daiviņas ķiploka
• 1 tējkarote sinepju sēklu
• 1 tējkarote smaržīgo piparu
• Sauja diļļu kātu
• Sauja mārrutku, ķiršu un upeņu lapu
• 2 l ūdens
• 2 ēdamkarotes jūras sāls
• 1 tējkarote cukura

Burkā vai citā traukā liek zaļumus, garšvielas, ķiplokus un blīvi kārto gurķus. Nākamā atkal ir zaļumu kārta un garšvielas. Katlā uzkarsē ūdeni, pieber sāli un cukuru. Kad tie izšķīduši, izslēdz uguni un marinādi atdzesē līdz istabas temperatūrai. Lej burkā, lai gurķi būtu nosegti. Uzliek vāku un slogu. Gurķi būs gatavi pēc 12–18 stundām.

! Jāņem vērā: ja aplej ar verdošu ūdeni, gurķi nebūs kraukšķīgi!

Fiksie gurķīši

• Gurķi
• Dilles
• Ķimenes
• Ķiploki
• Cukurs
• Sāls

Šķēlītēs sagrieztus gurķus liek polietilēna maisiņā, pievieno lielāku daudzumu diļļu, piespiež ķiplociņu, pieber ķimenes, sāli un cukuru pēc garšas. Maisiņu kārtīgi sapurina vai uzmanīgi padauza pret galda virsmu, lai izdalās gurķu sula. Tad liek ledusskapī. Pēc pāris stundām fiksie gurķīši ir gatavi.

Ar citrona sulu

Šefpavāra Rūdolfa Šteinberga receptes

• 3 gurķi
• 1 ķiploka daiviņa
• Šķipsna sāls
• Naža gals cukura
• ⅓ tējkarotes citrona sulas
• Dilles

Lai tiktu pie viegli sālītiem gurķīšiem, tos sagriež gareniski, liek bļodā, pārklāj ar dillēm (lai no tām ātrāk izdalītos sula, dilles sadauza ar naža trulo pusi), uzspiež ķiploku, uzslaka citrona sulu, uzbārsta sāli un cukuru. Pēc 10–15 minūtēm gurķus var celt galdā.

! Šādi pagatavotus gurķus nevar ilgi uzglabāt, jo dārzenis atsulojas un kļūst mīksts.

Ar gāzēto ūdeni

• Neliela izmēra gurķīši
• Ķiploki
• Dilles
• Sāls
• Gāzēts minerālūdens
• Mārrutku, upeņu vai ķiršu lapas – pēc izvēles

Gurķīšus nomazgā un nogriež abus galus. Ķiplokus notīra un daiviņas sagriež šķēlītēs. Traukā bagātīgi ieklāj dilles, mārrutku, upeņu vai ķiršu lapas, tad kārto gurķus. Ja vieta ļauj, liek vairākas zaļumu, ķiploku un gurķu kārtas.

Atsevišķā traukā minerālūdeni samaisa ar sāli (1 l ūdens pievieno 2–3 ēdamkarotes rupjā galda sāls) un uzlej gurķiem. Pēc 10–12 stundām mazsālītos gurķīšus var celt galdā. Tie šādā marinādē saglabā savu garšu un ir kraukšķīgi.

! Jāapēd divu dienu laikā, jo pēc tam vairs nebūs garšīgi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
“Citrusaugu kopšana nav sarežģīta, bet cilvēki mēdz pieļaut kļūdas, kas bieži noved pie auga bojāejas”: kā mājās izaudzēt apelsīnus un citronus?
Salāti ar vistas fileju, sieru un ananāsiem: ciemiņi novērtēs!
Seniors ar jaunu sirdi: Kā Iveta ar Jāni atjaunoja koka māju Rīgas centrā 8
Veļasmašīnu darbinām pilnu, ūdeni tējkannā vārām, cik nepieciešams: padomi, kā saimniecībā ietaupīt 74
Covid-19 sertifikāts zem ādas: Zviedrijā jau tūkstošiem cilvēku ievietojuši rokā mikroshēmu 223
Keitas Midltones dēļ pirmo reizi Lielbritānijā varētu tikt lauzta 366 gadus sena tradīcija
Rita Našeniece: Svilpšana okupācijas mocekļu piemiņas pasākumos notika ne tikai pie Astras pieminekļa Latvijā 32
VID kontrolšāviens azartspēļu upuriem
VIDEO. Stiliste Žanna Dubska par tuva cilvēka nāvi un vientulību: “Es atnesu uz slimnīcu uzvārīto zupu, bet viņas vairs nebija…”
Lasīt citas ziņas
“Truši var būt visai bezbailīgi un pašapzinīgi dzīvnieki”: kas noteikti jāzina par trusi kā mājdzīvnieku? 4
Ziemas miegs? Tikai ne centīgam dārzniekam!
Izcili gardas kotletītes rīvmaizē: bez gaļas!
Sēklas un stādi kļūs dārgāki: kam gaidāms straujākais cenas kāpums? 14
Ļoti, ļoti garšīgi! “Slinkā” kūka”Napoleons”
Omīšu gudrības: kā pagatavot paštaisītu tīrīšanas līdzekli? 3
Kādu atbalstu iedzīvotājiem paredz šodien valdībā apstiprinātais likums energoresursu cenu krīzes samazināšanai?
“Šobrīd ir 90% iespējamība, ka kaut kāda militāra akcija tomēr notiks.” Eksperts par situāciju uz Ukrainas robežas
“Būtu laiks atteikties no sertifikāta.” Politiķis par to, ka Covid-19 sertifikātu un pašreizējo ierobežojumu sistēma sevi ir izsmēlusi
Kremlis: ASV “saasina spriedzi”, izsludinot trauksmes gatavību karavīriem 15
“Iepriekšējie rēķini jau bija simtos, bet tagad…”: miljonārs Gerkens spiests izslēgt mājās baseinu
Rinkēvičs: ĀM ir nepieciešamie plāni Latvijas vēstniecības Ukrainā evakuācijai
“Jo ilgāk stiepsim izslimošanu ar omikronu, jo atkal varam radīt jaunu paveidu.” Treija par to, ka jau tagad visi jūk prātā
Krievija iekļauj Navaļniju “teroristu un ekstrēmistu reģistrā”
Covid-19 sertifikāts zem ādas: Zviedrijā jau tūkstošiem cilvēku ievietojuši rokā mikroshēmu 223
Ir svarīgi skolā nevis mācīties mācību priekšmetus, bet gan saprast kopsakarības. Starppriekšmetu saiknes izaicinājumi 43
Eiropā redzama gaisma tuneļa galā? PVO pieļauj, kad varētu sagaidīt pandēmijas beigas 127
Vai šonedēļ laika apstākļi būs rāmāki? Bricis par gaidāmajām temperatūras “šūpolēm” 2
FOTO. Izlēca pa logu no Covid-19 izolatora, nozaga mašīnu, uzrīkoja “Kobra” cienīgu pakaļdzīšanos un pēc avārijas attapās pļavā 33
VIDEO. Stiliste Žanna Dubska par tuva cilvēka nāvi un vientulību: “Es atnesu uz slimnīcu uzvārīto zupu, bet viņas vairs nebija…”
Keitas Midltones dēļ pirmo reizi Lielbritānijā varētu tikt lauzta 366 gadus sena tradīcija
Salāti ar vistas fileju, sieru un ananāsiem: ciemiņi novērtēs!
“Citrusaugu kopšana nav sarežģīta, bet cilvēki mēdz pieļaut kļūdas, kas bieži noved pie auga bojāejas”: kā mājās izaudzēt apelsīnus un citronus?
“Ekonomikas ministrija un arī premjers nogulēja šo krīzi.” Bondars pastāsta, ka bijis brīdinājums, ka “tuvojas ziepes”
15:01
Saeimas komisija noraida vairākus NA priekšlikumus likumam par labas gribas atlīdzinājumu Latvijas ebreju kopienai
14:58
VIDEO. “Iepazīšanās ar tālejošām sekām”: Intars Busulis atklāj, ka par to, ka ieskatījies mīļotajā sievā, reiz ticis pie nopietnas traumas
14:45