Ceturto reizi kandidējot uz kanclera amatu, Angela Merkele atturējās no rožainiem solījumiem, aicinot turpināt iesākto darbu ekonomikas attīstīšanā un politiskās situācijas stabilizācijā. CDU konference notika ar lozumgu “Mūsu vērtības. Mūsu nākotne”.
Ceturto reizi kandidējot uz kanclera amatu, Angela Merkele atturējās no rožainiem solījumiem, aicinot turpināt iesākto darbu ekonomikas attīstīšanā un politiskās situācijas stabilizācijā. CDU konference notika ar lozumgu “Mūsu vērtības. Mūsu nākotne”.
Foto – AFP/LETA

Stingrāka stāja migrācijas jautājumā 1

Konferences priekšvakarā Merkele veica zināmu pretimnākšanu partijas konservatīvajam spārnam, ievēlēšanas gadījumā solot nepaaugstināt nodokļus un stingrāk izvērtēt noteikumus patvēruma piešķiršanai bēgļiem. Kongresa delegāti Esenē visskaļāk aplaudēja, kad Merkele paziņoja, ka tiks aizliegta seju aizsedzoša apģērba (burkas) valkāšana sabiedriskās vietās. “Burkas valkāšana neiederas vācu kultūrā,” viņa apgalvoja, lai gan vēl septembrī bija izteikusies pret burkas aizliegumu kā “reliģiskās brīvības ierobežošanu”. CDU konferences delegāti atbalstīja ierosinājumu atņemt dubultpilsonību Vācijā dzimušiem imigrantu bērniem, kas varētu izraisīt domstarpības ar koalīcijas partneriem sociāldemokrātiem (SPD). Dubultpilsonības pieļaušana bija viena no svarīgākajām SPD prasībām pēc 2013. gadā notikušajām parlamenta vēlēšanām, kad izdevās panākt vienošanos par CDU un SPD “lielo koalīciju”. Dubultpilsonības jautājums lielākoties attiecas uz turku izcelsmes imigrantiem, daudzi no kuriem Vācijā ieradās pagājušā gadsimta 60. un 70. gados, lai strādātu, tomēr ir tur palikuši un izveidojuši ģimenes. Pirms 2014. gada viņu bērniem līdz 23 gadu vecumam bija jāatsakās no savu vecāku dzimtenes pilsonības vai arī no Vācijas pilsonības. Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs saasināto diskusiju laikā brīdināja, ka nebūtu pareizi sagraut kompromisu ar SPD. “Mēs nevēlamies to mainīt,” viņš paziņoja, piebilstot, ka tas esot trieciens imigrantu bērniem brīdī, kad valstī ir problēmas ar integrāciju. CDU lēmums ātri izraisīja SPD nosodījumu, sociāldemokrātus pārstāvošajam tieslietu ministram Heiko Māsam izsakoties, ka pastāvošo noteikumu atcelšana būs “solis atpakaļ integrācijā”.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Lasīt citas ziņas

CDU labējā spārna politiķi uzskata, ka priekšvēlēšanu kampaņas gaitā Merkelei vajadzēs ieņemt vēl stingrāku stāju migrantu jautājumā, lai nedotu iespēju partijai “Alternatīva Vācijai” (AfD) pārvilināt savā pusē ar migrantu pieplūdumu neapmierinātos vēlētājus. Par eksplozīvo situāciju migrantu jautājumā liecina virkne vardarbīgu noziegumu, ko Vācijā pastrādājuši bēgļi, izraisot vietējo iedzīvotāju protesta demonstrācijas. Nākamā gada vēlēšanās AfD, kas jau ir pārstāvēta virknē zemju parlamentu, cer iekļūt federālajā Bundestāgā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.