Foto – Anda Krauze

Ābolu pārstrāde 1


Ābolus realizē ar kooperatīva “Augļu nams” starpniecību akcijā “Skolas auglis” un tiešajā pārdošanā (Talsu tirgū un Kalnciema kvartāla tirdziņā). No nestandarta augļiem spiež sulu, žāvē un gatavo čipsus. Vaļasprieka līmenī Egitas vīrs Sandis eksperimentē, darinot dažādu augļu vīnu.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
“Es pat nespēju iedomāties, ka pieaugušai sievietei var kaut ko tādu teikt” – sieviete vilcienā piedzīvojusi nepatīkamu izturēšanos no diviem pusaudžiem
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
Lasīt citas ziņas

Ābolu sulu pilda nevis trīslitru burkās, bet bag in box kartona kārbās. Šādā iepakojumā sulu var ērti uzglabāt kaut vai istabā un bez grūtībām ieliet glāzē pat bērns. – Mēs jaucam kopā saldo un skābo ābolu sulu, jo no saldajām šķirnēm vien, piemēram, ‘Kovaļenkovskoje’ vai ‘Konfetnoje’, tā ir salkana. Ja pielej kaut vai ‘Sinap Orlovskij’ ābolu sulu, ir labs rezultāts, – stāsta Egita un piebilst, ka vīrs, taisot vīnu, pievieno mežābolus un bumbierus. – Ļoti garšīga sula ir ‘Auksim’. No šīs ābolu šķirnes garšīgs ir jebkas – sula, deserti, čipsi.

Arvien lielākā cieņā ir žāvēti āboli. Nomazgātus un nosusinātus augļus var žāvēt gan mizotus, gan nemizotus, bet pirms tam noteikti jāizgriež bojātās vietas un tikai tad āboli jāsadala 1–1,5 cm biezās šķēlēs. Tas ir darbietilpīgi, taču žāvēti āboli ļoti labi glabājas pat istabas temperatūrā un ir izmantojami kompotam, ķīselim, pīrāgam, plātsmaizei vai kā garšīgs našķis. Žāvējot augļos līdz minimumam samazinās ūdens daudzums, tāpēc neattīstās sīkbūtnes, kas tos bojā. Egita uzsver: žāvētie ir gandrīz līdzvērtīgi svaigajiem augļiem, jo ir sabalansēts vitamīnu un mikroelementu – dzelzs, kalcija, magnija un kālija – daudzums.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mājas apstākļos ābolus kaltē, liekot plānā kārtā uz metāla vai cita materiāla sieta (lai var cirkulēt gaiss), ko pakarina virs siltuma avota (plīts vai radiatoriem). Āboli satur diezgan daudz ūdens, tāpēc vienā dienā gan neizžūs. Gatavas šķēlītes ir zeltaini brūnā nokrāsā, sarāvušās un elastīgas, nevis trauslas kā papīrs un grab.

Izžāvētos ābolus liek auduma vai papīra maisā vai slēgtā traukā un novieto sausā un tumšā vietā. Tad var droši glabāt pat vairākus gadus.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.