Publicitātes foto

Saules puikas no izmeklētām sēklām. Ciemos “Kliblapsās”, kur audzē 40 šķirņu ķirbjus 0

Lai iepazīstinātu Latvijas iedzīvotājus ar pašmāju izcilajiem, kvalitatīvajiem un ekoloģiskajiem produktiem, Rimi sadarbībā ar pazīstamo garšas eksperti Ilzi Jurkāni ir izveidojis video stāstu – īsfilmu sēriju “Latvijas gardākie stāsti”. Tie ir veiksmes un pieredzes stāsti, kas ļauj iepazīt spilgtus Latvijas pārtikas produktu ražotājus, kuri piedāvā veselīgu, ekoloģisku un unikālu produkciju. Šie stāsti ir Ilzes Jurkānes dzīvas, vienkāršas un cilvēcīgas sarunas, ciemojoties pie ražotājiem un ceļojot latvisku garšu pasaulē.

ST priekšsēdētāja: Beidzot pēc vairāk nekā 20 gadiem valsts uzzināja, kāds ir iztikas minimums
“Mana maigā sirds to neizturēja, piekritu – lai ved šurp.” Vecmāmiņas – audžumammas stāsts
Kāpēc Latvijā ražoto medikamentu klāstā joprojām dominē padomju laikā radītās zāles? Sarunā atklāj LZA prezidents Ivars Kalviņš 1
Lasīt citas ziņas

Ķirbji ir īstens saules iemiesojums! Apaļi un dzelteni, un tik priecīgi, ka, uz tiem raugoties, arī pats topi tāds kā omulīgāks un tāds kā smaidīgāks. Un šķirņu ir tik daudz! Saimniecībā “Kliblapsas” vien izaugot vairāk nekā 40 šķirņu ķirbji. Todien nolēmām parādīt, cik dažādi var gatavot ķirbjus. Un aizrāvos tik ļoti, ka pārspēju pati sevi – uztaisīju pat sešus ķirbju ēdienus.

Esmu uzaugusi Amerikā, tādēļ man ir īpašas attiecības ar ķirbjiem. Tur tā ir svarīga dzīves daļa. Jau septembra beigās cilvēki pērk ķirbjus, lai dekorētu gan mājas ārpusi, gan iekšpusi. Ķirbjus var iegādāties veikalā, taču lielāku baudu var sagādāt brauciens uz ķirbju lauku, kur ikviens pats var izvēlēties savu ķirbi. Tas ir vesels piedzīvojums!

CITI ŠOBRĪD LASA

Tad 31. oktobrī nāk Helovīna svētki. Vairākas nedēļas pirms tam mājas un piemāju dārzi tiek dekorēti ar ķirbjiem, spokiem, skeletiem un zirnekļu tīkliem. Svētku dienā ģimene izgrebj ķirbjus un bērni iet “ķekatās”, ģērbušies kā raganas, princeses, šausmoņi, supermeni un diedelē konfektes. Pat birojos, bankās un veikalu skatlogos ir ķirbji un citas Helovīna dekorācijas.

Novembra beigās ir Pateicības diena, kur kopā ar tītaru galdā tiek celts tradicionālais ķirbju pīrāgs. Galda un mājas dekorā vienmēr ir mazie dekoratīvie ķirbīši. Un arī gatavotie ķirbju ēdieni ir daudz un dažādi.

Šo atmiņu dēļ man bija liels prieks braukt ciemos uz Pūri, lai pati savām acīm redzētu lielo dažādību, kas tiek audzēta saimniecībā “Kliblapsas”. Vēlāk skaistajā Kukšu muižā pagatavoju veselus sešus ķirbju ēdienus!

Ierodos “Kliblapsu” lielajā ķirbju audzētavā, un mani sagaida vārda māsa Ilze Venterzute. Viņa ir smaidīga, un, skatoties uz skaistajām oranžajām saules ogām, pašai jāsmaida.


Cik lielā platībā un cik šķirņu ķirbji pie jums aug?

Mēs audzējam pāri par 40 ķirbju šķirnēm vairāk nekā 30 hektāros, un ražas rezultāti ir iespaidīgi – vidēji izaudzējam 400 tonnu gadā!

Mēs ķirbjus esam iesaukuši par puikām! Kad kāds no mums atnāk atpakaļ pēc lauku apskates, vaicājam: “Kā iet puikām?”

Man ļoti interesē process – kā te viss top?

Process sākas jau ap 10. aprīli, kad izmeklētās sēklas tiek iesētas podiņos ar kūdru. Podiņi tiek turēti 20 grādu siltumā. Desmit dienu laikā sēkliņas vai nu nomet, vai nenomet savu čauliņu – citos vārdos, tās vai nu izdīgst, vai ne. Izdīgušos mazos stādiņus iestāda siltumnīcā vai tunelī – būtībā tuneļveida siltumnīcā. Pēc salnām stādiņi ir jau paaugušies un stipri, un mēs tos pārstādām laukā. Lai iestādītu visus ķirbjus, paiet 10 dienas.

Ikdienā pie mums strādā septiņi darbinieki un mūsu pašu ģimene, bet stādīšanas laikā pieaicinām papildspēkus, lai nodrošinātu, ka paspējam visu iestādīt 10 dienu laikā. Ražas laikā mums arī ir papildu spēki. Katru dienu mēs pārstaigājam laukus, un vienmēr ir kādi darbi: minerālmēslu izkliedēšana, zemes rušināšana un smidzināšana.

Lielākā daļa no ķirbju audzēšanas procesa ir roku darbs – gan stādīšana, gan rušināšana, gan novākšana un šķirošana. Katru ķirbi nogriež, saliek kastēs, pēc tam šķiro. Viss tiek darīts ar rokām un mīlestību!


Jūs minējāt izmeklētās sēklas. Kur jūs tās iepērkat un kā zināt, kuras pirkt? Te taču ir citi laika apstākļi nekā daudzās valstīs, kur ķirbji ir gandrīz pamatēdiens – piemēram, Āfrikā.

Sēklas iepērkam no sēklu firmām tepat Latvijā. Mēs daudz eksperimentējam un visu laiku meklējam jaunas šķirnes. Sēklu firmas ir zinošas un nepiedāvā mūsu apstākļiem nepiemērotas šķirnes. Tomēr mēs eksperimentējam un redzam, ko mums labāk izdodas izaudzēt un kas pircējam patīk. Pircēji arī iepazīstas un apgūst jaunas vai Latvijā līdz šim nezināmas šķirnes un paveidus. Populāri tagad ir: riekstu, svaigi ēdamie, mikroviļņu cepamie, sviesta, muskata un sulas ķirbji.
Vispār pirkto ķirbju apjomi aug visu laiku. Mums, protams, liels prieks par to!

Vai varam tagad aiziet apskatīties Helovīna ķirbjus?

Te nu arī tie ir. Tāds prieks, ka arī Latvijā tie ir kļuvuši tik populāri!

(Te man Ilze uzdāvina skaistu Helovīna ķirbi. Un es Ilzei pasniedzu tipisku amerikāņu bērnu groziņu ķirbju formā. To bērni izmanto, lai ietu diedelēt konfektes. Ilzei nebija jādiedelē. Ķirbju grozs jau bija pildīts ar Latvijā ražotām konfektēm…)

Vai tiesa, ka tikai nesen cilvēki sāka saprast, cik veselīgi ir ķirbji?

Jā, tā ir. Pirmkārt, tiem ir ļoti daudz vērtīgu vitamīnu, minerālu un citu vajadzīgu vielu. Ķirbī ir aminoskābes, C vitamīns, B grupas vitamīni, karotīns, fosfors, silīcijs, kobalts, magnijs un varš. Otrkārt, ķirbis 90% sastāv no ūdens, kas to padara par ļoti labu diētisku produktu.

Vērts pieminēt to, ka ķirbis ir augs, ko var izmantot pilnībā – sēklas ir ļoti garšīgas grauzdētas, un, protams, mīkstumu izmanto simtiem dažādās receptēs. Mizām savukārt ir ļoti interesants pielietojums. Tās izkaltē un tad samaļ kafijas dzirnaviņās. Iegūto pulveri piejauc pie zupām – tas sniedz sāta sajūtu. Pulveris ir ļoti koncentrēts un ideāls veģetāriem un diētiskiem ēdieniem, lai sasniegtu sāta sajūtu bez gaļas pievienošanas un liekām kalorijām. Šo pulveri var uzkaisīt arī uz salātiem, biezpiena vai putrām.

Ķirbju sula ir kļuvusi ļoti populāra, tāpēc aicinu nogaršot arī svaigi rīvētus ķirbju salātus. Ķirbju sulu var kombinēt arī ar āboliem, burkāniem un citiem dārzeņiem. Man tā patīk gan kopā ar apelsīniem kā atspirdzinoša sula no rīta, gan arī pēcpusdienā kafijas vietā.
Kā jūs izveidojāt šo plantāciju?

Mēs iesākām pirms desmit gadiem, bet lielākas ražas ir jau sešus gadus. Līdz ar ķirbjiem 1,5 hektāros audzējam arī redīsus un ķiplokus, turklāt esam kooperatīva “Mūsmāju dārzeņi” dalībnieki, kas ir ļoti izdevīgi. Taču, audzējot ķirbjus, ir svarīgi arī atrast “pareizos” laukus, jo šiem dārzeņiem vislabākā ir akmeņainā augsne.

“Rimi” ir mūsu lielākais klients. Ir svarīgi, ka pircējiem veikalā ir iespēja saņemt informāciju par ķirbju veidiem, kā arī dažādas receptes, lai cilvēki izprastu, cik garšīgus ēdienus var gatavot no šīm dažādajām šķirnēm.

Vai piesaistāt finansējumu “no malas”?

Šajā jautājumā mums ir sava filozofija – kredītus mēs neņemam. Ja ir laba raža, līdzekļus ieguldām saimniecībā, to paplašinot. Ja lieko līdzekļu nav, tad iztiekam ar to, kas mums ir, strādājam un pacietīgi gaidām nākamo ražu. Mēs izvēlamies nenervozēt par ikmēneša kredītu maksājumiem. Savukārt no Eiropas fondiem mēs saņemam tā saucamos platības maksājumus.

Kā jums šogad ar ražu?

Diemžēl šis mums nav labākais gads. Ir bijusi pārāk auksta un sausa vasara. Iznāca diezgan vēlu stādīt mazos stādiņus laukā, jo vēl jūnijā bija salnas. Bet tomēr esam priecīgi par izaudzēto šķirņu daudzveidību, tāpēc ceram, ka spēsim apmierināt pircēju vēlmes. Ķirbji būs daudz un dažādi. Tāpēc lūdzu jūs pabraukt ar mani uz lielā ķirbju vezuma, lai redzētu lielo dažādību un bagātību, un izjust ķirbju saimnieka prieku!

(Mēs ar Ilzi uzrāpāmies uz lielas platformas, ko vilka traktors. Uz vairākām piekabinātām platformām bija salikti dažādu krāsu un šķirņu ķirbji. Skaisti un imponējoši!)

Nu redzu to, ka jūs varat būt laimīga sieviete starp šiem saules puikām. Novēlu jūsu plantācijai augt. Kādi ir jūsu plāni?
Augt mēs patiešām vēlamies, bet vairāk dažādības un kvalitātes ziņā, ne tik daudz vairumā. Protams, ja atvērtos jauns tirgus, tad varētu paplašināties, tāpēc visu laiku meklējam un mācāmies. Eksperimentējam un izmēģinām jaunas sēklas un audzēšanas metodes. Mēs kultivējam jaunas šķirnes arī paši. Tas ir fantastisks process, un tas arī padara šo biznesu tik interesantu.

Ķirbju garša

Mans mērķis ir pierādīt un parādīt, ka ķirbjus var izmantot ne tikai marinējumiem, bet arī dažādu interesantu ēdienu pagatavošanai. Tik ļoti aizrāvos, ka uztaisīju sešus ēdienus. Pārspēju sevi! Nopelns ir arī Danielam Janam, muižkungam un šefpavāram, kas uzņēma mūs savā skaistajā Kukšu muižā. Man bija iespēja gatavot viņa lielajā profesionālajā virtuvē, kur varēju vienlaikus gatavot tik daudz ēdienu. Visur tas nebūtu iespējams.
Neskatoties uz to, ka pagatavoju sešus ēdienus, man būtu sanākuši vēl vismaz tikpat. Es ļoti daudz izmantoju ķirbjus dažādās receptēs un visu laiku izgudroju jaunas. Aicinu to darīt ikvienu saimnieci un saimnieku!

Piedāvājam izmēģināšanai vienu no Ilzes Jurkānes ķirbju receptēm

Pildīti ķirbju ziedi

SAISTĪTIE RAKSTI

Itālijā un vēl citās Vidusjūras valstīs, kā arī Amerikā, ir ļoti populāri pildīt ķirbju un kabaču ziedus un servēt tos kā uzkodu. Par to atcerējos, kad stāvēju lielā “Kliblapsu” ķirbju lauka malā un raudzījos uz skaistajiem ziediem. Sapratu – šis ir īstais laiks – un noplūcu desmit visglītākos ziedus!

Bļodā sakuļ 2 olas, pievieno 100 g rīvmaizes, 100 g Parmas siera, “Santa Maria” itāļu garšvielas, nedaudz sasmalcināta ķiploka un 1ēd. k. eļļas. Šo masu pilda ziedos un liek cepamajā pannā, apkaisa ar piecu piparu maisījumu un apslaka ar olīveļļu. Cep cepeškrāsnī 175°C apmēram 20 minūtes. Servē siltus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
ST priekšsēdētāja: Beidzot pēc vairāk nekā 20 gadiem valsts uzzināja, kāds ir iztikas minimums
“Mana maigā sirds to neizturēja, piekritu – lai ved šurp.” Vecmāmiņas – audžumammas stāsts
Kāpēc Latvijā ražoto medikamentu klāstā joprojām dominē padomju laikā radītās zāles? Sarunā atklāj LZA prezidents Ivars Kalviņš 1
Dzīve ir sarežģīta, taču skaista. Tev šodien būs daudz iespēju par to pārliecināties! Horoskopi 24.janvārim
APTAUJA: Latvijā 48% iedzīvotāju nav informēti par iespēju izņemt skaidru naudu veikalu kasē 51
Lasīt citas ziņas
Kvalificēta darbaspēka trūkuma dēļ no 2023. gada uzsāks “bezdarbnieku profilēšanu”
VIDEO. “Es vispār vairs ne no kā nebaidos.” Rīdzinieki dalās sajūtās par Covid-19 vīrusa paveidu omikronu
Zatlers: Seniori ir pasīvi uz vakcinēšanos, jo viņi neveic tādas aktivitātes, kur šis sertifikāts būtu nepieciešams 12
Kāpēc Latvijā ražoto medikamentu klāstā joprojām dominē padomju laikā radītās zāles? Sarunā atklāj LZA prezidents Ivars Kalviņš 1
Izlēca pa logu no Covid-19 izolatora, nozaga mašīnu, uzrīkoja “Kobra” cienīgu pakaļdzīšanos un pēc avārijas attapās pļavā
07:15
“Rail Baltica” pārbūve bez neērtībām neesot iespējama: autoosta būs turpat, bet izkāpšana citur
07:11
Mērķējot šaus arī garām, Zīle pie prezidija galda un negaidīti pavērsieni, atklājot pieminekli. Nedēļas notikumu apskats
07:05
ST priekšsēdētāja: Beidzot pēc vairāk nekā 20 gadiem valsts uzzināja, kāds ir iztikas minimums
Ganāmpulku skaits sarūk, izslaukumi pieaug: piena nozare pārmaiņu priekšā
Augstākais saslimstības līmenis ar Covid-19 joprojām Pierīgā
Latvijas kamaniņu braucēji izcīna zelta medaļu Eiropas čempionāta komandu stafetes sacensībās 3
VIDEO. “Vakcinēties man ir bail!” Ārstu konsīlijs arī pēc būtiskām vakcīnas radītām blaknēm par obligātu nosaka trešo poti
Seniors ar jaunu sirdi: Kā Iveta ar Jāni atjaunoja koka māju Rīgas centrā
Nākamnedēļ Latvijā gaidāmi mainīgi laika apstākļi
Gaidāms neliels sniegs, lietus un apledojums. Laika prognoze pirmdienai
Latvijas budžetā ieskaitīs arestētus 1,3 miljonus eiro, kas atradās “ABLV Bank”
Sestdien reģistrēti 4753 jauni Covid-19 gadījumi
Uzcep gleznu: Itāļu maize fokača
Kamaniņu braucēja Elīna Ieva Vītola izcīna bronzas medaļu Eiropas čempionātā 1
“Zelta likums – nav nekādas ātras peļņas.” Kā neuzķerties uz krāpniekiem internetā?
Veļasmašīnu darbinām pilnu, ūdeni tējkannā vārām, cik nepieciešams: padomi, kā saimniecībā ietaupīt 51
Kazahstānā vairāk nekā 460 cilvēkiem izvirzītas apsūdzības terorismā un nemieru rīkošanā 64
Kalvītis: Nevaru iedomāties, ka es kā valdības vadītājs varētu vienu sabiedrības daļu izslēgt no sabiedrības, tāpēc ka viņi negrib mani klausīt 331
“Man tas ir labs azarts, bet galvenais, ka prieks maniem abiem bērniem.” Rūjienietis pilnveido tautas bobsleju, gūstot ievērību visā pasaulē 25
Vai cilvēkam vispār ir iespējams saprast, kas ir bezgalība? 55
“Rīgā ievāktais medus ir ļoti kvalitatīvs.” Pēdējos gados galvaspilsētā attīstījusies urbānā biškopība 20
“Čīliešus vieno ģimene, bet latviešus – māksla un kultūra.” Latviete pēc 10 gadiem Čīlē ar ģimeni atgriežas dzimtenē 48
Pēteris Apinis: Cilvēka mikrobioms un rezistence pret mikrobiem, vīrusiem un vakcīnām 56
Nauris Puntulis: Žēl, ka pandēmijas situācija neļauj pulcēt seniorus uz semināriem, lai mācītu medijpratību 134
Vējainu laiku prognozē arī februārī un martā 6
Emocionāli vari justies mazliet iztukšots! Horoskopi no 24. līdz 30. janvārim