
1. Šķirnes izvēle 22
Cukura kukurūza: Šīs šķirnes ir populāras to saldās garšas dēļ, un tās ir piemērotas svaigai lietošanai vai konservēšanai. Latvijā ieteicamas agrīnās un vidēji agrīnās šķirnes, piemēram:
“Dobrynya”: Agrīna šķirne, kas nogatavojas 70–80 dienās, izturīga pret vēsāku klimatu, ar sulīgām un saldām vālītēm.
“Lakomka 121”: Vidēji agrīna, nogatavojas 75–85 dienās, ar augstu cukura saturu, ideāli piemērota Latvijas vasarām.
“Spirit” (papildinājums oriģinālam): Agrīna hibrīdšķirne, kas labi pielāgojas vēsākam klimatam un ir populāra Ziemeļeiropā.
Popkorna šķirnes: Latvijā iespējams audzēt popkorna kukurūzu, ja izvēlas agrīnas šķirnes, piemēram:
“Vulcan”: Maza auguma šķirne, kas nogatavojas 80–85 dienās, piemērota popkorna pagatavošanai.
Dekoratīvā kukurūza: Krāsainās vālītes ir piemērotas dekorācijām. Latvijā labāk izvēlēties agrīnās šķirnes, piemēram, “Indian Ornamental”, kas spēj nogatavoties īsā sezonā.
Padomi šķirņu izvēlei Latvijā:
Izvēlieties agrīnās vai vidēji agrīnās šķirnes (70–90 dienas), jo Latvijas vasaras ir īsas, un vēlīnās šķirnes (90–120 dienas) var nenogatavoties pirms salnām.
Ja vēlaties pagarināt ražas periodu, stādiet vairākas agrīnās šķirnes ar atšķirīgu nogatavošanās laiku (piemēram, “Dobrynya” un “Lakomka 121”).
Pievērsiet uzmanību šķirnes izturībai pret mitrumu un slimībām, jo Latvijas klimats var būt lietains, īpaši rudenī.