Foto-Valdis Semjonovs

Notikumi raisa pārdomas 27


Žurnālistam, protams, neklātos apšaubīt vai komentēt tiesu spriedumus, sevišķi vēl tad, ja cīņā par taisnību visas šajā strīdā iesaistītās puses izgājušas visas iespējamās tiesu instances, kurās tiesneši vienprātīgi noraidījuši visas Gitas Karlsbergas celtās pretprasības un iebildumus.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
TV24
Mūrniece: “Notiek psiholoģiskās operācijas pret mūsu iedzīvotājiem. Tiek mēģināts manipulēt un radīt nedrošības sajūtu”
TESTS: atbildi uz 10 vienkāršiem jautājumiem un mēs pateiksim, cik izglītots tu esi!
Lasīt citas ziņas

Tomēr daži notikumi raisa pārdomas par to, vai finanšu darījumi patiešām kārtoti likumīgi, kā varētu likties pirmajā acumirklī, lasot noslēgtos finanšu darījumu līgumus. Un vai Gitas k-dze, tāpat citi, kuri lētticīgi aizdevuši naudu ieguldījumiem ārzemju investīciju fondos, nav iekrituši pašmāju krāpnieku veikli izliktajos slazdos.

Pēc ierakstiem zemesgrāmatā redzams, ka Anda Abricka dzīvokli Stiebru ielā 3 – 17 nemaz nav nopirkusi, kaut arī ar banku noslēgtajā aizdevuma līgumā par aizdevuma mērķi uzrādīts šis dzīvoklis. Ja banka izsniedza viņai kredītu šī dzīvokļa iegādei, tad taču kredīta ņēmējam tas bija jāieķīlā par labu kredīta devējam. Kā šķiet, kreditoram tā būtu gan vieglāk, gan drošāk. Bet tā vietā ieķīlāta Abrickas pensionētās kaimiņienes Gitas Karlsbergas māja… Pēc tā iznāk, ka aizdevuma saņēmēja būtībā ne ar ko neriskēja un nekādas saistības neuzņēmās. Vien paņem bankā 86 000 eiro un pazūd ar galiem. Savukārt bankā nelikās zinis, kādam nolūkam tas izsniegts.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pārsteidzoši šķiet arī tas, ka aizdevums 86 000 eiro apmērā it kā īpašuma iegādei izsniegts uz diviem gadiem. Tas spiež domāt, vai šāds kredīts vispār bijis izsniegts un vai šī shēma ar kaimiņmājas ieķīlāšanu patiešām nav izmantota, lai bankā paņemtu šo prāvo summu, nemaz neplānojot to atdot. Tā vietā zem izsoles āmura pabāzta pensionāres māja.

SEB bankas Privātpersonu un mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanas centra vadītājam Mārim Saulājam jautāju, vai bankās seko, kā un kur aizdevums iztērēts patiesībā, ja saņēmējs pieprasījumā norādījis konkrēta dzīvokļa iegādi. Viņš atbild, ka kredīts tiek izsniegts, kad ir izpildīti primārie nosacījumi, t. i., reģistrēta ķīla uz pērkamo īpašumu, mainītas īpašumtiesības un bankā iesniegts pirkuma līgums. Jautāts, vai dzīvokļa iegādei pieprasītu kredītu 86 000 eiro apmērā var izsniegt uz 2 gadiem, viņš atbild, ka teorētiski kredīta līguma termiņš var būt arī 2 gadi, ja kredīta mēneša maksājums nepārsniedz 40% no aizņēmēja mēneša ienākumiem. Tomēr biežāk šādus kredītus izsniedz uz ilgāku laiku, piemēram, uz 20 gadiem.

“Aizdevuma saņēmējam un ķīlas devējam ir jābūt savstarpēji saistītiem, piemēram, ģimenes locekļiem un ieinteresētiem saņemt šo aizdevumu. Nevar būt tā, ka ķīlas devējs tikai ieķīlā savu īpašumu, lai kāds cits cilvēks varētu aizņemties. Turklāt banka vienmēr seko kredīta izlietojumam,” skaidro “Swedbank” pārstāve Kristīne Jakubovska.

No banku pārstāvju atbildēm rodas šaubas, vai Andas Abrickas uz diviem gadiem paņemtais kredīts 86 000 eiro apmērā, ieķīlājot viņai pilnīgi sveša cilvēka māju, vispār bijis likumīgi iespējams un vai patiešām Gita Karlsberga nav kļuvusi par kārtējo veiklas krāpšanas upuri.

Par šo iespējamo shēmu, kurā, pieļaujams, bijusi iesaistīta Gitas Karlsbergas kaimiņiene Anda Abricka un Ainārs Sūna, policijā notiek kriminālizmeklēšana. Tā ilgst jau septīto gadu, bet bez redzamiem panākumiem. Pašlaik policijā atsakās atklāt kaut ko vairāk par abām minētajām personām un iespējamo Gitas Karlsbergas apkrāpšanu. Taču no policijas pērn publiski vēstītā zināms, ka līdzīgā veidā savus mājokļus zaudējuši un par cietušajiem esot atzīti desmit cilvēki.

Reklāma
Reklāma

Kur un kā turpmāk dzīvos pensionāre Gita Karlsberga, par to atliek vien minēt. Tā kā tiesu spriedumi ir viņai nelabvēlīgi un vairs nav pārsūdzami, vienīgā iespēja – lūgt tiesā atlikt tiesas sprieduma izpildi, kamēr izdodas atrast citu pajumti.

Zemesgrāmatā reģistrētais īpašnieks Ivo Bernhards šajās dienās kopā ar tiesu izpildītāju mēģinājis iekļūt mājā. Bet nav ielaists, jo Gita Karlsberga izmisumā aizslēgusi vārtus un izsaukusi policiju. Ivo Bernhards man stāsta, ka Rīgas dzīvoklī viņa ģimenei kļuvis par šauru, tāpēc izlēmuši nopirkt šo izsolē piedāvāto māju. Bankā paņēmis kredītu, kuru plānojis ieguldīt mājas remontā. “Tagad esmu muļķa lomā. Īpašums man pieder jau gadu, bet iekšā netieku. Toties esmu spiests maksāt bankai kredīta procentus,” saka viņš. Uz manu jautājumu, ko jaunais īpašnieks domā iesākt turpmāk, arī viņš rausta plecus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.