Latvijā griķus pārsvarā iepērkot no Lietuvas, Ukrainas, Ķīnas un Krievijas, jo ar tik mazu pārstrādes apjomu, kāds ir Latvijā, mūsu lauksaimnieki nespējot konkurēt ar cenu un apjomu.
Latvijā griķus pārsvarā iepērkot no Lietuvas, Ukrainas, Ķīnas un Krievijas, jo ar tik mazu pārstrādes apjomu, kāds ir Latvijā, mūsu lauksaimnieki nespējot konkurēt ar cenu un apjomu.
Foto: Ruslan Khismatov/SHUTTERSTOCK

Cilvēki izpirka, izplatītāji stāvēja rindās. Kādēļ zemnieki atsakās no griķiem? 5

Ingrīda Mičāne, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

 

Griķus ierasti kuļ pēc pirmajām kārtīgajām salnām, kad to zaļā masa ir birstoša un vairs neķepst kombainā. Tomēr šoruden oktobra vidū lauki jau nokulti, graudus žāvē un loba. Sēja pavasarī bijusi agrāk nekā parasti, teic zemnieki un visi kā viens atzīst, ka vispār šis gads esot dīvains. Ne tikai dabas kaprīžu, bet arī nepieredzētās ažiotāžas dēļ, kad pircēji martā pāris dienu laikā griķus no veikalu plauktiem vienkārši aizmēza.

LA
LA.LV
Ziņas
“Arī veikalā kasierei tagad jābūt vakcinētai. Uz kurieni tu iesi?” Kreituse par pedagogiem, kuri draud pamest darbu 122
1 diena
Daina Šulca
Ziņas
“Mēs sapratām, ka te paliksim, te novecosim.” Kurzemnieku Jablonsku ģimene 12 gados iedzīvojusies Dānijā 156
1 diena
GK
Guna Kārkliņa
Kokteilis
Pamazām kļūs vieglāk? Astroloģe prognozē, kas mūs sagaida no 15. oktobra līdz 10.decembrim 11
2 dienas
Lasīt citas ziņas

Pēc pirmā šoka veikalnieki sagādājuši jaunu pievedumu, pa starpu pamanoties paaugstināt cenas, tomēr vietējo griķu piedāvājumā maz. Kādēļ? Jo bizness nerentējas ļoti svārstīgo iepirkuma cenu dēļ.

Turklāt griķu audzēšana esot kā loterija, kurā var laimēt tikai siltā, mitrā vasarā un salnām bagātā rudenī.

 

Deficīta burbulis –  uzpūsts

CITI ŠOBRĪD LASA
“Patlaban nokults ap 70% lauku, palikušas vēlāk sētās platības – kā šis lauks. Varbūt pavasarī piedzīvotais “griķu bums” dos zemniekiem motivāciju nākamgad palielināt griķu platības,” spriež kooperatīva “Daiva” vadītājs Arnis Ķibers.
Foto no privātā arhīva

Rūjienas novada kooperatīva “Daiva” vadītājs Arnis Ķibers “Latvijas Avīzei” stāsta, ka Ziemeļvidzemē palicis maz zemnieku, kas nodarbojas ar griķu audzēšanu. Kopējā platība varētu būt ap 600 ha, kas ir stipri mazāk nekā pērn.

“Raža laba – viena līdz divas tonnas no hektāra, pagājušajā gadā bija ap vienu tonnu. Labi, ka iepirkuma cena kāpj – sezonas sākumā bija 300–320 eiro par tonnu, līdzīgi kā iepriekšējā gadā, bet tagad jau tuvu 500 eiro,” stāsta zemnieks. 

Viņaprāt, griķu deficītu martā radījis haoss kaimiņvalstu tirgū.

“Galvenais deficīta iemesls ir tas, ka pārstrādes uzņēmumos neienāk griķi no Krievijas. Pirms trim gadiem tie pārplūdināja Eiropu, tādēļ strauji krita cena un pieprasījums pēc Latvijā audzētiem griķiem. Iespējams, ka Krievijā šis kovidiepirkuma bums daudz vairāk iztukšoja noliktavas. Arī ražas tur šogad nav augstas, rezultātā Polijas un Lietuvas griķu pārstrādes rūpnīcām ir sarežģīti iepirkt griķus no Krievijas,” skaidro kooperatīva vadītājs.

Arī raiskumietis Gints Raiska, kurš kā individuālais komersants uzņēmumā “GRG Food” loba gan tēva saimniecībā “Munduri”, gan citās saimniecībās izaudzētos griķus, stāsta, ka pavasarī nācies nedaudz pasvīst, bet ar “uzpūsto deficīta burbuli” galā tomēr ticis.

“Tā kā mana fasētā produkcija ir tikai dažos veikalos, paspēju visiem piegādāt laikā, un nebija tā, ka ilgāk par dienu būtu tukšs plaukts,” viņš stāsta. Saimniecībā griķi šogad audzēti 45 hektāros, kas ir nedaudz vairāk nekā pērn, un nokulta vidēji 1,1 tonna no hektāra.

“Ja būtu vairāk platības un nebūtu jāsēj trīs kultūras, kā to nosaka jaunā kārtība, noteikti sētu vairāk. Nesaprotami, kāpēc, jo griķi nenoplicina augsni, kā to dara citas kultūras, bet gan to uzlabo un irdina,” spriež uzņēmējs.

 

Modē zaļie griķi

Pēdējos gados pircēji sākuši prasīt zaļos griķus, kuri lobīti mehāniski kā vecajos laikos, netiek apstrādāti augstā temperatūrā, tādēļ daudziem labumiem bagātāki. Saldus novada Zirņu pagasta bioloģiskās saimniecības “Bebri” pārstrādes cehā astoņu veidu produktus ražo no pašu bioloģiski audzētiem zaļajiem griķiem. Tie ir putraimi, manna, milti, klijas un tvaicētie griķi.

“Zaļos griķus daudzi prasa, bet vispār katram pircējam savas prioritātes. Šogad griķus audzējām ap 90 ha, par 5 ha mazāk nekā pērn. Raža arī par trešdaļu mazāka. Augšanas laikā bija sausums, ziedkopās pilni nobrieda tikai pirmie riekstiņi, nolēmām kult agri, negaidot salnas,” stāsta saimnieks Ēriks Škutāns.

Arī viņš atzīst, ka, sākoties pandēmijai, audzis pieprasījums pēc griķu produkcijas, tad sekojis kritums.

Arī SIA “Baltic Bio Grain” piedāvā zaļos griķus, kuri audzēti biosaimniecībā Gaujas Nacionālajā parkā. Produkcija ar zīmolu “Mana ģimene” tiek pārdota ne tikai vietējā tirgū, bet arī eksportēta. Uzņēmuma pārstāve Rita Stasiloviča stāsta: “Martā produkti tika izpirkti pilnībā, izplatītāji brauca uz ražošanas cehu un stāvēja rindā. Liels pieprasījums nāk no Igaunijas, kur brūnie griķi jau pagātne.

Ārzemēs lielākoties brūnos griķus vispār nepazīst, bet respektē zaļos.

Nupat saņēmām pieprasījumu no Izraēlas, viņus interesē lieli apjomi, mērāmi konteineros. Diemžēl tik lielus pieprasījumus nevaram izpildīt, jo bioloģisko griķu tik daudz nav, turklāt mūsu prioritāte ir Latvijas tirgus.”

 

Vai platības  turpinās sarukt?

To grūti prognozēt, teic zemnieki, norādot, ka sarukuma tendence nav tikai Latvijā. “Pie mums griķu audzēšana nekad nav bijusi populāra mazo ražu un nestabilo cenu dēļ. Šobrīd Latvijā griķus pārsvarā iepērk no Lietuvas, Ukrainas, Ķīnas un Krievijas, jo ar tik mazu pārstrādes apjomu, kāds ir Latvijā, nespējam konkurēt ar cenu un apjomu,” uzskata Gints Raiska.

Savukārt Arnis Ķibers platību sarukumu skaidro ar svārstīgajām cenām. “Griķu audzēšana apsīka zemās iepirkuma cenas dēļ. Līdz 2017. gadam cena turējās 300–400 eiro par tonnu, 2018. gada sezonas sākumā tā bija 250 eiro, bet 2019. gada sākumā nokrita līdz 180 eiro. Lai gan vēlāk tā uzkāpa līdz 350 eiro, zemniekiem vairs negribas riskēt un sēt šo kultūru lielākos apjomos.”

Arī Ēriks Škutāns domā, ka ar citām kultūrām var nopelnīt vairāk. “Ne katrs gads ir labvēlīgs griķu audzēšanai, un meža zvēri arvien vairāk posta griķu laukus.

Zemnieki maz audzē, jo, realizējot pārstrādātājam, samaksa audzētājam par griķiem ir maza, ar citām kultūrām var nopelnīt vairāk.

Kad tirgū griķu pietrūkst, tad audzētājam beidzot sāk maksāt,” uzskata saimnieks.

SAISTĪTIE RAKSTI

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
“Nākotne laukos pozitīva, ja pievēršas modernizācijai un robotizācijai!” Zemnieki dalās pieredzē 7
8 stundas
IP
Ilze Pētersone
Ziņas
“Ir pašvaldības, kurām nemaz neinteresē, ko bērni ēd!” Kas notiek skolu un bērnudārzu ēdnīcās? 10
4 dienas
UG
Uldis Graudiņš

Laukos
Aizvadītās vasaras ekstrēmie dabas apstākļi ietekmēja visus lauksaimniekus. Kādu augļu un dārzeņu ražu izdevies šosezon izaudzēt?
5 dienas
MS
Māra Skrīvele
Laukos
Neviena šķirne nav bez trūkumiem. Augļkopju pieredze un novērojumi par dažu ābeļu šķirņu audzēšanas īpatnībām 1
6 dienas
GK
Guna Kārkliņa
Kokteilis
Pamazām kļūs vieglāk? Astroloģe prognozē, kas mūs sagaida no 15. oktobra līdz 10.decembrim 11
2 dienas
Daina Šulca
Ziņas
“Mēs sapratām, ka te paliksim, te novecosim.” Kurzemnieku Jablonsku ģimene 12 gados iedzīvojusies Dānijā 156
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Arī veikalā kasierei tagad jābūt vakcinētai. Uz kurieni tu iesi?” Kreituse par pedagogiem, kuri draud pamest darbu 122
1 diena
LE
LETA
Ziņas
No rītdienas mainīsies kārtība, kā SPKC apzinās kovida slimniekus 25
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Ministrs aicina visus jau tagad iegādāties respiratorus. Vai turpmāk tie būs jālieto obligāti? 189
2 dienas
Lasīt citas ziņas
MB
Māra Bērziņa
Laukos
Augu slimību un kaitēkļu izplatība oktobrī. Kādi aizsardzības pasākumi jāveic?
Nedēļa
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Mājražotāju skaits pēdējo pāris gadu laikā krietni audzis. Kas to sekmējis? 2
6 dienas
LE
LETA
Laukos
Codē atklāts nelegāls gaļas produktu ražošanas uzņēmums, kas produkciju piegādājis daudzviet Latvijā 18
8. oktobris, 2021
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
“Rūdolf, neuztraucies, viss būs kārtībā!” Kā Paegles divpadsmit gados tīreli pārvērta mežā 6
8. oktobris, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
Rīgas osta sekmīgi konkurē graudu pārkraušanas segmentā Baltijas valstu reģionā 2
6. oktobris, 2021
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
Lielākais prieks – skatīties, kā mežs aug. Saruna ar konkursa “Sakoptākais mežs” dalībnieku 7
5. oktobris, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
Ministrs Tālis Linkaits: “Viens ir draudēt, ka iesi prom no darba, pavisam kas cits – pieņemt šo lēmumu.” 41
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Melnais rekords” pārspēts: Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrēts līdz šim lielākais Covid-19 saslimušo skaits 78
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Laikraksts “Bauskas dzīve” publicē sludinājumu: skolotājas meklē Covid-19 pozitīvos, lai varētu saslimt 79
6 stundas
AT
Andris Tiļļa
Praktiski
Mantotais nams Bieriņos: pilna māja mākslas mūzu
4 stundas
EL
Egils Līcītis
Stāsti
Politiķis Mārtiņš Kossovičs: “Kāpēc nevaram jau tagad atklāti pateikt pilsētniekiem – lūdzu, nepērciet mašīnas ar lieliem dīzeļiem!” 17
Intervija 4 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Viņš ir vecs vecis, nav simpātisks!”: Olga Kambala TV šovā paziņo, ka aktieris Lauris Dzelzītis “nepiestāv” viņas draudzenei 42
5 stundas
Uldis Šmits
Ziņas
Pārkāpta kārtējā sarkanā līnija. Vai kaimiņos briest breksita analogs Polexit? 131
23 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Viņš bija apbēdināts un pat aizkaitināts”: princis Viljams pastāsta, ka viņa dēls princis Džordžs skolā esot vācis atkritumus
4 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Kariņš komentē izplatīto video: “Tas parāda vienu no manām brīvā laika aizraušanām – mūziku.” 147
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Arī veikalā kasierei tagad jābūt vakcinētai. Uz kurieni tu iesi?” Kreituse par pedagogiem, kuri draud pamest darbu 122
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieces – Daiga un Dinija
5 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Ministrs aicina visus jau tagad iegādāties respiratorus. Vai turpmāk tie būs jālieto obligāti? 189
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Komēdija “Svingeri krievu gaumē” uzsāk ceļu pie skatītājiem ar Dmitriju Nagijevu galvenajā lomā 16
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ziemassvētku zvaigzne – puansetija: kā to kopt pareizi, lai tā uzziedētu atkal? 1
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Mūs piespiež izvēlēties starp cilvēkiem, cilvēcību…” Uzņēmēja pieņem smagu lēmumu un slēdz kafejnīcu 131
1 diena
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Saimnieces recepte: kā pareizi skābēt kāpostus, lai tie vienmēr izdotos izcili 1
2 dienas
LA
LA.LV
Kokteilis
Šonedēļ nevajadzētu izvirzīt pārāk lielus mērķus! Horoskopi no 18. līdz 24.oktobrim
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Mūžībā aizsaukts latviešu dizainers un mākslinieks Māris Steķis
15:19
LA
LA.LV
Ziņas
Ministrs Tālis Linkaits: “Viens ir draudēt, ka iesi prom no darba, pavisam kas cits – pieņemt šo lēmumu.” 41
14:46
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Domāju, ka Žannai patika taisīt šovu!”: stiliste Dubska restorānā aizrijas ar asaku un sarīko tur pamatīgu drāmu 5
14:05