Foto – LETA
Foto – LETA
“Baby Box” jeb vieta, kurā māte varēs anonīmi atstāt savu jaundzimušo, ja būs pieņēmusi lēmumu no bērna atteikties.

“Baby Box” Latvijā 0


Latvijā pirmā Glābējsilīte tika atklāta 2009.gada 8.septembrī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, pateicoties farmācijas kompānijas Gedeon Richer idejai un iniciatīvai. Kopš 2009. gada Latvijā ir atvērtas 8 Glābējsilītes. Tās visas atrodas slimnīcās.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Lasīt citas ziņas

Līdz šim brīdim ir izglābtas 43 jaundzimušo dzīvības un lielākā daļa atstāto bērnu atraduši savu vietu ģimenēs. Divi no bērniem atgriezušies savās bioloģiskajās ģimenēs.

Glābējsilīte sniedz iespēju anonīmi atteikties no bērniņa. Bērna bioloģiskie vecāki netiek meklēti, ja bērnam nav miesas bojājumu, ja viņš nav izsludināts policijas meklējamo personu sarakstā, ja ar viņu kopā Glābējsilītē nav atstāti personu apliecinoši dokumenti.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pēc bērna atstāšanas Glābējsilītē (saskaņā ar Latvijas likumdošanu), bērnam tiek piešķirts atradeņa statuss. Ne vēlāk kā 10 dienu laikā no brīža, kad tiek konstatēta bērna ievietošana Baby Box, mazulis nonāk pirmsadopcijas aprūpē audžuģimenē, kas nodrošina bērnam tādu juridisko un cilvēcisko aizsardzību un gādību, kāda nepieciešama jebkura bērna labklājībai, bet kādu nav spējuši sniegt bērna bioloģiskie vecāki.

Baby Box mērķis ir arī nodrošināt jebkāda veida bezmaksas atbalstu un palīdzību, tajā skaitā arī diennakts bezmaksas psiholoģisko un praktisko atbalstu ikvienam, kurš ar savu mazuli ir palicis uz ielas, bet tomēr vēlas audzināt savu atvasi.

Latvijā pie katras Glābējsilītes ir izvietota informācija ar mērķi aicināt bērna bioloģiskos vecākus vēlreiz pārdomāt šī izšķirošā soļa veikšanu. Ir norādīts, ka bērna atstāšana Glābējsilītē nav vienkāršs lēmums un ka krīzes situācijā ir atbalsta personas, kas ir gatavas palīdzēt gan emocionāli, gan praktiski. Pie Glābējsilītēm tiek izvietotas norādes par organizācijām, kurās ir iespējams saņemt nepieciešamo palīdzību.

Ja bērna vecāki, nelūdzot palīdzību, izvēlas atteikties no sava bērna, anonīmi ieliekot viņu Glābējsilītē, tas ir bioloģisko vecāku brīvprātīgs, apzināts un atbildīgs lēmums. Bērna ievietošana Baby Box (nevis, piemēram, izmetot viņu atkritumu konteinerā vai atstājot sētmalē) liecina par to, ka bērna bioloģiskie vecāki, neskatoties uz apstākļiem, ka nevēlas audzināt bērnu atbilstoši, tomēr vēlas maksimāli parūpēties par bērnu, nododot viņu gādīgās rokās, kas spēs par bērnu parūpēties atbilstoši bērna interesēm.

Glābējsilītē ievietoto mazuli bioloģiskajiem vecākiem ir iespējams atgūt, kamēr bērns nav oficiāli adoptēts.

Reklāma
Reklāma
Ikviena Glābējsilītē ievietotā mazuļa jaunie vecāki, kuri adoptē Baby Box mazuli, saņem Ceļa vārdus – tā ir informācija mazulim, kurā norādīts, kad un kurā vietā mazulis ticis atstāts, kurš ārsts viņu apskatīja, kas viņam bija mugurā, kādas mantas kopā ar viņu bijušas. Ceļa vārdos ir informācija arī jaunajiem vecākiem – tā ir ar psihoterapeitu palīdzību sagatavota vēstule, kurā ir ieteikumi, kā savam bērnam izstāstīt to, ka viņš ir atstāts Glābējsilītē. Šajā vēstulē sniegti padomi, kad un ar kādiem verbāliem līdzekļiem bērnam izskaidrot šo faktu, nezaudējot bērna uzticību un mīlestību.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.