Kā vērtēt jaunos 5


Kad studēju Jeilā, mans profesors ļāva operēt patstāvīgi, ja zināja, ka esmu spējīgs rezidents. Viņš bija pieredzējis Korejas karu, mācīja ar lielu entuziasmu un pavisam citu pieeju. Parasti viņš parādījās operācijas beigās un teica: “O, great job!” Labs darbs! Tas nav pats ētiskākais skološanas veids, taču esmu ļoti pateicīgs par to, ka profesors man ļoti agri ļāva veikt smagas operācijas. Viena no pirmajām, ko veicu patstāvīgi, bija kājas amputācija – pacientam vēzis bija pārņēmis gūžas locītavu, un es viņam amputēju kāju. Saprotams, ka iepriekšējā vakarā līdz diviem trijiem pētīju anatomiju, lasīju grāmatas. Man bija 26 gadi.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 skaitļiem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

Mūsdienās rezidentiem vairs nav tādas atbildības sajūtas, jo viņi zina, ka gan jau operācijas zālē kāds būs klāt un pateiks, kas jādara. Par daudz lutinām tos puikas un meitenītes – viņi nabadziņi nedrīkst strādāt vairāk kā desmit stundas pie operāciju galda, taču var būt brīži, kad tas būs jādara.

Ja man pašam jāizvēlas jaunie studenti rezidentūrai, domāju – kā viņus vērtēt? Ortopēdijā ļoti svarīgi domāt telpiski, trīs dimensijās. Nebiju par to aizdomājies, līdz kļuvu par ortopēdijas instruktoru un nācās mācīt operācijas jaunajiem rezidentiem. Atausa kā gaisma – tieši pateicoties savai telpiskajai domāšanai, spēju saprast, kā jāieliek nagla konkrētā punktā. Šī spēja man ir iedzimta. Studiju laikā tā palīdzēja labāk izprast rentgena uzņēmumus, vecākie rentgenologi pat jautāja: Kristap, kā tu to redzi? Tagad mēģinu to iestāstīt jaunajiem, taču saprotu, ka ir arī tādi, kam šīs spējas nav dotas.

CITI ŠOBRĪD LASA
Kad pie manis atnāk rezidents un mēs sākam pirmo operāciju, minūtes laikā varu pateikt, kāds viņš būs ķirurgs. Ja stāv pie galda mēms un sastindzis kā sālsstabs, tādu labāk būtu sūtīt atpakaļ, bet ir jau par vēlu. Rekomendācijas vēstules parasti nelasu – tās visas ir vienādas, visi gudri un labi. Vienu brīdi biju atbildīgs par visu rezidentu izlasi Jeilā – no katriem desmit manis izvēlētājiem apmēram astoņi vai deviņi patiešām kļuvuši labi un slaveni ķirurgi.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.