Vissmalkākais mehānisms ir tautas gadsimtos krāto amata prasmju tālāknodošana, kas visvairāk būtu pelnījusi valsts atbalstu. Attēlā: audēja Ilga Gūža pie stellēm, radošā apvienība “Saspraude” Priekulē.
Vissmalkākais mehānisms ir tautas gadsimtos krāto amata prasmju tālāknodošana, kas visvairāk būtu pelnījusi valsts atbalstu. Attēlā: audēja Ilga Gūža pie stellēm, radošā apvienība “Saspraude” Priekulē.
foto – Dainis Bušmanis

Vai spēsim savu vēsturi rakstīt kopīgi? 0

Ar ko Nacionālais nemateriālā kultūras mantojuma saraksts atšķiras, piemēram, no Kultūras kanona? LNKC direktore Signe Pujāte norāda, ka saraksts nebūs nekas sastindzis, bet tā izveide būs dzīvs, atvērts un atklāts process ar mērķi rosināt sabiedrībā diskusijas par nemateriālā kultūras mantojuma vērtībām un veicināt plašu kopienu vēlmes saglabāt savu kultūrvēsturisko mantojumu. Iekļūt sarakstā nav pašmērķis, bet drīzāk vēlme saglabāt savu mantojumu un nodot to tālāk.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Lasīt citas ziņas

LNKC Tradicionālās kultūras eksperte Gita Lancere teic, ka Igaunijā šādu sarakstu veido jau desmit gadus un tajā iekļauto vērtību skaits vēl nav sasniedzis simtu. Savukārt Slovākijā, kas nemateriālā mantojuma sarakstu veido kopš 2010. gada, tajā iekļauti 11 elementi.

Signe Pujāte uzsver, ka LNKC būtu priecīgs, ja sabiedrība būtu aktīva un šogad mūsu nacionālajā sarakstā varētu iekļaut pirmās vērtības.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pieteikumu var ierosināt jebkurš cilvēks, taču to vieglāk sagatavot pašvaldībai vai nevalstiskajai organizācijai, jo viens no pieteikuma “stūrakmeņiem” ir saglabāšanas plāns. Jāpiebilst, ka šis pasākums nav obligāts un nevienam nav pienākums tajā piedalīties. Kā teic Gita Lancere, priekšā ir dzīvs, aizraujošs, interesants un varbūt arī zināmas sāncensības pilns process: “Rakstīsim savu vēsturi kopīgi!”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.