Vāzes jau pašas par sevi ir dekoratīvs interjera elements, bet, novietotas uz galda, tās jāsaskaņo ar klājumu.
Vāzes jau pašas par sevi ir dekoratīvs interjera elements, bet, novietotas uz galda, tās jāsaskaņo ar klājumu.
Publicitātes foto

Izvēlamies apdari. Stikla vāze un caurspīdīga vāze ne vienmēr ir viens un tas pats. Šobrīd modē ir ne tikai caurspīdīgas vāzes, bet arī matēts stikls un košas krāsas. Stikls var būt arī dažādi papildināts, piemēram, ar tajā iestrādātiem zelta vai sudraba pavedieniem, augu dekoriem utt. Aktuāli arī mozaīkveida izstrādājumi ar grubuļainu faktūru. Te nu galvenais noteicējs būs personīgā gaumes izjūta – vienam tīk askētiskas, caurspīdīgas vāzes, citam – pienstikls, bet vēl kādam – spilgts un dekoratīvs stikls. 0

Nosakām budžetu. Pavisam vienkāršu, bet tai pašā laikā gaumīgu, acij tīkamas formas, caurspīdīgu vāzi iespējams iegādāties pavisam nedārgi. Bet dizaina izstrādājums maksās trīs četras reizes dārgāk. Lai nepadotos pēkšņai sajūsmai, labāk jau pirms vāzes pirkšanas, īpaši, ja paredzēts iegādāties vairākas vāzes, noteikt maksimālo summu, ko iespējams tērēt.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 8
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam
Lasīt citas ziņas

Pievēršam uzmanību roku darbam un meklējam oriģinālus. Arī mūsdienās seno stikla pūtēju tradīcijas tiek turpinātas. Līdz ar to iespējams iegādāties arī īpašus Itālijā, Čehijā, Slovākijā u.c. zemēs darinātus oriģinālus stikla izstrādājumus. Šīs vāzes ir vieglas, bez šuvēm un katra tikai vienā eksemplārā. Piemēram, Murano stikla izstrādājumi tiek darināti tikai vienā vietā – uz salas, netālu no Venēcijas. Tāpēc, ja kādā veikaliņā ieraugāt vāzi, ko pārdevējs dēvē par Murano stiklu un pārdod par 10 eiro, nepievilieties – tas nav oriģināls. Visdārgākie izstrādājumi tiek marķēti ar numuriem un kvalitātes sertifikātu.

Izvēlamies piemērotu vietu un pareizi kopjam. Katrai vāzei nepieciešama tai atbilstoša vieta, kurā tā būs drošībā un labi izcelsies. Smagu vāzi nevajag novietot uz augsta plaukta – to būs grūti nocelt, bet neliels plaukts var neizturēt vāzes smagumu, kad tā būs piepildīta ar ūdeni. Savukārt neliela vāze uz grīdas vai plaša galda nebūs pamanāma. Jāparūpējas arī, lai vāze nebūtu ērti sasniedzama maziem bērniem vai negadītos mājdzīvnieku ceļā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai stikla vāze ilgi kalpotu, tā pareizi jākopj. Putekļi uz stikla nosēžas ļoti ātri, tāpēc vāzes jāslauka vienu vai divas reizes nedēļā. Ja tās virsma būs reljefa ar izciļņveida dekoriem, putekļi tur sakrāsies vēl ātrāk un būs grūti iztīrāmi. Īpaši jākopj matētās vāzes, uz kurām paliek pirkstu nospiedumi – tās tīra ar stiklam paredzētiem tīrīšanas līdzekļiem.

Stikla vāzes var labi izmazgāt ar ūdeni, kam pievienota dzeramā soda vai etiķis. Lai tās skaisti spīdētu, pēc tam var noskalot aukstā sālsūdenī. Šauras vāzes, kas no iekšpuses kļuvušas nespodras, var iztīrīt, ieberot tajās avīžu strēmeles, ielejot aukstu ūdeni un atstājot uz dienu. Pēc tam saturu pudelēs labi izmaisa, izlej un vāzi labi izskalo.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.