Tiesu psiholoģijas eksperte Inga Lubāne
Tiesu psiholoģijas eksperte Inga Lubāne
Foto – Karīna Miezāja

– Kā šī informācija nokļūst līdz tiesībsargājošām iestādēm? Kurš parasti paziņo par pedofilu? 5


– Ja ģimene ir šķirta, tad par to parasti paziņo bērna māte. Visbiežāk ir tā, ka bērns par notikušo pastāsta tad, kad nonāk pietiekami drošā situācijā. Kamēr viņš dzīvo tādos apstākļos, kur pret viņu izmanto gan šantāžu, gan draudus, lai noturētu noslēpumu, bērns parasti nespēj par notikušo pastāstīt. Reizēm par noziegumu pastāsta kāds no tuviniekiem – vecmāmiņa, krustmāte utt. Mani gandarī, ka patlaban arvien vairāk kriminālprocesu par vardarbību – gan seksuālu, gan fizisku – tiek uzsākts brīdī, kad par to ziņo izglītības darbinieki. Pedagogi kļūst arvien zinošāki dzimumu noziegumos un ne tikai arvien vairāk par to runā, bet spēj pamanīt nozieguma pazīmes. Reizēm skolotājs ir tas cilvēks, kuram bērns ārpus viņa kroplīgās ģimenes sistēmas pastāsta par nepatīkamo notikumu. Pedagogi to nepatur pie sevis, bet informē bāriņtiesu un policiju.

Reklāma
Reklāma
TESTS. Izpildi testu un pārliecinies, vai zini latviešu valodas gramatiku tikpat labi, cik devītklasnieks
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
Lasīt citas ziņas

– Vai jums ir radušies kādi secinājumi par to, kā dzīves laikā mainās seksuāli izmantoto bērnu psihe un dzīves uztvere?

– Ekspertīzes nodaļā es šos bērnus redzu kā cietušos kriminālprocesā, tātad neilgu laiku pēc tam, kad noziegums nācis gaismā. Viņus atved piederīgie vai krīžu centra, vai arī bērnunama darbinieki. Eksperti psiholoģiski pārbauda bērnu, iepazīstas ar visiem kriminālprocesa materiāliem un, balstoties uz šo informāciju, izdara secinājumus, kā arī sniedz atbildes uz policijas uzdotajiem jautājumiem.

CITI ŠOBRĪD LASA
Bērnu reakcija un sekas ir diezgan atšķirīgas. Pastāv ļoti daudz apstākļu, kas ietekmē šīs sekas. Piemēram, tas, cik ilgi vardarbība ir notikusi, vai noziegumu pastrādājis upurim tuvs cilvēks, kā uz to reaģē ģimene… Ja vardarbība bijusi smaga un bērns ir pārcietis nepazīstama cilvēka uzbrukumu kā Imantas pedofila gadījumā, vēl jo vairāk, ja vardarbība bijusi ilgstoša, tad viennozīmīgi sekas saglabāsies. Reizēm pēc kaut kāda laika bērns aiz savas neizpratnes par notikušo var neizrādīt redzamu reakciju, bet kaut kādā brīdī viņš pieaugs un sapratīs, kas ar viņu ir noticis, jo tā informācija jau nepazūd, tā saglabājas zemapziņā. Ja bērns piecu sešu gadu vecumā ir seksuāli izmantots un tas turpinājies līdz trīspadsmit četrpadsmit un pat līdz astoņpadsmit gadu vecumam, tad, veicot ekspertīzi cietušajam pusaudzim, mēs redzam, ka viņa personības veidošanās ir aizgājusi ļoti greizi. Viņam trūkst izpratnes un uztveres par to, kas ir vai nav pieļaujams, viņš nespēj orientēties savās iekšējās sajūtās, spējās un attiecībās. Šīs sekas, visticamāk, būs jūtamas arī turpmākajā dzīvē – tās ietekmēs gan viņa spēju dibināt ģimeni, gan veidot attiecības, rūpēties par saviem bērniem… Arī pētījumi rāda, ka daudzi no tiem cilvēkiem, kuriem pieaugušā vecumā ir personības traucējumi, ir cietuši no vardarbības ģimenē.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.