Foto: Shutterstock

Pirmo batāti, no kuras izauga seši stādi, nopirka lielveikalā! Pieredzes stāsts – kā dārzā izaudzēt saldos kartupeļus 6

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 1
Neizmet, turpini izmantot – 10 praktiski pielietojumi ikdienā tavam vecajam viedtālrunim 7
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 178
Lasīt citas ziņas

“Saldos kartupeļus dārzā audzēju jau sesto gadu,” stāsta Gunta Būmane. Pirmo batāti, no kuras izauguši seši stādi, viņa nopirkusi lielveikalā un darbojusies līdzīgi kā ar dāliju gumiem. Tagad stādus iegādājas Onavā vai stādīšanai izmanto pašas audzētos.

“Tiklīdz beidzas salnas un naktīs gaisa temperatūra ir virs 12 0C, batātes varēs stādīt. Parasti maija vidū. Pērn gan naktis bija tik aukstas, ka ar biezām plēvēm sedzu stādus līdz Jāņiem.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Viņa izstāsta arī par batāšu dekorativitāti, jo tās ir kā liānas un saulainā vasarā zied, jo saldais kartupelis ir rados ar ipomeju. Nav jācīnās ne ar kolorado vabolēm, ne puvi, bet… saldie kartupeļi garšo pelēm.

Raža ir lielāka nekā kartupeļiem, jo no viena stāda var iegūt pat 4 kilogramus.

Gunta Būmane “Facebook” platformā par batātēm noorganizējusi grupu Batātes Latvijas zemītē, kur publicē informāciju par šā dārzeņa audzēšanu un izmantošanu. Pērnvasar ar saldo kartupeļu piedāvājumu piedalījusies Mājas kafejnīcu dienās Valmieras pusē.

“Cepu pankūkas, maizi, kēksus, pasniedzu arī batāšu sukādes baltajā šokolādē, dekorējot ar dzērveņu kripatiņām. Ideju man netrūkst! Meklēju receptes internetā un visas izmēģināju,” sāsta Gunta Būmane.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.