2


Prezidenta jahta – Kremļa flotiles briljants

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Lasīt citas ziņas

BBC programmā intervēti arī vairāki Krievijas uzņēmēji – Sergejs Pugačovs, Sergejs Koļesņikovs un Makss Fridzons, kuriem bijuši darījumi ar Kremli, bet pēc tam nācies pamest dzimteni, baidoties no Putina atriebības. Uzņēmējs Dmitrijs Skarga, kurš agrāk vadīja kuģniecības sabiedrību “Sovcomflot”, apgalvoja, ka pārraudzījis darījumu, kurā Putinam piegādāta 37 miljonus dolāru vērta jahta “Olimpija” no Londonas futbola kluba “Chelsea” īpašnieka krievu miljardiera Romana Abramoviča. Miljardiera advokāti to noliedza, lai gan darījumam ir dokumentāls apstiprinājums. “Tas ir fakts, ka Abramovičs ar sava darbinieka starpniecību nodeva jahtu Putinam. Es biju uz šīs jahtas klāja 2002. gada martā Amsterdamā. Klāt bija arī Abramoviča pārstāvis, kurš apstiprināja, ka Romans ir jahtas īpašnieks,” apgalvoja Skarga. Pēc viņa vārdiem, jahta “Olimpija” tika nodota Krievijas prezidentam caur ārzonu firmu. Skarga pārraudzīja jahtas uzturēšanu un lietošanas izmaksas. “Jahtas uzturēšana un tekošie izdevumi tika apmaksāti no Krievijas valsts budžeta,” viņš teica, piebilstot, ka ziņas par jahtu tika turētas slepenībā, jo tā piederēja personīgi Putinam, nevis valstij. Pirms gada Maskavas centrā Kremļa tuvumā nogalinātā Krievijas opozīcijas līdera Borisa Ņemcova ziņojumā par Krievijas elites dzīvesveidu atzīmēts, ka 50 miljonus dolāru vērtā piecu klāju jahta “Olimpija” ar īpaši greznu apdari ir “Kremļa flotiles briljants”, kuras ekspluatācija gadā izmaksā vairākus simtus miljonu rubļu. Jahtas “Olimpija” lietošanu pārraudzīja Kiprā reģistrētā firma “Unicom Management Services”, kas ir Krievijas valsts kuģniecības “Sovcomflot” meitas kompānija, kuras direktoru padomi tolaik vadīja prezidenta Putina palīgs Igors Šuvalovs, kurš drīz tika iecelts Krievijas premjerministra vietnieka amatā.

Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka visi BBC programmā izskanējušie jautājumi un aplūkotās tēmas ir pilnīgs izdomājums un neprasa komentārus. Saskaņā ar Kremļa tīmekļa vietnē pieejamo informāciju Putins 2014. gadā nopelnījis aptuveni 3,7 miljonus rubļu (75 000 eiro) un viņam pieder trīs Krievijā ražotas automašīnas, 77 kvadrātmetru dzīvoklis, garāža un zemesgabals. Putina oficiālie ienākumi ir daudz mazāki nekā citām Kremļa amatpersonām un ministriem, kuri deklarējuši vairākus īpašumus Eiropā un luksusa automašīnas. Putins atteicās sniegt interviju BBC. 2008. gadā, komentējot runas par viņa īpašumiem gadskārtējā preses konferencē, Putins paziņoja: “Tā vienkārši ir muldēšana, kuru nav ko apspriest. Pilnīgas blēņas! Tas viss ir izurbināts no deguna un izsmērēts pa papīriem!” Amerikāņu finansists Bils Brauders, kurš savulaik Krievijā vadīja ieguldījumu fondu “Hermitage Capital”, uzskata, ka Putina īpašumu vērtība varētu būt aptuveni 200 miljardi dolāru, kas gājuši secen Krievijas valsts budžetam un nogūluši ārzonu bankās.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vakar prezidents Putins, uzstājoties Korupcijas pretdarbības padomes apspriedē, paziņoja, ka pretkorupcijas likumi Krievijā un to pielietošanas prakse atbilstot pasaules standartiem un ļaujot atklāt korupcijas shēmas jebkurā līmenī, laikus reaģēt uz tām un vajadzības gadījumā izolēt korumpantus. 2015. gada deviņos mēnešos esot notiesāti vairāk nekā 8,8 tūkstoši kukuļņēmēju, teica prezidents, piebilstot, ka negaidot ātru uzvaru cīņā ar korupciju.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.