Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto: SHUTTERSTOCK

RSU – vislabāk novērtētā 3


No mūsu valsts vērtējumā iekļautas 12 augstākās mācību iestādes – Latvijas Universitāte (LU), Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU), Rīgas Stradiņa universitāte (RSU), Liepājas Universitāte (LiepU), Daugavpils Universitāte (DU), biznesa augstskola “Turība”, “RISEBA”, Rīgas Juridiskā augstskola, Informācijas sistēmu augstskola, Transporta un sakaru institūts, kā arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 46
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Jāsecina, ka tāpat kā pērn multiranga veidotāji visaugstāk novērtējuši RSU, kas saņēmusi astoņus augstākos vērtējumus. Seko LU, RTU un LiepU, kas katra saņēmusi pa septiņiem augstākajiem vērtējumiem. DU – seši augstākie vērtējumi. Jāpiebilst, ka multiranga izpratnē par ļoti labām tiek uzskatītas tās augstskolas, kas ieguvušas vismaz desmit augstākā līmeņa vērtējumus, taču tādu ir tikai astoņi procenti. No Latvijai tuvākajām augstskolām ļoti augstu novērtēta Helsinku Ālto universitāte, kas ieguvusi pat 13 augstākos vērtējumus. Visaug­stāk novērtēts tās sniegums zinātnē. Vairāk nekā puse augstskolu saņēmušas tikai vienu līdz piecus augstākos vērtējumus.

Atgriežoties pie Latvijas augstskolām, jāteic, ka 
LiepU­ pārsteidz ar diviem augstākā līmeņa vērtējumiem par studentu izglītošanas kvalitāti. RSU studentu izglītošanas kvalitātes sadaļā saņēmusi vienu augstākā – piektā līmeņa – vērtējumu, taču lielākā daļa šīs sadaļas vērtējumu tai tāpat kā LU ir ceturtā līmeņa. Visvairāk piektā līmeņa vērtējumu Latvijas augstskolas saņēmušas par reģionālo ietekmi. Taču visvairāk zemāko vērtējumu ir zināšanu pārneses un starptautiskās sadarbības sadaļā. Ļoti neviendabīgi vērtēta RTU. Piemēram, starptautiskās sadarbības sadaļā tā saņēmusi divus augstākos novērtējumus – par studiju programmām svešvalodās – un vienu viszemāko par starptautisku doktorantūras studiju programmu trūkumu. Tādas pašas svārstības redzamas zināšanu pārneses sadaļā. Augstākais vērtējums gūts par tā saukto spinn of uzņēmumu dibināšanu (tie veidojas uz kādas zinātnieku komandas bāzes), toties citi rādītāji šajā sadaļā ir gaužām zemi. Pagaidām gan nav skaidrs, cik lielā mērā multiranga veidotāji pārbauda datus, ko augstskolas iesniedz par sevi.

Cerība uz pilnveidi

CITI ŠOBRĪD LASA

Neraugoties uz minētajām nepilnībām, multirangs var palīdzēt potenciālajiem studentiem salīdzināt ļoti daudzu augstskolu studiju programmas un atrast starp tām sev piemērotākās.

Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības departamenta direktore Agrita Kiopa uzskata, ka multirangs “ļauj studentam izvērtēt un izvēlēties konkrētu studiju programmu, kas vislabāk atbilst viņa interesēm un sniegs vislabāko izglītības pamatu izvēlētajai karjerai”. Savukārt augstskolas, izmantojot multirangu, tomēr varot objektīvi salīdzināt savu sniegumu ar līdzīga profila izglītības iestādēm. A. Kiopas teiktais, ka “”U-Multirank” ir objektīva datu krātuve, kas palīdzēs politikas veidošanā un augstskolu snieguma vērtējumā” gan jāvērtē kā avanss šim rīkam. Iespējams, ka tas tiešām tāds būs, kad par visām multirangā iekļautajām augstskolām rīka veidotāji būs ievākuši vienlīdz plašu informāciju.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.