Kviešu lauks. Ilustratīvs attēls
Kviešu lauks. Ilustratīvs attēls
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Latvijas uzņēmums kļuvis par vienu no lielākajiem makaronu jeb pastas ražotājiem Ziemeļeiropā 27

“Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

AS “Dobeles dzirnavnieks” šobrīd kļuvis par vienu no lielākajiem makaronu jeb pastas ražotājiem Ziemeļeiropā un eksportē šo produkcijas veidu uz 70 valstīm visā pasaulē. Uzņēmuma apgriezieni makaronu ražošanā veicina Latvijas eksportspēju, bet vienlaikus nes arī pārmaiņas lauksaimniecībā – Latvijā arvien vairāk tiek audzēti un pieprasīti “durum” jeb cietās šķirnes kvieši, par kuriem vēl salīdzinoši nesen neviens pat nerunāja.

Reklāma
Reklāma
“Paēdušais neēdušo nesaprot!” Publiskots Saeimas deputātu saraksts, kurus vairs neapkalpos bāros un restorānos PVN balsojuma dēļ 81
“Šķiet, ka pasaule šobrīd jūk prātā.” Tramps pirms Parīzes Dievmātes katedrāles atklāšanas aci pret aci runājis ar Makronu un Zelenski 139
Nosaukts dzēriens, kas var pagarināt dzīves ilgumu. Tas ir teju katrā Latvijas iedzīvotāja mājā
Lasīt citas ziņas
Šī agrāk Latvijai neraksturīgā graudaugu kultūra ir cietākā no kviešu šķirnēm, tādēļ īpaši piemērota pastas pagatavošanai.

“Latvijā un Baltijā vairāk pazīstami un pastas ražošanā tiek izmantoti mīkstie kvieši, ko šajā reģionā izaudzēt ir vieglāk. Savukārt Itālijā, kas ir pastas dzimtene, to galvenā sastāvdaļa ir tikai un vienīgi “durum” jeb cietie kvieši,” skaidro uzņēmuma vadītājs Kristaps Amsils.

CITI ŠOBRĪD LASA
“Šā kviešu veida izmantošanas dēļ Dobelē ražotie makaroni kvalitātes ziņā neatpaliek no Itālijā ražotajiem.”

Lai arī “durum” kvieši Eiropā tradicionāli aug tikai siltajās Vidusjūras reģiona valstīs – Itālijā, Francijā, Spānijā, Grieķijā un Turcijā –, šogad arī Latvijā ar šiem kviešiem tika apsēti jau 1300 ha un nokultā raža ir izcilas kvalitātes.

Turklāt cieto kviešu audzēšanas apjomi strauji aug – pērn ar “durum” kviešiem Latvijā tika apsēti 400 ha, šogad, kā jau minēts, to platības vairāk nekā trīskāršojušās, sasniedzot 1300 ha.

“Turklāt kvalitātes ziņā Latvijā augušie cietie kvieši ir pat pārāki par importētajiem. Graudi, kurus paspēja nokult pirms lietus perioda sākuma, ir lieli, rupji un smagi. Tie ir dzintardzelteni un caurspīdīgi, ar augstu stiklainību.

Salīdzinot ar aizvadīto gadu, cieto kviešu lauki ir devuši nedaudz mazāku ražu, taču kvalitātes parametri ir izcili.

Šovasar atklājām inovatīvu pastas ražotni, kas sniedz iespēju produktu klāstu papildināt ar jauniem pastas veidiem, palielinot uzņēmuma produktivitāti un konkurētspēju ārvalstu tirgos,” tā stāsta K. Amsils.

Pateicoties šā gada pozitīvajai pieredzei, zemnieki aktīvi interesējas par sertificēta “durum” kviešu sēklas materiāla iegādi arī nākamā gada sezonai, un tiek plānots, ka apsēto platību apjoms pieaugs arī 2022. gadā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.