Foto – Doriti/Shutterstock

Ražu liekam burciņās – ļauties fantāzijai un eksperimentiem! 0

Konservēšanas, marinēšanas, ievārīšanas, sālīšanas… īsāk sakot – ziemas krājumu gatavošanas trakums turpinās, un dažādas receptes ceļo no vienas saimnieces pie citas. Ko vēl interesantu pagatavot? Kā pārsteigt savējos?

KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Es tā īsti nevienu no viņām neatceros…”: rokmūziķis Ainars Virga atklāti par vienas nakts romāniem slavas “ziedu laikos” 1
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Ne visi supervaroņi valkā apmetņus”: vīrietis zem Dienvidu tilta aptur satiksmi, lai palīdzētu 33
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Morāli kropļi.” Ķirsis skarbi par protestu Gunāra Astras pieminekļa atklāšanas pasākumā 506
1 diena
Lasīt citas ziņas

Žurnāla Praktiskais Latvietis speciālizlaidumā Rudens Burciņā ir gan padomi, gan receptes. Ļaujiet vaļu fantāzijai un eksperimentējiet! Varbūt var mazāk pievienot etiķi vai daļu aizstāt ar vīna vai augļu etiķi. Var atrast cukuru ar dažādām garšas niansēm. Bet par garšvielu buķeti nemaz nerunāsim! Liekam to, kas garšo un sader kopā.

Kabaču stiprais

• 2,5 kg kabaču
• paliela ķiploka galviņa
• 500 ml tomātu mērces
• 200 ml eļļas
• 100 ml 9% etiķa
• 1 glāze cukura
• 1 tējkarote sāls
• asais pipars (pēc garšas)

CITI ŠOBRĪD LASA

Katlā liek nomizotus un kubiņos sagrieztus kabačus, ķiploka daiviņas izspiež ar ķiploku spiedi. Pievieno visas sastāvdaļas, izņemot etiķi. Uzvāra un turpina lēni vārīt 25–30 minūtes. Tad pievieno etiķi un pavāra vēl 5 minūtes. Karsto masu lej burkās un aizvāko.

Zaļu tomātu un paprikas čatnijs

Foto: Bildagentur Zoonar Gmbh/SHUTTERSTOCK

• 1 kg zaļu tomātu
• 3 zaļās paprikas
• 1 zaļā asā paprika
• 1 sīpols
• 400 g brūnā cukura
• 300 ml vīna etiķa
• 1 ēdamkarote sāls
• 8 krustnagliņas
• 1 tējkarote smaržīgo piparu

Sīpolā iedur krustnagliņas. Smaržīgos piparus saberž piestā. Tomātus un papriku smalki sagriež. Visu saliek katlā, arī sīpolu, pieber cukuru, sāli un garšvielas, pielej etiķi. Pastāvīgi maisot, vāra uz mazas liesmas 40–45 minūtes. Izņem sīpolu. Karsto čatniju sapilda burkās un hermētiski noslēdz. Atdzesē, apgāztas uz vāciņa.

Zaļu tomātu piedeva

Foto: Aganturfotografin/SHUTTERSTOCK

• 1 kg zaļu tomātu
• 500 g sarkano mazo sīpoliņu
• 250 g cukura
• 200 ml baltvīna etiķa
• 1 ēdamkarote sinepju sēklu
• 2 karotes žāvētu bārbeļu
• 1 ēdamkarote sāls

Tomātus pārgriež uz pusēm, izņem sēklas (to ērti izdarīt ar speciālo nazi figūru izgriešanai), sagriež plānās šķēlēs. Sīpolus sagriež salmiņos un sajauc ar tomātiem. Pievieno etiķi un cukuru un atstāj uz 2 stundām.

Visus produktus saliek katlā un vāra uz mazas liesmas aptuveni 40 minūtes, līdz masa sabiezē. Karsto piedevu sapilda burkās un hermētiski noslēdz. Uzglabā vēsā vietā.

Austrumu garšvielu pasta adžika

Foto: Elena Trukhina/SHUTTERSTOCK

Oriģinālā adžika ir nevis mērce, bet gan garšvielu masa, kam pievienots sāls un etiķis. Adžiku izmanto, gatavojot rīsu, dārzeņu un gaļas ēdienus, to var pievienot arī zupām un sautējumiem.

• 200 g saldās paprikas
• 100 g ķiploka daiviņu
• 1 asā paprika
• 50 ml baltvīna etiķa
• 20 g kaltēta bazilika
• 20 g kaltēta majorāna
• 20 g kaltētu diļļu
• 10 g kaltētas piparmētras
• 10 g lauru lapu
• 10 g koriandra sēklu
• 1 ēdamkarote sāls

Saberž koriandra sēklas un lauru lapas. Ķiploka daiviņas, aso un saldo papriku samaļ gaļasmašīnā, izmantojot smalko sietiņu. Ar rokām sasmalcina un sajauc visus kaltētos garšaugus. Saliek vienā traukā un izmaisa koriandra sēklu, lauru lapu, ķiploku un papriku masu, garšaugus, vīna etiķi un sāli, tā iegūstot biezu, viendabīgu masu.

Adžiku pilda nelielos stikla trauciņos un cieši aizskrūvē. Uzglabā ledusskapī, pēc atvēršanas jāizlieto tuvāko nedēļu laikā.

Maigā adžika

Foto: Marinya/SHUTTERSTOCK

• 3 kg tomātu
• 500 g saldās paprikas
• 500 g ābolu
• 500 g burkānu
• 500 g sīpolu
• 200 g ķiploku
• 4 asās paprikas pākstis vai 1 ēdamkarote maltas asās paprikas
• 250 g cukura
• glāze eļļas
• 1,5 ēdamkarotes sāls

Sagriež tomātus, papriku, ābolus. Burkānus un sīpolu sarīvē, ķiplokus saspiež ar ķiploku spiedi. No asās paprikas izņem sēklotni un smalki sagriež. Visu liek katlā, pievieno eļļu, cukuru un sāli, rūpīgi samaisa un 3 stundas lēni sautē. Vēl karstu salej burkās un aizvāko.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LB
Laura Blumberga
Praktiski
“Truši var būt visai bezbailīgi un pašapzinīgi dzīvnieki”: kas noteikti jāzina par trusi kā mājdzīvnieku?
6 stundas
AC
Arta Ciša
Praktiski
Ziemas miegs? Tikai ne centīgam dārzniekam!
1 diena
Izcili gardas kotletītes rīvmaizē: bez gaļas!
1 diena
SD
Sandra Dieziņa
Laukos
Sēklas un stādi kļūs dārgāki: kam gaidāms straujākais cenas kāpums? 12
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Es tā īsti nevienu no viņām neatceros…”: rokmūziķis Ainars Virga atklāti par vienas nakts romāniem slavas “ziedu laikos” 1
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Ne visi supervaroņi valkā apmetņus”: vīrietis zem Dienvidu tilta aptur satiksmi, lai palīdzētu 33
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Morāli kropļi.” Ķirsis skarbi par protestu Gunāra Astras pieminekļa atklāšanas pasākumā 506
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Ošlejs: Latvija ir starp trim valstīm pasaulē, kur prasa būt vakcinētam, lai strādātu. Esam ne tajā labākajā kompānijā… 379
1 diena
LE
LETA
Ziņas
“Pastāv risks, ka daudzi skolēni “izkritīs” no mācībām un nepabeigs skolu!” Plāno četrkāršot centralizētā eksāmena nokārtošanai nepieciešamo vērtējumu
22 stundas
Lasīt citas ziņas
Ļoti, ļoti garšīgi! “Slinkā” kūka”Napoleons”
1 diena
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Omīšu gudrības: kā pagatavot paštaisītu tīrīšanas līdzekli? 1
3 dienas
Debešķīgi gards kartupeļu sacepums uz “ātro”
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kur uzglabāt, cik ilgi “drošas”: kā pareizi rīkoties ar medicīniskajām sejas maskām un respiratoriem? 32
3 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Pārklāj podiņu, kur iesētas sēkliņas – mini siltumnīca gatava! Plus vēl 8 lieliski veidi, kā izmantot pārtikas plēvi 1
4 dienas
Ķiršu tomātu zupa ar saldo krējumu un tīģergarnelēm
4 dienas
UG
Uldis Graudiņš

Ziņas
“Man tas ir labs azarts, bet galvenais, ka prieks maniem abiem bērniem.” Rūjienietis pilnveido tautas bobsleju, gūstot ievērību visā pasaulē
31 minūtes
LA
LA.LV
Ziņas
Kalvītis: Nevaru iedomāties, ka es kā valdības vadītājs varētu vienu sabiedrības daļu izslēgt no sabiedrības, tāpēc ka viņi negrib mani klausīt 3
4 minūtes
LE
LETA
Ziņas
APTAUJA: Latvijā 48% iedzīvotāju nav informēti par iespēju izņemt skaidru naudu veikalu kasē
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Nauris Puntulis: Žēl, ka pandēmijas situācija neļauj pulcēt seniorus uz semināriem, lai mācītu medijpratību 5
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Vējainu laiku prognozē arī februārī un martā
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
No pilngadīgajiem iedzīvotājiem vakcināciju pret Covid-19 pabeiguši ap 80% un gandrīz trešdaļa revakcinējušies 23
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Bots/Plūme izcīna bronzu EČ kamaniņu sportā; Šici kopvērtējumā finišē otrajā vietā
1 stunda
Ieva Ēvalde
Ziņas
“Rīgā ievāktais medus ir ļoti kvalitatīvs.” Pēdējos gados galvaspilsētā attīstījusies urbānā biškopība
3 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Es tā īsti nevienu no viņām neatceros…”: rokmūziķis Ainars Virga atklāti par vienas nakts romāniem slavas “ziedu laikos” 1
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Morāli kropļi.” Ķirsis skarbi par protestu Gunāra Astras pieminekļa atklāšanas pasākumā 506
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Ošlejs: Latvija ir starp trim valstīm pasaulē, kur prasa būt vakcinētam, lai strādātu. Esam ne tajā labākajā kompānijā… 379
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Cipule skaidro, kāpēc pašlaik nevajadzētu ieviest ļoti stingrus ierobežojumus 57
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. “Saskrējuši kā bites uz medus!” zemledus makšķernieki apsēduši Juglu 18
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Kauguros spēcīgais vējš norāvis dzīvojamās mājas jumtu 7
1 diena
Izcili gardas kotletītes rīvmaizē: bez gaļas!
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Štokenbergs: Vientuļi ļaudis bez bērniem ir pesimistiskāki par saviem nākotnes ienākumiem 34
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Man likās, ka viņš ir apsēsts ar dēmoniem”: pēc dažu dienu padzīvošanas kopā ar aktieri Imantu Stradu saka Amuna Davis
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Kalvītis: Nevaru iedomāties, ka es kā valdības vadītājs varētu vienu sabiedrības daļu izslēgt no sabiedrības, tāpēc ka viņi negrib mani klausīt 3
14:16
UG
Uldis Graudiņš

Ziņas
“Man tas ir labs azarts, bet galvenais, ka prieks maniem abiem bērniem.” Rūjienietis pilnveido tautas bobsleju, gūstot ievērību visā pasaulē
13:49
AJ
Atis Jansons
Ziņas
Autobūves tendences: Elektriskā piedziņa – tūlīt vai tālā nākotnē?
13:14