Receptes

Foto: SHUTTERSTOCK

Itāļu klasiskā maize čabata: pagatavo pats! 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Čabata ir itāļu maizes klasika – ar kraukšķīgu klaipa garoziņu un gaisīgu mīkstumu, un vieglu olīveļļas garšu. “Šī maize, kas pazīstama jau no seniem laikiem, savu uzplaukumu piedzīvoja pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, kad kāds maiznieks izstrādāja mūsdienīgu čabatas receptūru.

Doma bija, lai šī maize ir līdzīga franču bagetei, no kā pagatavot brokastu sviestmaizi, bet lai ir platāks un lielāks kukulis,” skaidro Dace Kļava.

Čabatai raksturīgi, ka to cep no pašķidras mīklas, tāpēc cepšanas laikā veidojas lielas poras. “Atšķirībā no fokačas mīklai daļu ūdens var aizstāt ar pienu, bet rauga vietā pievienot ieraugu, kam piemīt spējas irdināt mīklu, padarīt to poraināku, elastīgāku un aromātiskāku.”

Jāņem gan vērā – raugu aizstājot ar ieraugu, mīklas rūgšanas laiks būs ilgāks. Ja dabīgais ieraugs no maizes cepšanas iepriekšējās reizes nav saglabāts, to var iegādāties veikalā (piemēram, veikalā–noliktavā Gemoss).

Sastāvdaļas

2 klaipiem

  • 570 g kviešu miltu
  • 1,5 tējkarotes sausā rauga
  • ¾ tējkarotes sāls
  • 2,5 ēdamkarotes olīveļļas
  • 170 ml remdena ūdens
  • Sviests ieziešanai

Pagatavošana

  1. Cepamo plāti ieziež ar sviestu.
  2. Bļodā ielej ūdeni, pievieno raugu un maisa, līdz tas izšķīst. Pievieno 115 g miltu un rūpīgi samaisa. Bļodai pārklāj dvieli un atstāj uz pusstundu.
  3. Citā bļodā iesijā atlikušos miltus un vidū izveido iedobīti, kurā ielej izšķīdināto raugu, pēc tam olīveļļu. Maisa, pakāpeniski iejaucot aizvien vairāk miltu, pēc tam dažas minūtes mīca, līdz izveidojas elastīga mīkla. Bļodai pārklāj mitru dvieli un ļauj, lai mīkla kādu stundu rūgst.
  4. Kad tās apjoms divkāršojies, tā ir gatava cepšanai. Mīklai pieber sāli un mīca aptuveni 8 minūtes, līdz spīdīga. Tad sadala divās daļās, no katras izveido klaipu un liek uz cepamās plāts. Uz 30 minūtēm atstāj istabas temperatūrā, lai rūgst.
  5. Plāti ievieto uzkarsētā cepeškrāsnī un cep maizi 230 °C aptuveni 35 minūtes, līdz klaipi zeltaini brūni un, piesitot pie garozas, ir dobja skaņa.
SAISTĪTĀS RECEPTES