Receptes / Uzkodas

Foto no Abu Meri ģimenes krājuma

Turku zirņu plācenīši jeb falafels 0

Ilze Pētersone, “Mājas Viesis”, AS “Latvijas Mediji”

8 personām

Kraukšķīgie un viegli pikantie turku zirņu plācenīši jeb falafels ir viena no populārākajām Tuvo Austrumu uzkodām, kas iecienīta visā pasaulē. Lai pagatavotu patiešām garšīgu falafelu, turku zirņi jāvāra pašiem. Konservētie nederēs, jo ir pārāk mīksti, ko nāksies kompensēt ar miltiem, kas izmainīs plācenīšu garšu.

Sastāvdaļas

Plācenīšiem:

  • turku zirņi – 500 g
  • soda – 1 ēdamk.
  • pētersīļu lapiņas – nepilna tase
  • koriandra lapiņas – 1/3 tases
  • sīpols – 1 neliels gab.
  • ķiploks – 1 daiviņa
  • milti – 2 ēdamk.
  • sāls – 1 ēdamk.
  • malts kumīns – 2 tējk.
  • maltas koriandra sēklas – 2 tējk.
  • malti melnie pipari – 1 tējk.
  • cepamais pulveris – 1 tējk.
  • eļļa fritēšanai

Pasniegšanai:

  • tahini
  • citrona sula
  • sāls
  • ķiploka daiviņa
  • svaigi vai marinēti dārzeņi.

Pagatavošana

  1. Zirņus diennakti mērcē sodas ūdenī, noskalo, atstāj apžūt un sablendē līdz miltu konsistencei. Pievieno sakapātas pētersīļu un koriandra lapiņas, ceturtdaļās sagrieztu sīpolu, ķiploku, miltus, sāli, kumīnu, koriandru, maltos piparus un sablendē līdz pastas konsistencei. Pārklāj ar pārtikas plēvi un stundu patur ledusskapī.
  2. Atdzesētajā maisījumā lēnām iemaisa cepamo pulveri. Ņem 1–2 ēdamkarotes masas un veido plācenīšus, saviļājot tos ar rokām vai izmantojot saldējuma karoti. Plācenīši ir pamīksti, taču pēc fritēšanas kļūst stingri.
  3. Dziļā katlā karstā eļļā uzmanīgi iegremdē plācenīšus, fritē apmēram 2 līdz 3 minūtes no katras puses, līdz apbrūnē. Izņem ar putu karoti un liek uz papīra dvieļa, lai notek eļļa.
  4. Pasniedz ar tahini mērci, kam pievienots nedaudz citrona sulas, sāls un saspiesta ķiploka daiviņa, un svaigiem vai marinētiem dārzeņiem.
SAISTĪTĀS RECEPTES