Foto – Timurs Subhankulovs

Kompensācija pat 57 reizes augstāka nekā kadastrālā vērtība 4

Visdārgāk valstij izmaksājis kāds 0,34 ha gabaliņš Kārsavas novada Goliševas pagastā – zemesgabala “Līči 1” īpašnieks saņēmis 5347,88 eiro kompensāciju, kas ir 57 reizes lielāka nekā atsavinātā īpašuma kadastrālā vērtība. Kā liecina dati Valsts zemes dienesta kadastra informācijas sistēmā, tad šī 3400 m2 gabaliņa kadastrālā vērtība ir 94 eiro. Tas arī nozīmē, ka par atsavināto īpašumu samaksātā kompensācija – 15,7 tūkst. eiro/ha – ir divas reizes lielāka nekā cena, ko maksā lauksaimnieki par auglīgākajiem meliorētajiem tīrumiem Zemgalē.

Reklāma
Reklāma
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
Lasīt citas ziņas

Dārgāko atsavināto zemes gabalu topa otrajā un trešajā vietā arī ir īpašumi Goliševā – tā gabala “Dzintari” īpašnieks par 0,32 ha no valsts saņēmis 4683,44 eiro kompensāciju (kadastra vērtība 45 reizes mazāka), bet gabala “Vecupes” īpašnieks par 0,77 ha saņēma 6305,24 eiro (kadastra vērtība 35 reizes mazāka).

1 eiro par 6 kvadrātmetriem

Tajā pašā laikā dažiem pierobežas zemes īpašniekiem izmaksātā kompensācija ir tik niecīga, ka par to varētu nopirkt tikai, piemēram, tasīti kafijas. Tā Zilupes novada Zaļesjes pagastā atsavināti īpašumi 13 m2 un 10 m2 platībā, par kuru īpašniekiem izmaksātas kompensācijas 1,47 un 1,44 eiro. Alūksnes novada Pededzes pagastā par atsavinātiem 23 m2 īpašnieks saņēmis 3 eiro kompensāciju, bet Baltinavas novadā par atsavinātiem 231 m2 – 20,33 eiro.

CITI ŠOBRĪD LASA

Andrim Līpacim Zaļesjes pagastā atsavināti 6 m2, par kuriem valsts samaksājusi 1 eiro. Viņš spriež, ka šāds novērtējums ir visai savāds, taču atsavinātā zemes platība viņam ir pārāk nenozīmīga, tāpēc neesot pretenziju pret kompensācijas apmēru – “tas vairs nav svarīgi, samaksā vienu vai simts eiro”. Darījums ir noslēgts, un valsts šo eiro ir samaksājusi. Savulaik A. Līpacis tiesājies ar valsti par zemes atsavināšanu Terehovas robežpunkta būvniecībai un uzvarējis, bet tas esot bijis pavisam cits stāsts, jo tikušas aizskartas Līpača biznesa intereses. Šoreiz zeme atsavināta robežas joslas paplašināšanai un tā nepieciešama, lai novērstu iespējamo apdraudējumu Latvijas valsts robežas neaizskaramībai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.