Foto – Valdis Semjonovs

Zāliena sēklu audzēšana 2


Kopš deviņdesmitajiem gadiem “Kalna Spāriņi” ir ražojoša zemnieku saimniecība. Lemjot par to, ko audzēt, Viesturs izmantojis savu darba pieredzi. Sākumā audzējis kviešus, bet vēlāk izvēlējās netradicionālu kultūru – sarkanās auzenes sēklas.

Reklāma
Reklāma
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 69
Krievijas drošības iestādēm “mati stāvus”. No kara atgriežas atbrīvotie cietumnieki – tos nevar savaldīt
Lasīt citas ziņas

Šī daudzgadīgā graud­zāle ar smalkajām lapiņām ir zālienu maisījumu sastāvā, taču to var sēt arī vienu pašu, iznāk ļoti skaists zāliens. Piemēram, kaimiņos, Ausmas un Jāņa Grūbes sakoptajā īpašumā, samtainais zāliens ieaudzēts no Viestura Mūrmaņa sēklām. Sarkano auzeni sēj arī stadionos un golfa laukumos.

Tā ir ļoti pieticīga un izturīga gan pret sausumu, gan pret lieku mitrumu. Sēklas dīgst apmēram 27 dienas. Tai ir šauras lapiņas, pirmajā gadā zāliens ir rets, tādēļ sēklu maisījumam pievieno pļavas skareni, ganību aireni un pļavas auzeni. Sarkanajai auzenei ir ložņājoši dzinumi, tā no zāliena pakāpeniski izspiež citus augus un ir ļoti ilgmūžīga.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vasaras otrajā pusē saimnieks zāli nopļauj, sēklas nokuļ un izžāvē. Senais akmens stallis bija sabrucis līdz pamatiem, vidū auguši koki. Viesturs Mūrmanis ēku atjaunojis, izbūvējis tur kalti, ierīkojis ventilējamo grīdu. Tajā ieliktas metāla redeļu joslas ar atverēm. Ārā atrodas ventilators, kas pūš siltu gaisu, ko uzsilda saules kolektors. Izžāvēto sēklu ved uz Priekuļiem tīrīšanai un pēc tam nodod SIA “Latvijas šķirnes sēklas”. Sarkanās auzenes sēklas pērk ceļu būves firmas, kurām jāapzaļumo ceļu malas, Lielvārdes lidlauks, jauno objektu teritorijas apzaļumošanai un citi.

Viesturam Mūrmanim tagad jau ir 73 gadi. Kā ar visiem darbiem var tikt galā? – Ir ko rauties! – viņš piekrīt. Vasarā gaismu nemaz neredz! Viņam ir divi bērni un četri mazbērni, taču visi strādā un mācās Rīgā.

Brāļa zemi tagad apsaimnieko viņa dēls Māris, tur izveidota bioloģiskā zemnieku saimniecība un viesu māja “Spāriņu Kalns”. Daba te ir ļoti skaista. Pa laukiem staigā dzērves, lejā tek Ārupīte. Te ir sakopta Latvijas ainava. Cik labi, ka ir cilvēki, kuri rūpējas par savu tēvu zemi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.