Garšīgās un skaistās avenes

Saldā vasaras garša! Aveņu kūkas, tortes un tartes recepte īstiem gardēžiem 3

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 7
Veselam
Zinātnieki atklājuši iemeslu, kas varētu izskaidrot gados jaunu cilvēku biežo saslimstību ar vēzi 57
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 63
Lasīt citas ziņas

No avenēm var uzcept fantastiski gardus našķus. Lūk, trīs receptītes.

Siera kūka

Foto: lyly/Shutterstock

Sastāvdaļas

• 2 l kefīra

• 3 olas

• 100 g cukura

• 2 ēdamkarotes miltu

• ½ citrona sulas

• svaigas avenes

Pagatavošana.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sasaldē kefīru. Ieklāj sietiņā marli, liek uz tās sasaldēto masu un atkausē (atstāj uz nakti). No rīta būs brīnišķīgs svaigais siers.

Sakuļ olas ar cukuru. Pievieno iegūto sieru, miltus (piemēram, smalkos speltas miltus), citrona sulu. Samaisa un mīklā iecilā svaigas avenes. Masu liek 25 cm diametra tortes veidnē, kas ieziesta ar sviestu, un cep 40 minūtes 180 °C temperatūrā.

Aveņu torte

Foto: taranova oxana/Shutterstock

Sastāvdaļas

• 1 kārtainās mīklas plāksne

• 6 ēdamkarotes pūdercukura

• 3 ēdamkarotes cukura (glazūrai)

• 200 ml saldā krējuma (35%) vai bieza skābā krējuma

• šķipsniņa vaniļas cukura

• 500 g svaigu (vai saldētu) aveņu

Pagatavošana.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 °C.

Mīklas plāksni liek cepamajā veidnē, kas ieziesta ar sviestu. Uzkaisa 3 ēdamkarotes pūdercukura un uz 10 minūtēm ievieto cepeškrāsnī. Tad ar dakšiņu uz pamatnes izveido tīkliņu, lai tā nedeformētos, un liek cepeškrāsnī vēl uz 5 minūtēm.

Izceptajai pamatnei uzkaisa cukuru. Krāsns temperatūru palielina līdz 200 °C un veidni novieto krāsnī uz paša augstākā plauktiņa vēl uz 5 minūtēm, lai cukurs karamelizētos.

Ļauj pamatnei atdzist un izņem to no veidnes.

Atdzesētu saldo krējumu (vai skābo krējumu) sakuļ ar vaniļu un atlikušo pūdercukuru. Iegūto krēmu ziež uz pamatnes, virsū uzber avenes (vai kādas citas ogas) un uzreiz pasniedz.

Krēmsiera tarte ar avenēm

Foto: Martin Rettenberger/Shutterstock

Sastāvdaļas

• 350 g smilšu mīklas

• 3 olu dzeltenumi

• 80 g pūdercukura

• 200 g krēmsiera (Philadelphia vai Crème Bonjour)

• 1 mandarīna vai apelsīna sula

• 100 g aveņu (var arī saldētas ogas)

• 40 ml saldā krējuma

Pagatavošana.

Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 °C. Ietauko ar sviestu tartes veidni. Izrullē mīklu, ieklāj veidnē un sadursta ar dakšiņu. Uzliek cepamo papīru, uzber cepamās pupiņas (vai kādu citu slogu) un cep krāsnī 10 minūtes. Tad izņem, nober pupiņas un noņem papīru. Karstumu noregulē līdz 180 °C.

Gatavo pildījumu. Saputo olu dzeltenumus ar pūdercukuru, līdz masa kļūst gaiša un gaisīga. Pakāpeniski pievieno krēmsieru un puto vēl vienu minūti. Var piebērt vaniļas ekstraktu vai cukuru. Masā iecilā avenes.

Reklāma
Reklāma

Krēmu uzziež uz pamatnes un cep aptuveni 10 minūtes. Atdzesē istabas temperatūrā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.