Pazīstamais saldējums “Pols”, ko Rīgas piena kombinātā ražo jau ilgu laiku, pēdējos gados ieguvis jaunu elpu, taču nu jau produkts top citā glazūrā.
Pazīstamais saldējums “Pols”, ko Rīgas piena kombinātā ražo jau ilgu laiku, pēdējos gados ieguvis jaunu elpu, taču nu jau produkts top citā glazūrā.
Foto – LETA

Sadarbību ar lielāko piena pārstrādes uzņēmumu pārtraukuši arī vairāki piena piegādātāji, taču piena nozarē sadarbības partneru maiņa ir salīdzinoši ikdienišķa parādība. Aizbildinoties ar komerc­informāciju, Lauksaimniecības datu centrs (LDC) gan neatklāja, kā mainījies piena piegādātāju skaits abiem “Food Union” uzņēmumiem. LDC statistika liecina, ka 2014./2015. gadā 9,7% piena ražotāju nomainījuši piena pircējus, gadu iepriekš to skaits bija 12,7%. 29


LPKS “Māršava” vadītāja Dace Pastare žurnālā “Agro Tops” norāda, ka ir ļoti šokēta par “Food Union” attieksmi. “…viņi neslēpjot atzīst, ka svarīgi ir tikai tiešie piena piegādātāji. Bet kooperatīvs ir liekā piena piegādātājs. Ja būtu Pastare viena pati ar 60 tonnām dienā, viņi mani uz rokām nēsātu, taču kooperatīvs nav izdevīgs partneris,” klāsta zemniece.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Lasīt citas ziņas

Jāsaka, ka šī stratēģijas maiņa notikusi tieši pēdējā laikā, jo vēl nesen uzņēmums labprāt iepirka pienu no kooperatīviem. Viena no lielākajiem ganāmpulkiem Latvijā, SIA “Kalna Dambrāni” īpašniece Iveta Tīrumniece vairs nepiegādā pienu Rīgas piena kombinātam. Viņa atzīst, ka šādu izvēli lika izdarīt tas, ka senāk kooperatīviem uzņēmums maksāja vairāk par piegādāto pienu, taču viņa kā individuāla piegādātāja saņēma mazāk. Tas licis atteikties no sadarbības un doties citā virzienā, pienu piegādājot citiem iepircējiem.

Šobrīd situācija ir mainījusies un tiešie piena piegādātāji atkal saņem vairāk nekā kooperatīvi, taču tas neesot iemesls, lai “ietu atpakaļ”. Viņa arī norāda, ka īpašnieki nav šķērslis, kam nodot pienu: “Ja ir labs produkts un cilvēciskas attiecības, man ir vienalga, vai īpašnieks ir Jānis, Pēteris vai Jāzeps, kam nodot pienu. Galvenais ir cena un laikā veikti maksājumi,” uzskata Tīrumniece.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jāatgādina, ka uzreiz pēc īpašnieku maiņas darbu uzņēmumā atstāja tā ilggadējais valdes loceklis Jānis Ceičs, kam bija nesaskaņas ar jaunajiem akcionāriem.

Pēc diviem mēnešiem, sīkāk nekomentējot iemeslus, darbu pārtrauca Ināra Driksna, kas pildīja valdes priekšsēdētājas amata pienākumus un pirms tam bija finanšu direktore. Pēc viņas aiziešanas šie pienākumi tika uzticēti loģistikas direktoram Raimondam Misam, kas amatā noturējās aptuveni divus gadus un amatu arī atstāja, detalizētus komentārus nesniedzot.

Pērn decembrī par “Food Union” valdes priekšsēdētāju kļuva bijušais a/s “Diena” valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs. Uzņēmuma akcionāri uzskatīja, ka Staņēvičs ir “viens no kompetentākajiem profesionāļiem korporatīvo finanšu un augstākā līmeņa vadības jomās un viņa pieredze turpinās sekmēt uzņēmuma un tā produkcijas konkurētspēju vietējā un ārvalstu tirgos”.

Izņemot valdes priekšsēdētāju, šobrīd Rīgas piena kombināta valdē darbojas lielākoties Krievijas pilsoņi.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.