Foto – Ivars Bušmanis

Salmu knifiņi 0


Kristīne ir inženierzinātņu doktore, Juris – operators, gandrīz 25 gadus nostrādāja Latvijas Televīzijā. Abi no Rīgas, pirms deviņiem gadiem nopirka Tukumā māju, pārcēlās uz dzīvi, tā teikt, provincē un patlaban sevi pilnībā velta pašu izveidotajam biznesam, kas vienlaikus ir sirdslieta. Un priecājas, ka paši ir sava laika noteicēji. “Es esmu cilvēks, kam patīk darīt to, ko citi nedara. Salmu figūru veidošana ir ļoti sarežģīts un grūts darbs. Salmi ir materiāls, ko nevar nogriezt vai noslīpēt. Tas ir pietiekami interesants un plastisks, tomēr pielikt var, bet noņemt nevar. Viss ir tavā ziņā. Ja izdodas, tad viss ir kārtībā, ja neizdodas, met figūru projām. Darba instruments ir tikai rokas,” stāsta Kristīne. Izejvielas – sienu – inovatīvie un radošie mākslinieki iegūst pašu laukos, kas atrodas aptuveni 40 km attālumā Talsu pusē. Ar salmiem esot sarežģītāk. Rītiņi ir arīdzan patentējuši salmu sasaistes materiālu. Tas tāpēc, ka figūras dažkārt ir kaut kur jāved. Gatavajiem mākslas darbiem parasti neko virsū neklāj – ne krāsu, ne laku. Tās nepalīdz pret mitrumu.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Figūru gatavošanai izmanto daudz izejvielu. Piemēram, runcim zābakos izmantoti 24 lielie kartupeļu maisi salmu, žirafei – “vien” 11 maisi.

Tīmekli neizmanto

Idejas pie autoriem atnākot pašas. Salmu figūru veidotāji nelūko pēc tām tīmeklī un nebrauc uz citām valstīm meklēt iedvesmu. “Tā rīkojamies apzināti, lai nepiesārņotu galvu,” saka Kristīne. Viņa uzsver – aizvien neinteresantāk kļūst veidot vienkāršas figūras. Gandrīz katru figūru abi saimnieki veido kopīgiem spēkiem un dara to tā, lai izdotos interesanta, patiktu pieaugušajiem cilvēkiem un bērniem. Visgrūtāk ir veidot figūras ar sarežģītu reljefu, kaut ko “konkrētu”. Piemēram, alni.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kristīnei patīk raganas, tāpēc muzeja otrajā stāvā izveidots Raganu stūris. “Man patīk, ka darbiņš interesantāks, var ar frizūrām un tērpiem paspēlēties. Nekad negatavojam vienādas figūras. Katram gribas atšķirīgu niansi, piemēram, bārdiņu, cepurīti rūķītim,” stāsta māksliniece. Aiz aizkariem stūrī izveidots pieaugušajiem apmeklētājiem domāts nerātnais stūrītis.

Sajūsminās un špiko

Eiropā vienīgā Salmu muzeja apmeklētāju skaits mērāms tūkstošos. Kad ierodas viesi, saimnieki kļūst par gidiem. Daudzi apmeklētāji pirms Salmu muzeja apmeklējuma salmus uzskatot par kaut ko vienkāršu, “prastu” materiālu, bet, kad ierauga izveidotās figūras, nekautrējas izrādīt pārsteigumu. “Apmeklētāji ir dažādi. Daudzus interesē žirafe, buru kuģis, tomēr dažkārt rodas iespaids, ka cilvēki cienījamā vecumā atbrauc, lai izrunātos. Uzņemam viesus no citām valstīm, arīdzan no Austrijas, kur rīko salmu festivālus,” tā Kristīne.

Apmeklētāji muzejā esot dažādi, arī tādi, kas cenšas noskatīt Rītiņu idejas. Rītiņi esot apmācījuši piecus šā aroda interesentus un rīko darbnīcas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.