Sarkanās galda bietes 17

Foto: SHUTTERSTOCK

• 10 kg biešu

Sālsšķīdumam:

• 10 l ūdens

• 200–300 g sāls

• 30–50 g ķimeņu

Bietes nomazgā, saliek katlā, pārlej ar aukstu ūdeni, uzvāra un turpina vārīt uz lēnas uguns aptuveni stundu. Tad nokāš, bietēm pārlej aukstu ūdeni un atdzesē. Šādi rīkojoties, bietes nezaudēs krāsu. Pēc tam bietes nomizo, sagriež kubiciņos, ja iecerēts izmantot salātiem, vai sarīvē, ja izmantos zupai. Liek māla (vislabāk!) vai metāla traukā un pārlej ar karstu vai aukstu sālsūdeni (ja tas būs auksts, ieskābšanas process būs ilgāks). Uzliek vieglu slogu, lai bietes neceltos uz augšu un vienmērīgi ieskābētos – arī trauka apakšējā daļā esošās. Trauku ar bietēm tur istabas temperatūrā (18–20 °C) ieskābšanai. Ja veidojas pelējuma kārtiņa, to noņem un rūpīgi nomazgā slogu. Pēc 10–15 dienām bietes ir ieskābušas. Tad pārliek citā traukā un glabā vēsā vietā: pagrabā, ledusskapī. Derīguma termiņš ir vismaz mēnesis.

Lai skābētās bietes labāk uzglabātos un neveidotos pelējums, traukā iepildītajām skābētajām bietēm pārlej nedaudz eļļas.

Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.