Foto – Ilze Pētersone

Munīciju ļauj izmēģināt 18

Strauji pieaugošais ekskursantu skaits rāda, ka arī sena munīcijas ražotne var būt aizraujošs tūrisma objekts – šogad viesu skaits sasniedzis četrarpus tūkstošus, līdz gada beigām būšot ap sešiem septiņiem, rēķina A. Staks. Ap 40% apmeklētāju ceļo no Rīgas, ārzemnieku vidū skaitliski vairāk ir Krievijas un Lietuvas ceļotāju. Saimnieku pārsteidz, ka viņu rūpnīca nav iemantojusi lielāku Daugavpils tūrisma organizatoru uzmanību – jaunākajā reklāmas bukletā informācija par DSR ievietota vien nelielā apjomā.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Kamēr rūpnīcas apmeklētāji pārcēlušies simt gadus senā pagātnē, turpat blakus ēkā notiek munīcijas ražošana ar mūsdienīgākām iekārtām. “Esam viena no trīs munīcijas ražotnēm Latvijā, kas specializējusies skrošu, renkuļu, ložu un pneimatisko ieroču munīcijas ražošanā,”stāsta A. Staks. DSR var lepoties ar deviņdesmitajos gados pašu daugavpiliešu izveidoto lodi PAM – nosaukums radies no tās izgudrotāju uzvārdu pirmajiem burtiem. Izgudrojums tiek uzlabots, tā radusies PAM ekstra versija. Šī munīcija joprojām ir populāra vietējo mednieku un sportistu vidū un sāk iemantot arī cienītājus ārzemēs.

DSR savu produkciju piegādā tepat Latvijā, kā arī eksportē tuvajiem kaimiņiem. Nesen Krievijas krīzes dēļ pazaudējuši vienu no lielākajiem klientiem, taču īpašnieks par to nesūrojas, tikai nosaka – tā gadās – un veido jaunus plānus, kas DSR ļaus ražot daudz lielākos apjomos, lai ar savu produkciju varētu konkurēt ASV tirgū. Trīs gados iecerēts uzstādīt iekārtu līniju, kas ražotu arī pasaulē tik pieprasītās 9 mm lodes. Pirmais solis sperts – uzņēmumā darbu sācis inženieris Māris Ozols ar vadītāja pieredzi ASV rūpnīcās, un nupat pilnībā pabeigta ražošanas korpusa renovācija, kur kopā ar Eiropas Savienības fonda finansējumu ieguldīti ap 200 tūkstošiem eiro.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ražošanas daļa kā ierobežotas pieejamības teritorija apmeklētājiem nav apskatāma. Drošības apsvērumu dēļ pulvera glabātava ierīkota 16 kilometrus ārpus pilsētas teritorijas. Taču DSR parūpējušies, lai viesiem viņu munīciju būtu iespēja izmēģināt, un ierīkojuši nelielu šautuvi ar sešiem pneimatiskajiem ieročiem. Pieredze rādot, ka ar lielāku azartu šaujot sievietes un bērni, nosmej Aigars Staks. DSR ekskursijas apmeklētājiem rīko katru dienu, tā ilgst apmēram pusotru stundu.

Raksts sagatavots ar Medību saimniecības attīstības fonda atbalstu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.