Foto – Shutterstock

Elektrību nelietojam vienmērīgi 23


Vairāki enerģētikas nozares eksperti norāda, ka elektroenerģijas cena, kas piesaistīta «Nord Pool Spot” biržai, patērētājiem varētu būt visizdevīgākā. “Pagājušā gada sākumā publiskoto piedāvājumu analīze liecina, ka tieši tirgus cenai piesaistītais piedāvājums gada griezumā ir ievērojami izdevīgāks nekā tas piedāvājums, kas paliek spēkā brīdī, kad mājsaimniecības neizdara vispār nekādu izvēli, bet turpina maksāt. Stabilitāte maksā vairāk, nekā ar riskiem saistīta darbība. Risks ir tāds, ka pie nelabvēlīgiem apstākļiem Latvijas apgabalā biržas vidējā cena gada griezumā varētu būt tikpat augsta, cik regulētā cena, vai pie ļoti nelabvēlīgiem apstākļiem pat augstāka,” skaidro “Providus” pētnieks 
R. Āboltiņš.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 68
Krievijas drošības iestādēm “mati stāvus”. No kara atgriežas atbrīvotie cietumnieki – tos nevar savaldīt
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
Lasīt citas ziņas

“Nord Pool Spot” biržā, pateicoties laikapstākļu īpatnībām, zemākā elektrības cena ir tieši ziemā, kad tā tiek patērēta visvairāk, bet dārgāka tā ir vasarā. Patērētājiem tas ir izdevīgi. Tomēr tajā pašā laikā ir jāņem vērā, ka kompāniju piedāvājumos figurē tāds jēdziens kā vidējā svērtā elektroenerģijas cena, un tas nozīmē, ka tiek ņemta vērā cena arī atkarībā no tās patērēšanas laika. Piemēram, vienas diennakts laikā iedzīvotāji elektroenerģiju visvairāk patērē no rīta, kad cilvēki pošas uz darbu, un vakaros – šajās stundās elektroenerģijas cena mēdz būt lielāka, skaidro “Latvenergo” valdes loceklis, komercdirektors Uldis Bariss.

Līdz ar to nevar tieši salīdzināt, piemēram, attiecīgās dienas elektrības cenu biržā (www.nordpoolspot.com) ar “Latvenergo” piedāvājumā “Elektrum dinamiskais” cenu, kāda katru mēnesi tiek noteikta biržā, kas ir augstāka. Jautāts, kāpēc elektrības cenā iekļauta arī maksa par tirdzniecības pakalpojumu, kas piesaistīta patērētajām kWh, “Latvenergo” komercdirektors norāda, ka tā ir maksa, lai kompānija elektroenerģiju varētu klientam biržā nopirkt un piegādāt.

Piedāvājumi ar “niansēm”

CITI ŠOBRĪD LASA

Atšķirībā no piedāvājuma “Dinamiskais”, kas klientam dod iespēju izvēlēties citu piedāvājumu bez līguma laušanas maksas, “Latvenergo” piedāvājumi “Izdevīgais 200+”, “Izdevīgais 600+”, kā arī “Ekonomiskais” (pieejams tikai e-latvenergo.lv), paredz līgumu uz 24 mēnešiem. Turklāt piedāvājumiem “Izdevīgais 200+” un “Izdevīgais 600+” pie elektrības cenas vēl tiek pieskaitīta ikmēneša fiksēta maksa attiecīgi 1 un 3 eiro. Minētā maksa garantējot, ka piedāvājums ir izdevīgs klientiem, kas daudz patērē elektroenerģiju. Virkne no tām izmaksām saistītas arī ar klientu apkalpošanu, piemēram, rēķina sagatavošanu un nosūtīšanu, skaidro “Latvenergo”.

Savukārt piedāvājumi “Universālais” un “Klasiskais”, lai gan neparedz ikmēneša fiksētu maksu pie elektroenerģijas cenas un pieļauj brīvi izvēlēties citu piedāvājumu, nozīmē arī lielāko cenu – 0,05648 EUR/kWh. Jāpiebilst, ka pie “Latvenergo” piedāvājuma “Universālais” no nākamā gada janvāra tiks visas tās mājsaimniecības, kas līdz šā gada 15. decembrim nebūs izvēlējušās kādu no tirgotāju piedāvājumiem. “Izdevīgs vai neizdevīgs piedāvājums – tas ir atkarīgs no konkrētas mājsaimniecības patēriņa. Ja klientam mazs patēriņš, piemēram, 100 kWh, tad “Universālais” ir izdevīgs, protams, lielam patēriņam, tas ir visneizdevīgākais. Mazam patēriņam visizdevīgākais ir “Ekonomiskais” piedāvājums, bet saprotam, ka ne visi būs gatavi izmantot e-vidi, tāpēc tapis arī piedāvājums “Klasiskais”,” skaidro U. Bariss.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.